Mimarlık Vakfı Kitabevi Açıldı
mimarizm.com
/ 08 Mart 2010
Mimarlık Vakfı Kitabevi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Karaköy'deki yeni binasının giriş katında hizmete girdi. Geçtiğimiz cumartesi günü (6 Mart 2010) gerçekleştirilen açılışta; yazar mimarlar Ali Artun, Aydın Boysan, Behiç Ak, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Hande Suher ve Mehmet Konuralp kitaplarını imzaladılar.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Mimarlık Vakfı'nın girişimleriyle hayata geçirilen Mimarlık Vakfı Kitabevi, okurlara, Mimarlar Odası yayınlarının yanı sıra 60'ı aşkın yayınevinin mimarlık, tasarım, kuram, kültür, teknoloji, mühendislik, kentleşme, gezi, fotoğraf alanındaki yayınlarından seçkiler sunuyor.
Açılışta Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Eyüp Muhcu ve Mimarlık Vakfı Başkanı Yaşar Marulyalı'nın konuşmalarının ardından imza gününe katılan yazar mimarlar söz aldı.
Mimarlık Vakfı Kitabevi'nin, mesleki alanda Türkçe yayımlanan eserleri bir arada bulma fırsatı sunduğunu ifade eden Bülend Tuna, bu birikimi görünür kılanlara teşekkür etti. Kitabevinin işletmesinin Vakfa verilmesinden ötürü Oda'ya teşekkürlerini sunan Yaşar Marulyalı, yakında Ali Sami Ülgen arşivinin de kitabevine kazandırılacağı müjdesini verdi. Eyüp Muhcu ise konuşmasında; adı "Mimarlık Vakfı Kitabevi" olsa da mekânın yalnızca mimarlara ait olmadığını belirtti ve Prof. Hande Suher'e atıfta bulunarak, burada kamusal bir hizmetin bir araya getirildiğini vurguladı.
İmza gününe katılan yazar mimarlar, Oda'nın yeni binası bünyesinde kitabevine ayrılan mekândan duydukları sevinci dile getirerek, mimarlık kültürünü edinmede kitabın önemini vurguladılar.
Kitabevi için Ne Dediler?
Doğan Hasol: Bu güzel organizasyonda bulunmaktan ötürü guruluyum. Mimarlar Odası, ilk açıldığında, Taksim Üftade Sokak'ta bir göz odası vardı. Gelişim sürecinin bir kısmında ben de yer aldım. Mimarlar Odası ile Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) omuz omuza çalışmalar yürüttü. Dolayısıyla YEM adına da teşekkür ediyorum.
Doğan Tekeli: Doğan Hasol'dan önce, ben de 1956-57'de Oda'da görev aldım. Aslında çok duygusal değilimdir, ama bugün bu noktaya gelinmesinden ötürü çok duyguluyum.
Prof. Dr. Hande Suher: Bugün Mimarlar Odası'nın 15 bin üyesi var. Ben 76 No'lu üyeyim. Hocamız Emin Onat'ın heyecanla Mimarlar Odası'nı anlatışını hatırlıyorum. Bizi Oda'ya kayıt olmaya çağırdı. Sıra bana geldiğinde 76 numaraya gelinmişti. Kayıtların ilk gününde üye sayısı 100'ü bulmadı. Şimdiye kadar hep kiradaydık. Bugün kendi binamızda olmamızdan ve bir kitabevimiz olmasından dolayı çok sevinçliyim.
Cengiz Bektaş: Biz, Türkçe mimarlık kitabının olmadığı bir dönemde yetiştik. Mezun olduğumda bunun eksikliğini hissediyordum. Önce dergide yazmaya başladım, daha sonra bu yazıları bir araya getirdim. Bir arkadaşım, yazılarımı Türk Dil Kurumu'na (TDK) göndermiş. Kısa bir süre sonra TDK'dan bir zarf geldi; TDK Ödülü aldığımı öğrendim. Bu, benim gibi dile önem veren biri için çok büyük anlam ifade ediyordu. Benim ardımdan, Bülent Özer de ikinci Türkçe mimarlık kitabını kaleme aldı. Bugün ise bir kütüphane dolusu Türkçe kitaba ulaştık. Çok duyguluyum.
Mehmet Konuralp: Mimarlar Odası'na ait bir bina fikrini ilk dile getirdiğimde 1980 yılıydı, ihtilal vardı. Yükselmek için büyük düşünmek gerekir. Bunun güzel bir vizyon olduğunu düşünüyorum. Bu bina için de büyük denilmişti ama şimdi küçük bile gelebileceğini düşünüyorum.
Ali Artun: Editörlüğünü üstlendiğim seri dolayısıyla birkaç sene önce, Ankara'dan İstanbul'a taşındım. Ben de aktif olarak yayıncılıkla ilgilendiğim için, Oda'nın böyle bir imkânı kitabevine ayırmasından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.
Behiç Ak: Böyle bir mekânın açılmış olması görmek beni de sevindirdi, ama daha da genişlemesi gerektiğini düşünüyorum. Mezun olduğumuzda mimarlığı öğrenmiştik ama kültürünü bilmiyorduk. Bugün kitap sayısının artmış olması sevindirici.
İnternet üzerinden de kitap satışı yapan Mimarlık Vakfı Kitabevi, www.mivkitabevi.com adresinden ziyaret edilebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın