Mutfaklar Artık 'Deneyim' İstiyor

mimarizm.com / 24 Ekim 2014


Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in yeni etkinlik dizisi 2D1 Tasarım Toplantıları'nın ilki, 24 Ekim Cuma akşamı "mutfak" teması etrafında, ünlü İspanyol "yemek tasarımcısı" Marti Guixé ve yenilikçi restoran tasarımlarıyla öne çıkan i-am Istanbul kurucu ortağı Emre Kuzlu'nun konuşmalarıyla gerçekleşti. Her iki sunumda da mekanın ve yemeğin günümüzde yeterli olmadığına, deneyimin giderek önem kazanan bir ölçüt haline geldiğine dikkat çekildi


Türkiye ve dünyadan yaratıcı yapı profesyonellerini bir araya getirmek amacıyla, iki ayda bir tasarımla ilişkili farklı bir temayı masaya yatıracak olan etkinliklerin birinci buluşmasında, mutfak ve yemek deneyimi yaratıcılık ekseninde ele alındı.



Blum Dinamik Mekan Uzmanı Benal Aksu, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, markanın pratik mutfaklara yönelik çözümlerini aktardı. Dünya çapında yaptıkları ihtiyaç araştırmalarından elde ettikleri bulgular ışığında; fiyat, tasarım ve pratiklik anlamında fark yaratan özel çözümler ürettiklerini belirten Aksu, Blum'um pratik iş akışı, optimal saklama alanı kullanımı ve yüksek hareket konforunu temel alarak gerçekleştirdiği tasarımlardan örnekler sundu.


"Yemek yetmez; deneyim her şeydir"

"Yemek Yetmez" başlıklı sunumunda, küresel eğilimler doğrultusunda değişen beslenme alışkanlıkları ile mekansal tasarımları ele alan i-am Istanbul Kurucu Ortağı Emre Kuzlu, ofisin güncel projelerinden örnekler sundu. Kuzlu sırasıyla Ethos, Suchef, Safi Meyhane, Miso Meyhane, Chilango, Pizza Union, East Street, Ferahfeza, Scarpetta ve Steakout projelerinden bahsetti.


Gidilecek restoran ilk 3 saniyede seçiliyor

"Deneyim her şeydir" diyen Emre Kuzlu; yemeğin nerede, nasıl bir ortamda, nasıl bir şekilde yenildiğinin giderek önem kazandığına dikkat çekti.

Müşteri yolculuğunda bütün aşamaların doğru kurgulanması gerektiğini söyleyen Kuzlu, restoran seçiminde ilk 3 saniyenin kritik olduğunu; bu noktada, mekanın diğerlerinden nasıl ayrıştığı ve müşteriyle nasıl iletişim kurduğunun devreye girdiğini ekledi. Kuzlu, kendilerinin de takip ettiği müşteri yolculuğu metodolojisinin etaplarını şöyle sıraladı:

1. Farkındalık
2. Etki
3. Giriş
4. Oryantasyon
5. Seçim
6. Etkileşim
7. Yeme-İçme
8. Ayrılma


Mekanın kahramanı artık mutfak!

Kuzlu'nun bahsettiği yeme-içme trendleri ise şunlardı:

- Ara öğünler önem kazandı. Ağır akşam ve öğle yemeklerinden ziyade hızlı tüketilen yiyecekler (meze, tapas gibi) ve bunu destekleyen mekan konseptleri öne çıkmaya başladı.

- İş çıkışı arkadaşlarla buluşup, 1-2 saat bir yerlerde bir şeyler atıştırmak giderek daha popüler hale geldi. Bu da meze gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin merkezde olduğu mekanlar yaratıyor.

- Yemek saatleri arasındaki geçişte yaşanan belirsizlik ve melez durumlar. (Breakfast-Lunch-Dinner'ın, Brinner ve Linner'a dönüşmesi...)

- Küreselleşme ile birlikte etnik mutfakların metropollerde öne çıkması.

- Sunum şeklini ve mutfağı şeffaflaştırarak, yemek hazırlama sürecini görünür kılmak; mutfağın teknik bir hacimden, deneyim merkezine dönüşmesi ve mekanın kahramanı haline gelmesi.


"Yemek yapmakla hiç alakam yok"

Günün beklenen konuşmacısı, yemek tasarımının öncüsü Marti Guixé ise, "Mutfağın Ötesinde" başlıklı sunumunda, disiplinlerarası yaklaşımıyla harmanladığı yenilikçi tasarımlarından örnekler eşliğinde, "yemek" olgusunu ezberbozucu bir bakışla ele aldı.

"Yemek yapmakla hiç alakam yok" diyen Guixé; mutfak olmadan hazırlanan yemekler, açık kaynak mutfaklar, nadide mutfaklar, mutfak etrafında şekillenen iş modelleri gibi farklı başlıklar altında 20 yıla yaklaşan "yemek tasarımı" deneyimini paylaştı.


"Bu ortamda yemek yapılmaz!"

Arkadaşlarıyla birlikte yemekler ürettikleri Spamt Factory'de (üstteki foto) görevinin "kalite kontolü" olduğunu belirten Marti Guixé, bu proje için gastronomi dünyasından "bu ortamda yemek yapılmaz" gibi sert bir eleştiri aldıklarını da ekledi.

"Tuhaf mutfaklar" başlığı altında tasarladığı susuz mutfak, az sayıda nesne içeren mutfak, atalar ötesi (trans-ancestral) mutfak, ateşsiz ocak gibi ilginç tasarımlarını, bunların ardında yatan kavramsal boyut ile birlikte aktaran Guixé'nin diğer dikkat çekici projeleri arasında yemek dj'i, şampanya barına dönüşen sokak çeşmesi, solar mutfak restoranı vardı.

2D1 Tasarım Toplantıları'nın "Mutfak" buluşması, soru-cevap bölümünü takiben kokteyl ile sona erdi. Bir sonraki buluşma, "Ofis" teması altında 29 Ocak 2015 Perşembe akşamı YEM'de yapılacak. 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :