VİKO ve MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü işbirliğinde gerçekleşen "Herkes İçin Tasarım" atölyesinde firma yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler, uç noktadaki kullanıcıları da sürece dahil eden ürünler tasarladılar.
Akademik bilgi birikimini anlamlı çıktılara dönüştürmenin önemli yöntemlerinden birisi de üniversite-sanayi işbirlikleri. Üniversitelerde elde edilen kuramsal bilgi ve becerilerin uygulamaya dönüştürülmesine önemli katkılar sağlayan bu işbirlikleri, öğrencilerin gelecek yaşamlarına değer katacak etkinliklerin başında geliyor. Üniversite-sanayi işbirliği ve dayanışmasının önemine inanan VİKO, bu çerçevede Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi - MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ile "Herkes İçin Tasarım" temalı yeni bir projeye imza attı.
Proje kapsamında VİKO yöneticileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla bir atölye çalışması düzenlendi. MSGSÜ Proje Yöneticisi ve Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Bayrakçı, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak, kurulduğumuz ilk günden bu yana, eğitimimizin her aşamasında üniversite-sanayi işbirliğinin önemine inanmaktayız. Bölümümüz ve VİKO işbirliğinde gerçekleştirilmiş olan bu önemli etkinlik hem öğrencilerimizin hem de bizlerin büyük keyif aldığı bir proje niteliğindedir. Bu işbirliğinin hayat bulmasında etkisi ve desteği olan herkese teşekkür eder, projenin VİKO ile ileriye yönelik işbirliği çalışmalarımız için de bir başlangıç niteliğinde olmasını dilerim."
"Üniversite öğrencilerinin endüstri deneyimi kazanmalarını çok önemsiyoruz"
Üniversiteler ile sanayi kuruluşları arasında köprü kurmak gerektiğini vurgulayan VİKO Teknik Bölümler Direktörü Orhan Ünal ise, "İnovatif tasarımlar ile fark yaratma, günümüz dünyasının en önemli arayışları arasında yer alıyor. VİKO olarak üniversite-sanayi işbirliğine her zaman çok önem veriyor ve bu kapsamda rol model olmaya gayret gösteriyoruz. Bugüne kadar Sakarya Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile çok değerli proje işbirlikleri gerçekleştirdik. Aynı zamanda ülkemizin ilk sanat ve mimarlık okulu olan Mimar Sinan Üniversitesi ile yürüttüğümüz ‘Herkes İçin Tasarım' temalı bu projeden ayrı bir gurur ve mutluluk duyduk, öğrencilerin endüstri deneyimi kazanmalarına imkan tanıdık. Öğrencilerimizin bu proje yolculuğunda kazandığı farklı bakış açıları ile onların endüstri deneyimlerine katkı sağlamış olmak bizlere büyük heyecan verdi." dedi.
Program, öğrencilerin VİKO ürün tasarımcısı Özlem Devrim rehberliğinde gerçekleştirdiği atölye ile son buldu.
"Herkes İçin Tasarım" projesi, sosyal inovasyon yaratıyor
Projenin özünde, ortaya çıkan ürünlerin olabildiğince kullanıcı profilinin istek ve beklentilerine uygun olarak tasarlanması yatıyor. Bu nedenle "Herkes İçin Tasarım" projesi, insan merkezli bir tasarım süreci gerektiriyor. Bu süreçte tasarımın estetik özelliklerinden de ödün verilmiyor.
Projenin olmazsa olmaz özelliği ise, uç noktadaki kullanıcıları (engelliler ve yaşlılar gibi) sürece dahil ederek, geliştirilen ürünün geniş bir kullanıcı profilinin kolay kullanım, fonksiyonellik gibi beklentilerinin yanında duygusal gereksinimlerinin de karşılanmasını sağlamak. Fiziksel yetenekleri sınırlı insanlar için tasarlamak, ürünlerin herkes için daha kullanılabilir olmasını sağlıyor ve bu sayede elde edilen ürünlerin başarısı da artıyor.
"Herkes İçin Tasarım" yaklaşımı bu nedenle günümüzde tasarım çevrelerinin ve çeşitli alanlardaki lider firmaların dikkatini çekiyor. Sosyal getirilerinin yanı sıra ticari bir değere de sahip olduğundan, sosyal inovasyonun bir yolu olarak düşünülüyor. Sonuçta, bir ürünün veya çevrenin erişilebilir olması, sadece engelliler ya da yaşlılar gibi fiziksel yeteneklerinde kısıtlamalar olan insanlar için değil, herkes için daha uygun bir çözüm sunuyor. Aynı nedenle tasarım sürecine geniş bir profilden gerçek kullanıcıların dahil edilmesi, tasarımcıların empati yönünü artırarak, süreç içerisinde alınabilecek yanlış kararların önüne geçmiş oluyor.