OMA-AMO İnceledi: "Bu Dünya Yenilenebilir Enerji ile Döner"

Amber EROYAN / 15 Şubat 2011

OMA'nın tasarım ve araştırma birimi AMO tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2050 yılından itibaren dünya tamamen yenilenebilir enerji ile döndürülebilir.

AMO, World Wide Fund for Nature - WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve çevre danışmanlık şirketi Ecofys iş birliğinde hazırlanan 2011 Enerji Raporu'nun, fosil yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirmede hükümetlere esin vereceği ümit ediliyor.

AMO ortağı Reinier de Graaf, yaptıkları çalışmaya ilişkin; "Enerji temininin gerçekten evrensel bir mesele olduğu kabulü üzerinden, dünya üzerine yeni bir perspektif gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu. 

Reinier de Graaf ile Laura Baird'in liderliğinde araştırmaya katkıda bulunan OMA-AMO ekibinde; Tanner Merkeley, Federico D'Amico Vilhelm Christensen, Amelia McPhee, Tim Cheung ve Dicle Uzunyayla yer aldı.

İki yıllık bir hazırlık sürecinin ardından kamuoyu ile paylaşılan Enerji Raporu, 2050'den itibaren tamamen yenilenebilir enerji ile dönen, provokatif bir dünya vizyonu sunuyor. Raporun ilk bölümünde; ikinci bölümde sunulacak olan kapsamlı araştırma çalışması "Ecofys enerji senaryosu"na altlık oluşturacak bir tartışma yaratılmaya çalışılıyor.

"The Energy Report | %100 Renewable Energy by 2050" adını taşıyan 2011 raporu, WWF resmi internet sitesinde şu ifadelerle okura tanıtılıyor:

"2050 yılından itibaren, ihtiyacımız olan enerjinin tamamına yenilenebilir kaynaklardan ulaşabileceğiz. Bu durum, iklim değişikliğine ve fosil kaynakların azalmasına ilişkin çoğu sorunu ortadan kaldıracak. En önemlisi de, tüm sektörlerde enerji tasarrufu için alınan önlemlerde gözle görünür bir artış sağlanacak. Böylesi bir değişimin sadece olanaklı değil aynı zamanda maliyet etkin olduğunu; herkesin erişebileceği bir enerji arzının, küresel ekonomi ve yerküre tarafından sürdürülebilir bir şekilde sağlanabileceğini gösterebiliriz."

Raporun ana bölümlerine geçmeden önce ise; "%100 Yenilenebilir Enerjiye Dayalı Bir Gelecek için 10 Öneri" listesi ile karşılaşıyor. Listede yer verilen başlıklar ve tanımları şöyle sıralanıyor:

1. Temiz enerji: En verimli ürünleri teşvik etmek. Mevcuttaki ve yeni yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirerek, 2050'den itibaren herkese yetecek oranda temiz enerji sağlamak.

2. Şebekeler: Sürdürülebilir enerji kaynaklarından farklı bölgelerin en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak amayıcla, temiz enerjiyi şebekeler yoluyla paylaşmak ve takas etmek.

3. Erişilebilirlik: Enerji yoksulluğunu sona erdirmek: Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan herkese temiz elektrik sağlamak ve sürdürülebilir uygulamaları desteklemek.

4. Para: Yenilenebilir, temiz enerji ile enerji etkin ürünlere ve yapılara yatırım yapmak

5. Gıda: Yemek artığının önüne geçmek. Verimli ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen gıdalar seçerek, doğaya sürdürülebilir ormancılık faaliyetleri ve biyoyakıt üretimi için alan bırakmak. Herkesin günlük diyetinde eşit oranda protein tüketimine hakkı vardır. Bunun sağlanması için, varlıklı kesimin daha az et tüketmesi gerekmektedir.

6. Malzemeler: Atık oranın azatlamak ve enerji tasarrufu sağlamak için malzeme kullanımını azaltmak, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü sağlamak. Dayanıklı mazlemeler geliştirmek ve ihtiyacımız olmayan mazlemelerin üretimini önlemek.

7. Ulaşım: Toplu taşımanın daha geniş bir kitle tarafından kullanılmasını teşvik etmek, kent için dolaşım ve mal nakliyatı mesafelerini düşürmek. Elektrik tesisatını mümkün olan her noktaya ulaştırmak; denizcilik ve havacılık alanında hidrojen gibi alternatif yakıtları destekliyici araştırmalar gerçekleştirmek.

8. Teknoloji: Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanındaki araştırma faaliyetlerini destekleyici ulusal, iki taraflı ve çok taraflı eylem planları geliştirmek

9. Sürdürülebilirlik: Yenilenebilir enerjinin, çevre ve kalkınma hedefleri ile uyumlu olmasını sağlayan katı sürdürülebilirlik kriterleri geliştirmek ve bunları uygulamak

10. Sözleşmeler: Yenilenebilir enerji ve verimlilik çalışmaları konusunda küresel işbirliğini teşvik etmek ve rehberlik ihtiyacını karşılamak amacıyla iklim ve enerji alanında tutarlı sözleşmeleri desteklemek.

Enerji Raporu'nda yanıt bulacağınız bazı sorular ise şunlar:

- Yenilenebilir enerjiye dayalı bir geleceğe neden ihtiyacımız var?
- Enerji tüketimi konusunda yüzleşmemiz gereken gerçekler neler?
- Yenilenebilir enerji kaynaklarının ve fosil yakıtların mevcut durumu ne, gelecekte bizi neler bekliyor? 
- "Ecofys enerji senaryosu" ne vaadediyor?

Enerji Raporu'nun tamamına ulaşmak için tıklayınız.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :