OMA'dan Hamburg'a Mücevher Gibi Bilim Merkezi

E. Seda Kayım / 24 Ocak 2008

 

Hamburg patlıyor. ‘Dünyanın en güzel şehri'ni kurmaya çalışanlar, ‘gelişen bir metropol'ün doğuşunu kutluyorlar. Hamburg gerçekten de yüzyılın en büyük ölçekli ve en sistematik kentsel rehabilitasyon ve dönüşümüne tabi tutuluyor. 21.yy'a, dünyaca ünlü mimarların yapılarının bir tür tekbili geçişi olarak giren ‘yeni' uluslararası çekim merkezi Hamburg'un ismi bile ‘çok kısa ve albenisiz' bulunmuş olsa gerek, Almanca ve İngilizce kelimelerle oluşturulan isim ‘HafenCity Hamburg' (Liman Şehri Hamburg), coğrafya kitaplarında yerini adı bile.

        

 

Gerçekten de tarihi yapılar arasında sürdürülen devasa bir şantiye ve mimarlık sergileme alanı haline gelen - SOM, Kees Christiaanse, Herzog & de Meuron, Massimiliano Fuksas ve daha pek çoğu - Hamburg, planlaması, artan nüfusu, giderek tırmanan bir tempoyla kozmopolitikleşmesi ve gözleri kamaştıran şehir bütçesiyle ağızları sulandırıyor.

                

 

HafenCity Hamburg Mega-Kent projesine eklemlenen yüzlerce firmadan biri de Rem Koolhaas'ın kurucularından olduğu OMA (Office of Metropolitan Architecture). Firma, Hamburg HafenCity için tasarladığı Bilim Merkezi ve Akvaryum projesinin final safhasını kamuoyuna sundu. 23 bin metrekare büyüklüğündeki bina, Hamburg HafenCity kompleksinin doğu köşesinde süren yoğun ve hırslı liman gelişiminin göbeğinde konumlanıyor. Yapının içinde bilim merkezi, akvaryum, planetaryum, akademik tiyatro, ofis birimleri ve laboratuarlara ilave olarak ticari ve konaklama işlevlerini barındıracak.

        

 

Yapı bir ametist taşına benziyor. Rem Koolhaas'ın projelerinde ‘bağıran' ikonografiler kullanmaya karşı olduğu akla getirildiğinde, yapının bu benzeşlik üzerinden tasarlandığını iddia etmek ise zor gözüküyor.

On modüler bloğun bir araya gelmesiyle oluşturulan bilim merkezi strüktürü, bir yarım kürenin içini oyan bir halka şeklinde vücuda geliyor. Projenin sirkülasyonu, 'temel noktası' olarak nitelendirilen binanın tepe noktasından başlayarak dairesel bir hatla başlangıç noktasına geri dönülecek şekilde kurgulanmış. Bu takip rotasında ziyaretçiler, sergi salonlarının ortasından geçecek, çeşitli şekilde sergilenen bilimsel nesnelerin arasından modüller boyunca ilerleyecekler. Yaklaşık 8 bin 500 metrekaresi yer altına gömülen yapının bodrum planlaması, Hamburg'tan Kızıldeniz'e süren zoolojik bir tur sunacak akvaryuma ayrılmış.

                  

 

Bilim Merkezi'nin çeşitli seviyelerinde konumlanan teraslar, yalnızca Hamburg şehrine değil, aynı zamanda da doğu-batı yöneliminde Magdeburg limanına manzaralar sunacak.

İçinde oluşturulacak ofis ve laboratuar mekanlarının kiralanabilir olması, yapının Hamburg'daki çeşitli bilim enstitülerine ev sahipliğini yapmasını sağlayacak. Hamburg Kültür Senatörü Karin von Welck şunları belirtiyor: "Yeni Bilim Merkezi, HafenCity Hamburg'un disiplinlerarası buluşma yeri olarak, sanat, kültür ve bilim için yaratıcı bir mekan sağlayacak."

                     

 

Rem Koolhaas ise, 2004 yılında düzenlenen yarışmada birinci seçilen ve uygulama evresinde geliştirilen tasarımın, Hamburg'un liman bölgesinden dönüşümü için harcanan çabaları ve değişim hırsını yansıttığını belirtiyor. Yapı, Bilim Merkezi olarak sürdürülebilirliği yalnızca bina programlama ve işlevlendirmede esnekliği üzerinden tanımlamıyor, aynı zamanda son çevresel iyileştirme teknolojilerini kullanıyor.

 

OMA'nın Bilim Merkezi, HafenCity Hamburg'un kent merkezi  ve Elbe nehri arasında uzanan 155 hektarlık alanın yürütülen yeni yapılanma / kentsel dönüşüm projesinin son ayağı olacak.

 

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :