“ONDUSOLAR, Elektrik Üreten Çatılar" Konferansı YEM’de Gerçekleştirildi

mimarizm.com / 23 Eylül 2010


Onduline Avrasya'nın kendi geliştirmiş olduğu güneş enerjisini elektriğe çeviren Ondusolar çatı sistemi, 23 Eylül 2010 Perşembe günü Ondusolar ‘Elektrik Üreten Çatılar' Konferansı başlığı altında Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Konferans, güneş enerjisi açık oturumu ile başladı. Açık oturumun moderatörü, aynı zamanda Muğla Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Şener Oktik konuşmasında yapılan bütün tasarımların insanın konforuna yönelik olduğunu, bu konforun ölçüsünün ise kullanılan enerji miktarıyla ilişkili olduğuna değinerek sözlerine başladı. Bu anlamda yapılan tasarımların sürdürülebilirlik ve doğa ile ilişkisine dikkat çene Oktik, 2009 senesine dair dünya geneli ile ilgili olumsuz noktalara dikkat çekti. Başta küresel kriz, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerçekleştirilmiş olan İklim Değişikliği Toplantısında çok olumlu sonuçların çıkmamasını değerlendiren Oktik, yenilenebilir enerjilerin dünya enerjileri içindeki payının yüzde 3 olduğunu belirtti. Bu eksende genel anlamda Dünya, Türkiye ve gelecek değerlendirmesi yaptıktan sonra, Belçikalı bir ressamın resmini izleyicilerle paylaşarak; "Tuval'in içi nasıl boyanacak?" sorusunu Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan'a yöneltti.



Burhan Karahan, konuşmasına öncelikle tuval'in içinin boyanmasının gerekli olduğu ile başladı. Türkiye'nin bir takım hedeflerinin olduğunu ve bu arayış içerisinde Türkiye'nin dünyanın dışında kalmasının mümkün olmadığını belirten Karahan, bu konunun mimarlık ile ilişkisine dikkat çekerek; "Biz artık bir binayı tasarlarken bu binanın içine ya da üstüne yenilenebilir enerji üretecek detayları nasıl yerleştiririz? sorusunu sormalıyız. İşin özü mimari ile ilişkili, bir takım şeyleri önceden öngörmemiz ve tasarlamamız gerekiyor" dedi.
Bu konuda hemfikir olduğunu belirten Oktik, öncelikle yapıların bu vizyon ile tasarlanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Bununla birlikte mevcut Türkiye sistemi ve konu ile ilgili kanunların bu anlamda öneminin de olduğunu dile getiren Oktik, kanun ve düzenlemeler konusunda ne tür yaklaşımların gerekli olduğu sorusunu Yenilenebilir Enerji Politikaları Ve Teknoloji Stratejisi Uzmanı Dr. Baha Kuban'a yöneltti.

Dr. Baha Kuban, mevcut kanun ve düzenlemelerin yeterli olmadığını, mevcut kanunun daha üst ölçekli projeleri desteklemekte olduğunu belirtti. Uluslararası örneklerde çatı programlarının destek programlar ile karşımıza çıktığını belirten Kuban,  gelişmiş ülkelerde bu konunun kamu programları ile desteklendiğine vurgu yaptı. Ayrıca bu tip programların yerel ekonomik kalkınmaya da katkısı olduğunu belirten Kuban, Türkiye'de ki düzenlemelerin henüz yeterli olmadığına değindi.

CleanGlobe ve GENSED İletişim Komisyonu Başkanı Ateş Uğurel ise, Türkiye için önemli olan yasal düzenlemenin kanun ile birlikte yönetmelik olduğuna dikkat çekti. Bu konu ile ilgili bir yönetmeliğin hazırlandığını ancak henüz çıkmadığını belirten Uğuel, şartname ve belli standartların belirlenmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :