Ringo Starr'ın Evi, Abbey Road'dan Daha Az mı "Değerli"?
E. Seda KAYIM
/ 23 Aralık 2010
Ringo Starr, "Save Madryn Street" kampanyasına destek vermek üzere 9 Madryn Street adresli evinin önünde.
İngiltere Koruma Kurulu'nun verdiği bir karar, tarihi miras gönüllüleri ile Beatles severleri aynı "dava"da buluşturdu. Beatles'ın "Abbey Road" albümünün kapağına mizansen oluşturan aynı isimli sokak tarihi eser ilan edilirken, grubun bateristi Ringo Starr'ın doğup büyüdüğü evin tescillenmemesinin önerilmesi eleştirilere hedef oldu.
Aralık ayı başında İngiltere Eski Eserler ve Anıtlar Komisyonu'nun (English Heritage – "Historic Buildings and Monuments Commission for England") Mimarlık Bakanı John Penrose'a ilettiği öneri üzerinden Abbey Road, "Beatle"ların ünlü mizansen için karşıdan karşıya geçerken kullandığı yolcu geçidi ve grubun ilgili albümü kaydettiği müzik stüdyosu "II. Derece Tarihi Eser" olarak tescillenmişti. Fakat Komisyonun, kendilerine sunulan ve Beatles bateristi Ringo Starr'ın doğduğu ve dört yaşına kadar yaşadığı evin de tarihi eser statüsünde değerlendirilmesini öngören tasarıyı uygun bulmayarak Bakan'a bu yönde tavsiyede bulunması, müzik severler ile koruma gönüllüleri tarafından tepki ile karşılandı.
Beatles'ın efsanevi albüm kapağı fotoğrafı ve Abbey Road ile yaya geçidinin bugünkü görünümü.
Henüz kamuya açıklanmayan, ancak Building Design'ın duyurduğu karar sonucunda, Starr'ın Liverpool Toxteth'te "9 Madryn Street" adresinde konumlanan küçük, teraslı evi "dikkatli bir inceleme sonucunda tarihi ve mimari açıdan tescillenme kriterlerine uygun" bulunmadı. Bununla birlikte konutun, aynı semtte yıkılmak üzere işaretlenmiş 440 binadan birisi olarak yok olma tehlikesi taşıdığı gerçeği, tartışmaları kızıştırdı.
Toxteth'te gerçekleştirilmesi planlanan yıkım programına karşı çıkan "SAVE Britain's Heritage" (Britanya'nın Mirasını Koruyun) isimli kuruldan William Palin, English Heritage'ın tavsiyesini "bir şaka" olarak nitelendirerek "Abbey Road yaya geçidinin, Ringo Starr'ın doğum yerinden daha önemli olduğunu iddia etmek nasıl mümkün olabilir?" sorusunu yöneltti. Palin English Heritage'ı "Londra'da bir popülerlik gösterisi yaparak Liverpool'da söz konusu olan politik bombayı geçiştirmeye çalışmak" ile suçladı.
Madryn Street ve Ringo'nun çocukluğunu geçirdiği ev.
Starr'ın Madryn Sokak'ta konumlanan çocukluk evine yazılarında ve şarkı sözlerinde sürekli olarak referans verdiğine de dikkat çeken Palin, şöyle devam etti: "Bu yapı dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçi çekiyor. Üstelik mahalle bozulma, yıkılma ve yok olma tehlikesi karşısında kendi tarihi kimliğine tutunmaya çalışıyor. Ev ve mahalle, Beatles hikayesinin romantizmini kucaklıyor."
Mimarlık Bakanı Penrose ise tartışmalar karşısında Abbey Road kararını savundu. Penrose, müzik tarihinin en ünlü ve en çok yeniden canlandırılan "an"larından birini belgeleyen Abbey Road yaya geçidinin "II. Derece Tarihi Eser" olarak tanınması konusunda şunları söyledi:
"Bu geçit bir kale veya katedral elbette değil. Ancak Beatles ve 1969 yılında yapılan on dakikalık bir fotoğraf çekimi sayesinde mirasımızın bir parçası olduğu yönünde her açıdan haklı ve güçlü gerekçeleri sunuyor."
"Beatle"ların meşhur 10 dakikalık fotoğraf çekiminden.
English Heritage tarafından yapılan açıklamada ise Abbey Road yaya geçidinin "Beatles şöhretine bir kutlama amacıyla ve Abbey Road kayıt stüdyoları ile birlikte yapı grubu değeri taşıdığı için" tescillendiği belirtildi. Komisyonun, ülke çapında başka "Beatles mevkileri"ne de baktığı vurgulandı. Starr'ın evine yönelik olarak savunulan karar hakkında ise şunlar söylendi: "‘9 Madryn Street' adresini tescil listesi için önermedik çünkü burada, diğer alanlardan farklı olarak tartışmasız biçimde Beatles bağlantısı eksik… Ek olarak yapı, mimari ve tarihi anlamda da önem taşımıyor."
Simpsons, Red Hot Chili Peppers ve Kanye West'in Uyarladığı Bir Kült Sokak
Beatles, 1969 tarihli "Abbey Road" albümünün ismini, albümün kayıtlarının yapıldığı stüdyoya ithafen vermişti. Albümün kapak fotoğrafı ise 8 Ağustos 1969 sabahında Iain Macmillan tarafından ve trafiğe kapatma izninin kısıtlılığı nedeniyle yalnızca 10 dakikada çekilmişti.
Sonunda müzik tarihinin en kült görsellerinden birini ortaya çıkaran çekimde, George Harrison dışında tüm "Beatle"lar Tommy Nutter imzalı kostümler giyiyorlardı. En önde John Lennon olmak üzere sırasıyla Ringo Star, Paul McCartney ve George Harrison'dan oluşan "yürüme sırası"nda McCartney, sonrasındaki yıllarda tüm Beatles fanatiklerine ve turistlere ilham verecek şekilde, çıplak ayaklı idi. Üstelik grubun her üç üyesi de "uygun adım marş" pozisyonunda yürürken McCartney tempoyu "bozuyordu".
Simpsons ve Kanye West tarafından Abbey Road canlandırmaları.
"Abbey Road" kapağı popüler kültüre sayısız kez malzeme oldu. The Simpsons ve Mutts gibi çizgi kahramanlar tarafından yeniden canlandırıldı. Red Hot Chili Peppers "The Abbey Road" EP'sinde Abbey Road'da çırılçıplak yürüdü; Kanye West ise "The Late Orchestration" ismini taşıyan ve canlı kayıtlarının topladığı EP'sinin kapağında kahverengi bir oyuncak ayı olarak karşıdan karşıya geçti.
Üstelik Abbey Road efsanesi, o sırada tesadüfen oradan geçen Amerikalı turisti meşhur, arabasını yalnızca oturduğu sokağa park etmiş bulunan İngiliz'i ise zengin etti. Kapak fotoğrafında, grubun arka planında görülen –tesadüf oluşunu şüpheli kılacak kadar manidar şekilde- Volkswagen Beetle, 1986 yılında düzenlenen bir müzayedede 2350 Sterlin gibi rekor bir fiyata alıcı buldu ve bugün Volkswagen Autostadt'ta sergileniyor.
Bir de meraklısına heves kaçırıcı not: Abbey Road yaya geçidi 30 sene önce bir metre kadar ileri taşınmıştı.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın