Rojkind, Mimarları Dünya için Üretmeye Çağırıyor
mimarizm.com
/ 08 Haziran 2010
Birlikte çalışmanın ve düşünmenin gerekliliğine inanan Michel Rojkind, geçtiğimiz aylarda YEM'e konuşmacı olarak gelen Sou Foujimoto ve Jürgen Mayer H. ile de sık sık görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti ve bu sürekli iletişimde olma halinin, önceki kuşakla aralarında önemli bir fark olduğunu vurguladı.
Rojkind bir arada çalışmanın önemine değinirken, Moğolistan'daki 'Ordos 100' projesini de hicvetmeden geçmedi. Dünyaca ünlü 100 mimar davet edilerek, her birinden ayrı villalar tasarlamaları istenen projede, bir arada hareket edilmesi durumunda önemli bir deneyim elde edileceğini savundu. İşverenin müşterilere, proje maketi üzerinden beğendikleri villayı belirtmelerini istediğini söyleyen Rojkind, hikayeyi şöyle karikatürize etti: "Müşteri ilgilendiği villayı gösterdiğinde, işveren 'Bakalım kiminmiş?' deyip, proje hangi mimara aitse onu içeri çağırıyor ve müşteriye projesini kendi dilinden anlatmasını istiyordu. Sırasını bekleyen hayat kadınları gibiydik'." Projeye dahil olan mimarların sürdürülebilirlikten çok uzak bir yarışan egolar bütünü meydana getirdiklerini ifade eden Rojkind, böylelikle önemli bir paylaşım fırsatının kaçırıldığından dem vurdu.
Tasarım sürecinde müşterinin ihtiyaç ve isteklerine kulak vermenin önemine de değinen Michel Rojkind, bu bağlamda 2002 yılında bir balerin için tasarladığı konut projesi, Falcon ilaç şirketi için geliştirilen genel merkez binası, Nestle şirketi için -inşaatı da dahil olmak üzere- 2,5 ayda tamamladıkları çikolata müzesi, yine Nestle için yapılan araştırma laboratuarı ve son olarak da Mexico City'nin en prestijli bölgesi için kurguladıkları 'Reforma 432' adlı karma kullanımlı gökdelen projesinden bahsetti.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın