İstanbul, Fikirtepe'de gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Anka Yapı tarafından proje üretmeye davet edilen Salon 2 Mimarlık, yatırımcının isteklerini göz önünde bulundurarak kamusal alanda kazanımlar sağlamaya çalışan "Platea Residences" önerisini geliştirdi.
Salon 2 Mimarlık'tan projeye ilişkin yapılan açıklamada, temel tasarım ilkesi olarak, "gated community" (kapalı yerleşim) oluşturmadan, iyi bir çevre yaratmaya katkısı bulunan araçları (meydanlar, rekreasyon bandı, karma kullanım alanları) plana adapte ederek bir bağlam oluşturulmaya çalışıldığı vurgulanıyor.
Proje metninde ayrıca şu bilgilere yer veriliyor:
"Platea, Fikirtepe'de dönüşüm bölgesi olarak tanımlanan alanda yer almakta. Salı pazarı, metrobüs durakları ve Ünalan metro istasyonu gibi kentsel eşiklerin orta noktasında yer alan 62.000 m2'lik arsa, 4.25 emsallik imar hakkı ile, İstanbul'un merkezinde görmeye alışık olmadığımız bir yapı yoğunluğu tanımlıyor.
"Tasarladığımız bu yeni yerleşkenin adı, hem kentle hem de doğayla olan bütünlüğü ifade etmek amacıyla 'Platea Residences' olarak seçildi. Proje, adını, Fikirtepe'nin ilk yerlilerinden olan Fenikelilerin dilinde bahçe ve plaza anlamlarına gelen 'Platea' kelimesinden alıyor.
"Yerleşke, proje alanının %80'ini kaplayan konutların yanı sıra alışveriş ve yaşam merkezi ile, Mandıra Caddesi'ne bakan kısımdaki ofis yapısı gibi çeşitli fonksiyonları bir arada barındırıyor.
"Yapılaşma yoğunluğunu kuleler ile çözmenin en rasyonel çözüm olduğunu göz önünde bulundurmamıza karşın, bu yapı formunun konut fonkisyonu ve kentsel mekanla olan sorunlu ilişkisini görmezden gelmedik. Kulelerin yarattığı tip kat planlarıyla oluşan monotonluk, yükseldikçe doğadan/kentten kopma gibi bildik sıkıntıları ortadan kaldıran alternatif bir yapı tipi ortaya çıkarmayı önemsedik.
"Platea konut kompleksi için, yükseklikleri 60-80 m aralığında değişen kulelere sarmaşık gibi tırmanan teraslar ile melez bir yapı tipi tasarlandı. Bu "sarmaşık teraslar" bahçeli dairelerden dubleks villalara kadar birçok farklı daire tipine olanak verirken, açık ve kapalı alanlarda mekan çeşitliliği de sağlıyor.
"Onlarca aileye ev sahipliği yapacak bu konut kompleksinin sadece yapı kalitesi değil, açık mekanlarda oluşturduğu kentsel mekan ve yeşil alan kalitesi de önemsendi. Platea, alt katlarda özgün bir tektonik sunarken, açık alanları; "rekreasyon bandı", "kent meydanı", "sokak" gibi anlamlı açık alanlar olarak şekillendirdi.
"Organik yapı formu, zemin katlarda yer yer girişleri çevreleyerek insan ölçeğine yakın bir yapılaşma ortaya koyarken, caddeye bakan cephelerde sokak yapısı oluşturdu. Bu sokak ve meydan tipolojisi, insanlar için buluşma mekanları yaratan, sosyalleşme ve yeme-içme fonksiyonlarını barındıran alanlar olarak tasarlandı. Organik yapı stratejisi aynı zamanda rekreasyon alanlarını korunaklı kılacak sınırlar da oluşturuyor. Böylelikle sadece bakılan ve 'korunan' yeşillikler yerine aktif, güvenli ve gerçekten kullanım değeri olan yeşil alanlar elde edildi."
Proje Künyesi
Proje Adı: Platea Residences
İnşaat Alanı: 300.000 m2
Tasarım: Alper Derinbogaz / Salon2
Ekip: Ozan Özdilek, Melis Eyüboğlu, Pınar Arslan, Deniz Üstem, İdil Yücel
Yer: İstanbul, Türkiye