Sanal Mimarlık Müzesi'nin, Musomed ve Isthme projelerinin de sorumlusu olan Fransız In Visu grubu sorumluluğunda; Ecomusée du Bois-du-Luc (Belçika), Cité de l'Architecture et du Patrimoine (Fransa) ve Floransa Üniversitesi Şehir ve Mimarlık Tarihi Bölümü (İtalya) ile birlikte yer aldığı Arching (Avrupa İnşaat Arşivleri Projesi)'in İstanbul ayağı 4-5 Mart 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Ortak Avrupa kültür mirasının değerlendirilmesi ve tanınması kapsamında 19. ve 20. yüzyıl bayındırlık ve inşaat şirketlerinin arşivlerinin araştırılması, korunması, tanınırlık kazanması ve konuya ilişkin duyarlılığın artırılmasını amaçlayan Arching projesinin İstanbul'daki ilk toplantısı 4 Mart 2011 Cuma günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) yapıldı.
Toplantıda, proje sonucunda elde edilecek olan arşivden derlenerek Belçika, Fransa ve İtalya'yı dolaşması planlan gezici sergi ile Sanal Mimarlık Müzesi tarafından hazırlanacak dijital sergi üzerine tartışılırken; arşivden yapılacak seçki sonucu oluşturulacak katalog da gündemdeki maddeler arasındaydı. Oldukça verimli geçtiği gözlenen toplantının ertesi günü (5 Mart) ise Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına teknik gezi düzenlendi.
Yerinde inceleme yapan gruba gerekli bilgileri vermek üzere, Kadir Has Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan ve TCDD İstanbul Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi kurucusu Ruhan Çelebi de gezide hazır bulundu. İtalya, Belçika ve Fransa'dan gelen grup üyeleri 6 Mart Pazar günü ülkelerine döndü.
"Arching - Avrupa İnşaat Arşivleri Projesi" neyi hedefliyor?
Yeni teknolojilere ve uzmanların dolaşımına dayalı bir işbirliği projesi olan Arching; mimarlık ve teknoloji tarihine ışık tutmanın ötesinde inşaat firmalarının bölgesel, ulusal ve uluslararası ekonomik gelişmeler içindeki yerini yeniden gözden geçirmeyi amaçlıyor.
Projenin ana hedefleri;
• Kültür sektörünün koruma ve araştırma alanındaki Avrupalı uzmanları arasında ağ oluşturarak kültürlerarası iletişimi desteklemek,
• Araştırmalar sayesinde ortak Avrupa kültürel mirasını tanımak,
• Son teknolojilerin kullanımı ile Avrupa mirasını korumak ve ilgili herkes için ulaşılabilir kılmak,
• Avrupa mirasını değerlendirmek; iletişim faaliyetleri, sergiler ve tanıtım araçları vasıtasıyla bu mirasın uluslararası dolaşımını sağlamak olarak sıralanıyor.
Avrupa'daki mimarlık arşivlerinin korunması, ülkelere göre farklılık gösterirken özellikle inşaat firmalarının kapanması sonucu pek çok arşiv tehlike altına girmiş bulunmakta. Projenin ilk aşaması, Akdeniz'in güneydoğu bölgesinde faaliyet göstermiş olan firmaların arşivlerine ilişkin envanter çıkarılması olarak tarifleniyor. Türkiye, tarihi ve coğrafi konumu ile arşivin kapsamı açısından önem taşıdığından; Avrupalı inşaat firmalarının üretim alanı olan diğer Akdeniz ülkeleri arasında bir ara birim olarak projede yer alıyor.
Sanal Mimarlık Müzesi tarafından hazırlanacak olan sanal sergi, söz konusu arşivlerin mimarlar, tarihçiler, mühendisler, teknisyenler gibi meslek insanlarının yanı sıra konuya ilgi duyan herkese ulaşmasını sağlayacak.
2007-2013 Kültür Programı çerçevesinde Haziran 2010-Mayıs 2012 yılları tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan Arching, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından destekleniyor.