"'Sinan'a Saygısızlık' Niteliğindeki Kentleşme Çılgınlıklarından Vazgeçilmeli"

mimarizm.com / 09 Nisan 2012

Mimarlar Odası, büyük usta Mimar Sinan'ı 424. ölüm yıldönümünü nedeniyle, gelenekselleşmiş anma etkinlikleri çerçevesinde, bugün (9 Nisan Pazartesi) saat 11.00'da Süleymaniye Külliyesi'ndeki mezarı başında andı. Oda'ya bağlı şubeler hafta boyunca kentlerinde çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinlik düzenleyecekler.

Sinan'ı anma etkinlikleri kapsamında hazırlanan bildiride Oda yetkilileri; "Sinan'a saygısızlık" olarak nitelenebilecek tüm mimarlık ve kentleşme çılgınlıklarından bir an önce vazgeçilmesi için çabalarını sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladılar. Bildirinin tam metni ise şöyle:

 
Mimar Sinan'a Saygı
9 Nisan 2012

Anadolu'dan Balkanlar'a uzanan geniş bir coğrafyada dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Koca Sinan'ı ölümünün 424. yılında saygıyla anıyoruz.

Mimarlar Odası olarak, Sinan'ın kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak bundan dersler çıkarmanın; ona, toplumumuza ve mimarlığa olan borcumuzun bir gereği olduğu inancıyla mesleki çalışmalarımızı sürdürme çabası içerisindeyiz.

Bu kapsamda öncelikle Koca Sinan'ın tarihsel süreçte ve günümüzün mimarlık ve şehircilik ortamı içerisinde ifade ettiği değerleri bir kez daha anımsıyoruz:

"Duru, yalın, dolgun kitleler üzerinde dengelenen ana kubbe ve kubbecikler dizgesini kuran, mühendislik yeteneği ile mimarlık zarafetini bütünleştiren büyük ustanın eserleri, bulunduğu kentlere siluet, estetik, sanat ve kimlik değerleri katmıştır. Yarattığı eserler; çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örnekleri olarak mimarlığın evrensel değerleriyle buluşmuştur. Günümüzde dahi bu yapıtlar, bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemekte ve mimari nitelikleri nedeniyle bilimsel araştırmaların ilgi odağında yer almaktadırlar."

Büyük Usta'nın bu nitelikleriyle birlikte özgün yaratıcılığının da kamu yönetimleri tarafından gözardı edilerek "içi boş, hamasi nutuklarla", mimarlık ve şehircilik açısından "çılgın" kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle bağdaşmamakta ve ona saygısızlık anlamına gelmektedir.

Öyle ki, tarihi yapıtların "kötü kopyaları"nın ve batıdan alınan demode "postmodern" uygulamaların kamu tarafından kentlere "mimarlık" olarak pazarlandığı koşullarda, mimarlık, kültür ve doğa değerleri yok edilmekte, hatalı yatırım kararları ve niteliksiz uygulamalar ile şehirlerimiz "betonarme çöplüğüne" dönüştürülmektedir.

Aynı anlayış doğrultusunda "Cumhuriyet" dönemi yapıtlarına karşı başlatılan yıkım süreçlerinin sistemli bir şekilde işletilmesi, "uygarlık karşıtı" bu davranışların "ideolojik" niteliğini de açıkça ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, özellikle kültür mekânları ile Cumhuriyetin simgesi olan yapı ve meydanların hedef alınması çok anlamlıdır.

Yönetimlerin, kent kimliklerini ve siluetlerini yok eden, estetikten yoksun, sosyal, ekonomik ve kamusal kayıplara neden olan, "kent suçları" niteliğindeki uygulamaları karşısında, mimarlığımızın ve kentlerimizin planlı ve sağlıklı gelişmesini sağlamak amacıyla yürütülen hukuki süreçler ve çabalar zayıflatılmak istenmektedir. Buna bağlı olarak, koruma kurulları, bilirkişilik düzeni, üniversiteler ve yargı iktidara bağımlı hale getirilerek, kurumsal güvenceler "bertaraf" edilmekte; meslek odalarına yönelik "çağdaş hukuk normları"na yakışmayan "işlevsizleştirme" operasyonları sürdürülmektedir.

Son olarak, tarihi kent merkezlerinde mimarlık değerlerinin, kent dokusunun ve kültür varlıklarının yok edilmesine neden olan 5366 sayılı yasa ile dayatılan "yenileme" adı altındaki çalışmalardan sonra nihayet bütün ülke topraklarında, TOKİ ve Başbakanlığı "tek imar otoritesi" haline getiren "Dönüşüm Yasası" ile bütün tarihi ve doğal varlıklar ile kentlerimizin sağlıklı geleceğinin "idam fermanı" verilmiştir!

Bu kentleşme politikaları ve uygulamaları nedeniyle Koca Sinan'ı andığımız bugünlerde ne yazık ki toplumumuza "uygarlığımızın esenlikli bir geleceği" adına güzel şeylerden söz edemiyoruz.

Mimarlar Odası olarak, Koca Sinan'ı ölüm yıldönümü nedeniyle saygıyla anarken, "Sinan'a saygısızlık" olarak nitelediğimiz tüm bu mimarlık ve kentleşme çılgınlıklarından bir an önce vazgeçilmesi için çabalarımızı sürdürmeye kararlı olduğumuzu değerli kamuoyumuza sunarız.

Bu çerçevede ülke yöneticilerini, yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri kentlerimize, Koca Sinan'a ve yarattığı eşsiz değerlere bir kez daha sahip çıkmaya çağırıyoruz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :