Sipopo Kongre Merkezi, AR'ın Afrika Sayısına Kapak Oldu

mimarizm.com / 08 Ağustos 2012

Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) tarafından resmen tanınan ve 110 yıldır ciddi bir kaynak olarak yayın hayatını sürdüren mimarlık ve tasarım dergisi Architectural Record, Ağustos 2012 sayısında Tabanlıoğlu Mimarlık projesi Sipopo Kongre Merkezi'ne geniş yer verdi. İçeriği dergi editörlerinden William Hanley tarafından hazırlanan Sipopo Kongre Merkezi, Afrika kıtasının sembolü olarak kapaktan yayımlandı.

Atlas Okyanusu kıyısında bir Orta Afrika ülkesi olan Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da Afrika Birliği toplantılarına ev sahipliği yapmak amacıyla geçen yıl Haziran ayında tamamlanarak ilk Birlik toplantsını gerçekleştirmek üzere açılan Sipopo Kongre Merkezi gelişen Afrika'nın çağdaş yüzü  oldu.

Tabanlıoğlu Mimarlık'ın Libya'da gerçekleştirdiği Tripoli Kongre Merkezi'nin ardından, özgün mimari diliyle hem yerel öğeleri hem de yenilikçi uygulamaları bünyesinde barındıran Sipopo Kongre Merkezi, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından Ekvator çizgisine kazandırılan bir değer olarak sadece Afrika'da değil tüm dünyada dikkat çeken bir yapı oldu.

Atlas Okyanusu kıyısında ormanlık bir alanda konumlanan dikdörtgen biçimli iki katlı yapı, yarı geçirgen strüktürü ile, güneşin zararlı ışınlarından koruyan ve aynı zamanda iç mekanlarda gün ışığından en yüksek değerde fayda sağlayacak biçimde tasarlanan estetik bir kabuğa sahip.



Cam duvar sistemi ile okyanus manzarasından en geniş açıda yararlanan binanın iç mekanlarına sirayet eden doğal doku, yapının çevresi ile tam bir bütünlük kurmasını sağlıyor. Kabuğun motifleri arasından  sızan iç mekan ışıkları bu armoniyi gece başka bir boyuta taşıyor.

Geniş ve hacimli  ana lobi ferahlık uyandırıyor ve bir geçiş mekanı olduğunu hissettiriyor. Yeni bina ile mevcut binayı birbirine bağlayan şeffaf köprünün oluşturduğu koridordan ana lobiye girişte ışıklandırılmış büyük Afrika haritası liderleri karşılıyor ve kongre merkezinin Afrika'ya özgün bir değer olmasını niteliğini vurguluyor. (en üstte: Architectural Record'un kapağını süsleyen fotoğraf da bu mekandan.)


 

Özellikle ahşap, yerel taş ve cam tercih edilerek yerel dokuya uygun malzeme kullanımına önem verilen projede, iç mekan duvarları farklılıklar gösteren alternatiflerle çevreden referans alarak tasarlandı. Duvarların tasarımında mimari detaylar kadar akustik çözümlere de özen gösterilirken, altyapıda son teknoloji kullanıldı.

Know-how'ın yanısıra tüm malzemenin ve özgün detayların Türkiye'de üretilerek gönderildiği yapı, Onur-Summa birlikteliği tarafından 4 ay gibi imkansız sayılabilecek bir hızla tamamlandı.

Genellikle kapalı kutular olarak gerçekleştirilen bu tür yapıların aksine, bulunduğu coğrafya ve kültüre güçlü referanslar veren, çevresiyle uyumlu bir yapı olan Sipopo Kongre Merkezi'nin, kendisini çevreleyen ve ülkenin bayrağında da yer alan Ceiba ağacının donattığı iç mekanlarında, ülkenin sembolü olan "Birlik - Barış - Adalet" kavramlarına odaklanacak toplantılara ev sahipliği etmesi öngörülüyor.

 


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :