Mamut Art Project Sanatçılarından Damla Sari'den "Gelsin Yüzüne de Söylerim"

mimarizm.com / 28 Ekim 2021
Pratiğine hazır nesneleri ve teknolojiyi dahil ederek kinetik heykeller ve yerleştirmeler üreten Mamut Art Project sanatçılarından Damla Sari ile çalışmalarına dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

Her yıl alanında uzman isimlerden oluşan jüri üyeleri tarafından belirlenen sanatçılara disiplinlerarası bir paylaşım ve sergileme imkânı sunan Mamut Art Project'te bu sene genişleyen sergi alanı ve içerikleriyle dopdolu 43 sanatçının eserleri yer alıyor.

Mamut Art Project, yeni sergi tasarımı ile pandemi öncesi ve pandeminin ilk yılında yapılan uyarlamaların bir sentezi ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Eserler, kurulduğu günden bu yana birlikte düşünmeyi, üretmeyi ve paylaşmayı teşvik eden bir platform olarak, sanatın her dalından yaratıcı ve üretici örneklere ev sahipliği yapan Yapı Kredi bomontiada’nın üç farklı mekanında ücretsiz olarak 31 Ekim'e kadar görülebilir. 

Bu sanatçılar arasında; çalışmalarını psikolojik durumlarını ortaya çıkarmaya her zaman hazır, dışa dönük karakterlere dair yaptığı gözlemler etrafında kuran Damla Sari ile çalışmalarına dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Ankara’da doğdum, İstanbul’da yaşıyorum. Lisans eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde tamamladım. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüksek lisans öğrencisiyim.

Sergilediğiniz işlerinin temelinde hangi duygular yatıyor?

Nesne algılanımlarının psikanalitik çözümlemeleri üzerinden gerçekliğe yaklaşımı inceliyorum. Çalışmalarımı psikolojik durumlarını ortaya çıkarmaya her zaman hazır olan dışadönük karakterler üzerine yaptığım gözlemlerin etrafında topluyorum. Bu karakterlerin davranışlarının kendi üzerimde doğurduğu izlenimlerden hareketle; kinetik sanat, yeni medya ve enstalasyon işler üretiyorum. Eserlerimde bilinçli bir şekilde teknolojiyi en ilkel yolla çözümleyerek yoğun bir duygu üretmeyi hedefliyorum. Teknolojinin gelişmesiyle kaybolan duyguları teknolojinin kendisiyle deneyimlemenin ve deneyimletmenin peşindeyim.

Eserlerinizde beslendiğiniz konular nelerdir?

Eserlerimde daha çok sosyolojik konular etrafında döndüğümü söyleyebilirim. Sokakta karşılaştığım farklı bireylerle karşılaşmalarımdan yola çıkarak küresel sosyal işleyişleri anlama ve hicivli bir şekilde aktarma yollarını arıyorum. Bireyleri temsilen nesneleri alanda oluyor ve izleyicinin nesne üzerinden kişi ile etkileşime geçmesi bireylerin arasındaki empati kurabilme durumunu normalleştirmeye çalışmama olanak sağlıyor. 

İzleyicide eserlerinizle hangi duyguların öne çıkmasını hedefliyorsunuz?

Nesnelerle aramda kurmaya çalıştığım helezonik yapı öznelliğimi aktarırken özneliğimden vazgeçerek, beni insan olmanın egolarından arındırıyor. Her karşılaşmada farklı bir bireye dönüşme tecrübesi kendime farklı bir perspektifle bakmamın imkanlarını sunuyor. Bağ kurduğum nesneler beni daha kavrayıcı bir özne modeline dönüştürerek insan olmanın kaosundan zihinsel olarak uzaklaştırıyor. Aynı empati sürecini izleyiciye tinsel olarak aktarma ve bu döngüye dahil etme sürecine tanıklık etmeyi önemsiyorum. Çünkü kişi bir nesne ile empati kurma yoluna girmişse eğer bir insan ile empati kurabilmenin ilerisinde bir yerlerdedir sanki.

Teşekkürler. Damla Sari'nin ve daha bir çok sanatçının çalışmalarını 31 Ekim'e kadar Yapı Kredi bomontiada’nın üç farklı mekanında ücretsiz olarak ziyaret edebilir, daha kapsamlı bir seçkiyi mamutartproject.com adresi üzerinden izleyebilirsiniz.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :