Tasarım Maratonu'nda Hayaller İzmir için Seferber Edildi

mimarizm.com / 11 Haziran 2012

İzmir'in yaratıcı geleceğine dair hayaller kurdurtmayı amaçlayan TaM - Tasarım Maratonu, 9-10 Haziran'da İzmir Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşti. Etkinlik, yaratıcı üretimin için tek gerekli şeyin "ortam yaratmak" olduğunu bir kez daha gösterdi. Üretimin yapılacağı altyapıyı sağlayacak bir salon, yeteri kadar yiyecek - içecek ve belli bir proje üretmek için bir araya gelen hevesli yaratıcılar...


9 Haziran 2012 Cumartesi öğlen 12:00'de başlayan 24 saat Tasarım Maratonu'na, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi'nin yanı sıra Balıkesir Üniversitesi ve İstanbul Maltepe Üniversitesi'nden, mimarlık, şehir ve bölge planlama, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım ve iletişim bölümlerinde okuyan 63 öğrenci (16 grup) katıldı.

Gruplar, 'İzmir Kentsel Galibiyet ve Yaratıcılık Senaryoları'nı görselleştirmeye başladıktan 24 saat sonra, A1 boyutunda hazırladıkları paftaları H. Cenk Dereli'ye teslim ederek etkinliği sonlandırmış oldu.



Katılımcılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sağladığı imkanla, kentin merkezinde, Alsancak'taki Havagazı Fabrikası'nın salonunda, zamanın sıkıştırdığı yoğun bir süreçte yaratıcı fikirlerini ortaya koyma fırsatı buldular.

İzmir İTÜ Mezunlar Derneği, NOBON ve katılımcıların maddi katkısı ile gerçekleşen etkinlikte, İzmir'de eğitim gören öğrenciler ile İzmir dışındaki üniversitelerde öğrenci olan İzmirliler insiyatif alıp, kentleri İzmir üzerine kolektif bir üretim ortamı yarattılar.

Kültür ve sanat platformu olmasının yanında, toplantılara ve düğünlere de ev sahipliği yapan Havagazı Fabrikası, farklı kullanıcıları Tasarım Maratonu süresince karşılaştıran zemin oldu. Salonlardan birinde kentin potansiyel geleceklerine dair fikirler üretilirken, dışarıda gerçekleşen evlilik fotoğrafı çekimleri ve akşam saatlerindeki düğün töreni, tematik fotoğrafçılık, düğün ve hizmet tasarımı gibi yaratıcı profesyonel disiplinlerle karşılaşma ortamı oluşturdu.

Etkinlik, farklı üniversitelerden, farklı bölümlerden gelen öğrencilerin meslek alanlarına ve eğitimlerine dair fikirlerini ve geleceğe dair hayallerini konuştukları sohbetlerle zenginleşti. Yaratıcı bir kent geleceğine dair dilekler , kalkan kadehlerde dile getirildi.


Katılımcıların 24 saat sonunda ürettikleri projeler 5 ana temada özetlenebilir:

1.
Özgürlükçü, demokrat, sivil insiyatiflerin güçlü olduğu, katılımcı, ekolojik kent geleceği üzerine hayaller:
Kentlinin doğrudan katılımı ile biçimlendirdiği, inşa ettiği, mevcut yerel ve merkezi yönetim biçimlerini aşan özgün modellerle işleyen, deniz-kıyı-kara, kent-kentli ilişkilerini bu çerçevede kuran bir İzmir geleceği.

2. Giderek gelişen kent içi turizmi üzerine hayaller:
İzmir'e özgü tasarlanan teknolojiler ile dönüşen ulaşım, bilgilendirme ve kent deneyimleme şekillerinin biçimlendirdiği yeni bir İzmir kent turizmi anlayışına dair hayaller.



3. Kentin bugün mevcut ve gelecekteki potansiyel sorunlarına kent için tasarlanmış özel çözümler getiren yaklaşımlar:
İzmir'e özgü temiz enerji modelleri, deniz suyu, deniz dibi, hava temizleme konseptleri, deniz altı-üstü, kara ve hava ulaşım fikirlerine dair hayaller.

4. Liman bölgesinin ve körfez üstü kullanımının dönüşmesinde kentin geleceğini arayan hayaller.

5. Küresel ısınmanın İzmir'e potansiyel etkisi üzerine hayaller:
Yükselecek deniz seviyesinin yol açacağı yeni kent yaşantısını görselleştiren, bu potansiyel geleceğe bugünden sorular yöneltip, yaratıcı gelecek projeksiyonları ve çözümler öneren projeler.


Kolokyum Eylül'de...

Tasarım Maratonu'nda üretilen projeler, mimar ve iletişim uzmanlarından oluşan bir jüri tarafından incelenecek. Jürinin, projeler arasında bir sıralama yapması değil, projelerin ortaya koyduğu tartışmaları yorumlaması, vurgulanması gereken fikirleri işaret etmesi ve projelerden yola çıkarak kentin geleceğine dair bir tartışma açması bekleniyor.



Projeler ve projeler üzerine kurulu tartışmalar, Eylül ayının ilk haftalarında Tasarım Maratonu katılımcılarının ve jüri üyelerinin hazır bulunacağı, herkesin katılımına açık olan kolokyumda masaya yatırılacak. Projelerin yer aldığı kitapçık kolokyum katılımcıları ile paylaşılacak.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :