TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi, 41. Genel Kurul'u nedeniyle bir bildiri yayınladı. Bildiride şöyle deniliyor.
"TMMOB Mimarlar Odası 41. Genel Kurulu, emperyalist güçlerin yeni bir dünya düzeni ideolojisini egemen kılmaya, dünyayı küresel sermayenin talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirmeye çalıştığı ve tüm dünyanın toplumsal, kültürel ve doğal varlıkları ile bir kaos ortamına sürüklendiği günümüzde, dünyanın ve ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin duyarlılıklarını kamuoyu ile paylaşır:
Genel Kurulumuz emperyalizmin dünyanın ekonomik, kültürel, doğal ve insan gücü varlıklarına el koymak amacıyla yarattığı etnik, bölgesel ve çoğu zaman tüm dünyanın geleceğini tehdit eden bunalımlara ve savaşlara dikkat çeker. Bu savaşlar milyonlarca insanın yaşamını doğrudan etkilemekte, insan hayatının hiçe sayıldığı bu ortamda geniş halk yığınları yerlerinden, yurtlarından edilmekte, açlığa, yoksulluğa ve çaresizliğe sürüklenmektedir. Savaşlara karşı durmak bir insanlık görevimizdir.
Genel Kurulumuz küresel sermayenin yaşam alanlarımıza, kentlerimize, tarım alanlarımıza, tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımıza el koyma girişimlerine dikkat çeker. Bu el koymalar toplum yararı gözetmeyen ve yalnızca ranta dayalı kentsel dönüşüm ve yenilenme projeleri ile kentlerimizin geleceğini karartmakta, kitlesel deplasmanlarla yerlerinden edilen insanlar meçhul ve kaygılı bir geleceğe mahkum edilmektedir. Tarım alanları, deniz, göl, akarsu ve ormanlarımız yok edilme tehdidi ile karşı karşıyadır. İnsan haklarını ve toplum yararını gözetmeyen, kentlerimizi kimlik bunalımına ve içinden çıkılmaz altyapı sorunlarına sürükleyen sermayenin bu vahşi büyüme hırsı ile mücadele etmek, insanlık görevimizdir.
Genel Kurulumuz insan haklarının, demokrasinin ve özgürlüklerin yok edildiği bir yeni dünya düzeni ile karşı karşıya olduğumuza dikkat çeker. Küresel sermaye ile işbirliği içindeki iktidarlar tüm dünyada yasal düzenlemelerle, ulusal ve uluslar arası aygıtlarla ekonomik, siyasal, mesleki tüm toplumsal yaşantımıza neoliberal denetim mekanizmaları getirmektedir. Sosyal devletin ve toplumsal subvansiyonların yok edildiği bir ortamda geniş halk kitleleri yoksulluğa ve işsizliğe mahkum edilmektedir. Yoksulluk ve işsizlilikle mücadelede sorunun kaynağını doğru saptamak ve herkes için demokrasi, özgürlük ve insan hakları için uğraş vermek bir insanlık görevidir.
Genel Kurulumuz erkek egemen bir anlayışın yarattığı suni gerilimlere ve ülkemizi sürüklediği karanlık geleceğe dikkat çeker. Cinsiyet ayrımcılığının olmadığı, tüm insanların demokratik haklarının ayrımsız olarak tanındığı mutlu ve müreffeh, barış içinde ve aydınlık bir dünya, aydınlık bir Türkiye için ayağa kalkmak insanlık görevimizdir.
Genel Kurulumuz Cumhuriyetimizin kazanımlarına, Cumhuriyet Dönemi mimarlık mirasımıza yönelik tehdit ve duyarsızlıklara dikkat çeker. Tarihi ve kültürel mirasımıza, Cumhuriyetimizin birikim ve kazanımlara sahip çıkmak bir yurttaşlık ve mimarlık görevimizdir.
Genel Kurulumuz ülkemizde on yıllardır yakıcı bir şekilde süren ve ülkemizin ekonomik, toplumsal, siyasal dengelerini olumsuz yönde etkilemeye devam eden Kürt sorununa dikkat çeker. Emperyalist güçlerin bölgedeki kardeş halkları birbirine düşüren politikalarına karşı uyanık olmak, etnik ayrımcılığa karşı durmak bir insanlık görevidir. Genel Kurulumuz etnik kimliklerin barış içinde, bir arada yaşadığı, ekonomik, demokratik, toplumsal haklardan eşit olarak yararlandıkları, asimilasyonun değil, kültürel zenginliklerin geliştirilmesinin amaç edildiği bir "Türkiye" yaratılmasının gerekliliğine işaret eder.
Genel Kurulumuz kültürel ve tarihsel birikimimizin önemli ve ayrılmaz bir parçası olan mimarlık mesleğinin değersizleştirildiği, kentsel yağmanın ve rantın öncelik olarak görüldüğü ülkemize ve bu ortamı teşvik eden merkezi ve yerel idarelere dikkat çeker. Tüm toplumun sahiplendiği, siyasi erkin, merkezi ve yerel yönetimlerin uymak zorunda olacakları bir ulusal mimarlık politikası için destek vermek ve çalışmak, bugün yarattıklarımızın geleceğin kültürel mirası olacağını unutmadan çağdaş mimarlığımızı geliştirmek bir insanlık ve mimarlık görevimizdir".