'Türkiye Çelik Yolu Olmalı'

mimarizm.com / 24 Eylül 2010


EPC Hizmeti ile Katma Değeri Artırmalıyız

'Türkiye Çelik Yolu Olmalı'TML Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Tiryakioğlu bölgede özelde Türk çelikçilerinin ve genelde Türk müteahhitlerinin ne kadar kabul gördüğünü belirtti. Tiryakioğlu daha sonra, bu ülkelerde başarılı çalışmalar yapan müteahhit ve çelikçilerimizin daha başarılı olmasının, teminat mektupları ve ülke garantileri gibi konularda devletin daha fazla destek sağlaması halinde mümkün olabileceğini açıkladı. Diğer ülkelerde verilen müteahhitlik hizmetinin "mühendislik-satın alma-müteahhitlik (EPC)" şeklinde genişletilmesi suretiyle katma değerin artırılması gereğine dikkat çekti.

Deprem Kuşağı Çelik Sektörü için Fırsat

'Türkiye Çelik Yolu Olmalı'Tesem proje firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Faruk İnsel ise, 21 yıldır çelik yapıların projelendirmesi ile uğraştığını belirterek, "Yapısal Çeliğin önünde fırsatlar var.

Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzey Afrika, Körfez ülkeleri ve İran bu alanda önemli pazarlar. Bakü ve Bükreş yoğun deprem bölgeleri ve yeniden yapılanmaya ihtiyaçları var.

Deprem; Tahran, Aşkabat ve Alma Ata'nın da yaşam gerçeği ve çelikçilere büyük iş düşüyor. Çelik pazarı çok ciddi fırsatlarla dolu" diye konuştu.


Forumdan Çıkan Dersler

Forum sonrasında şu ortak görüş ortaya çıktı; "1999 depremi sonrası bile deprem bölgelerinde sanayi ve yüksek yapılarda kullanımı ancak düşünülmeye başlandı. Çelik yapının yeterince bilinmeyen avantajları topluma anlatılmalı, yapısal çeliğin kullanım oranı artmalı. Belirli bir artış var ama çok yetersiz. Çelik kullanımında yetişmiş eleman açığı var. Deprem riski yüksek bölgelerde mutlaka uygulamada çeliğin avantajlarından yararlanılmalıdır. TOKİ konutlarında hafif çelikte bir mesafe alamadık. Gelenekselde ısrar sürüyor. Dünya nüfus artışı ve çevre kirliliği ile doğal kaynakların tükenişi dikkate alındığında ayağımızı yere daha sağlam basmalıyız. İsraftan kaçınmalıyız. Enerji kıtlığı ve doğal afetler kaçınılmaz. İnsaflı kullanım, israftan kaçınma ve çelik yapıya yönelme şarttır ve kaçınılmazdır. Bu gelişimin gerçekleşmesi için gerekli platform oluşturulmalı ve geniş çaplı koordinasyon sürdürülmelidir"

23 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilen 11. Yapısal Çelik Günü'nü takiben Cuma günü yapılan Avrupa Yapısal Çelik Birliği Genel Kurulu'nun en önemli iki konusu ise; devri teslim ve birliğin kamu oyuna yayımladığı deklarasyon oldu. 1955'de kurulmuş olan Avrupa Yapısal Çelik Birliği'nin Dönem Başkanı olan Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, başkanlığı törenle Almanya Yapısal Çelik Derneği Başkanı Ralf Luther'e devretti. Genel Kurul'un sonunda, çeliğin yapılarda kullanılmasının gereklilik olduğunu açıklayan "İstanbul Deklarasyonu" yayımlandı. Böylece 30'a yakın ülkeden gelen konukların katılımıyla gerçekleşen Yapısal Çelik Haftası da sona ermiş oldu.

'Türkiye Çelik Yolu Olmalı'

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter : 1000