BASF – The Chemical Company, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda ve VitrA-Artema inovasyon sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen EKODesign Konferansı'nın ilk paneli, 'Türkiye'de Sürdürülebilir Yapılaşma ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ni ele aldı. Moderatörlüğünü Soyak Holding CEO'su M. Emre Çamlıbel'in yaptığı oturumun konuşmacıları ise BES Enerji Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Serkan Emin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Murat Bayram ve Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Deneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen'di.
Mehmet Serkan Emin: Hedef sürdürülebilir binalar, ancak şu an için ulaşılabilir olan yeşil binalar
Oturumun ilk konuşmacısı BES Enerji Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Serkan Emin, ekonomik refah, sosyal ve çevresel sorumlulukların 'yeşil binaları' zorunlu hale getirdiğini söyledi ve "Ana hedef sürdürülebilir binalar; ancak şu an için ulaşılabilir olan ise yeşil binalar" dedi. "Neden yeşil bina?" sorusunun kaynakların verimli kullanılması, kullanıcı refahı, altyapı gerekliliklerinin daha kabul edilebilir olması şeklinde yanıtlanabileceğini dile getiren Emin, bu anlamda geçerliliği olan uluslararası sertifikasyon sistemlerinden de bahsetti. Sertifikasyonun özellikle ticari yapılar için önemi üzerinde duran Emin, bunun kurumsal imaj açısından getirilerini, daha fazla doluluk oranlarıyla yatırımcıya sağladığı avantajları aktardı. Son olarak İstanbul'da gerçekleştirdikleri ve 7 blokluk bir konut öbeğini kapsayan bir projelerinden elde ettikleri verileri katılımcılarla paylaşan Emin, 100 milyon dolarlık bir hidroelektrik santrali projesine ayrılacak kaynağın, 2000 konutun enerji verimliliğini artırmak için kullanılmasının yüzde 30 daha fazla verim yarattığını gördüklerini sözlerine ekledi.
Murat Bayram: Yönetmelik dünyayı yeniden keşfetmiyor
Mehmet Serkan Emin'den sonra söz alan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Murat Bayram da Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ve yönetmeliğin uygulamaya yansımaları üzerine konuştu. Bayram, yönetmeliğin, kullanıcılara yaşadıkları / yaşayacakları binaların ne tükettiğini bilmelerini sağlamayı hedeflediğini açıkladı ve aslında dünyayı yeniden keşfetmek amacını taşımadığını vurguladı. "AB'de 2002'de başlayan çalışmaları, Türkiye'ye de getirmiş olduk" diyen Bayram, yönetmeliğin ülkemizde bir ışık yaktığını söyledi. İşin temelini mimarın yapıyı iyi tasarlaması ve tasarım aşamasında diğer aktörlerle işbirliği yapması olarak betimleyen Bayram, şöyle devam etti:
"Aslında şu ana kadar çok dikkat çekmeyen bazı konular var. Yönetmelik, binanın dış kabuğunun ve mekanik donatının yalıtımı konularında sıkı kurallar getiriyor. Ayrıca entegre tasarımı öne çıkarıyor. Biz, bir binayı enerji verimliliği açısından doğru tasarlamanın yeterli olduğunu düşünüyoruz; oysa asıl iş sonrasında, işletme aşamasında başlıyor. Bu anlamda doğru işletme, doğru tasarım kadar önemli; bu konuda çalışma yapılması gerekiyor. Tüm aktörler, senaryoda üzerlerine düşeni yapmalılar".
Bütün sürecin merkezi bir veri tabanı üzerinden izlendiğini ve koordine edildiğini söyleyen Bayram, burada toplanan verilerin yeni politikalar oluşturulmasında yol gösterici olabileceğini ifade etti.
Ertuğrul Şen: BEP-TR, BEP Yönetmeliği'nin en önemli ayağı
Oturumun son konuşmacısı olan İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen ise katılımcıları İZODER'in BEP-TR sürecindeki rolü hakkında bilgilendirdi. BEP-TR'nin BEP Yönetmeliği'nin en önemli ayağı olduğunu vurgulayan ve burada ısı yalıtımının önemli bir başlık olarak öne çıktığını dile getiren Şen, İZODER'in süreçte bir koordinatör olarak yer aldığını açıkladı. Hazırladıkları '2010 - 2023 Sektör Stratejisi'ne değinerek binalarda yüzde 50, sanayide yüzde 25, ulaşımda ise yüzde 20 verimlilik potansiyeli olduğunu ifade eden Şen, binalarda kullanılan enerjinin yüzde 85'inin ısıtma - soğutma amaçlı olduğunu ve bunun da yalıtımın önemini gösterdiğini belirtti. Şen, enerji verimliliğinin ekonomik getirilerinin yanısıra çevresel çıktılarının da gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi ve devletten, dolaylı vergilerin kaldırılması, C ve üstü sınıflar için enerji bedellerinde teşvik amaçlı düzenleme, özellikle mevcut binalarda yapılacak iyileştirme çalışmaları için destek istedi.