Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) "Endüstriyel Tasarım Sektörünün Global Rekabet Gücünün Artırılması" projesi kapsamında uzun süredir hazırlıkları süren "Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi"nin (ETSM) açılışı, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde düzenlenen "Geçmişten Günümüze Beyoğlu'nda Tasarım" sergisi eşliğinde gerçekleşti.
Türkiye'de özgün ürün tasarımı konusunda geçmişten günümüze gerçekleşen üretim ve tasarım süreçlerinin kaydını tutmak üzere web ortamında erişime sunulan Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi'nin açılışı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla ETMK yetkilileri tarafından duyuruldu. ETMK Merkez Başkanı Ayberk Yağız, ETMK İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Ayhan Enşici, Sanal Müze Yöneticisi Burçak Madran ve Proje Koordinatörü Gamze Güven'i bir araya getiren açılış, Beyoğlu modernleşmesi içinde izlenebilen yerli ya da yabancı endüstriyel tasarım nesnelerinin, bunların satıldığı, kullanıldığı yerlerin izleriyle birlikte hatırlandığı bir sunum olmayı amaçlayan "ETMK Geçmişten Günümüze Beyoğlu'nda Tasarım" sergisi açılışına paralel olarak gerçekleştirildi.
ETMK Merkez Başkanı Ayberk Yağız, 15. yılını dolduran köklü bir meslek derneği olarak ETMK'nın İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteği ile ciddi projeler geliştirdiğini belirtti. 2013 yılında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan IDA Kongresi'ni de hatırlatan Yağız, ETSM ve "Geçmişten Günümüze Beyoğlu'nda Tasarım" sergisinin de bu önemli işlerden biri olduğuna değindi.
İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Ayhan Enşici ise, 17. yüzyıldan bu güne ticari ve sosyal kent hayatında önemli bir yere sahip olan Beyoğlu'nun tasarım üretimine dair de izler barındırdığını dile getirdi. ETSM'nin ise belge oluşturmak adına önemli bir adım olduğunu ve çok sayıda kişiye hizmet vereceğini belirten Enişçi, Kalkınma Ajansı'na başvuruda bulunan 54 projeden seçilen 16'sı arasında yer alan ve 600 bin TL'lik rekor bir fonla desteklenen Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) ve Sanal Müze Projelerinin uluslararası düzeyde tanıtımı için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
"Batı Kadar Akılcı, Doğu Kadar Duygusal…"
Söz konusu uluslararası tanıtım ve yaygınlaştırma faaliyetleri arasında "Batı kadar akılcı, Doğu kadar duygusal…" mottosu ile ilerledikleri Zona Tortona katılımını vurgulayan Proje Koordinatörü Gamze Güven, en önemli bileşenleri ETTA ve ETSM olan bu çok ayaklı proje kapsamında hayata geçirdikleri diğer faaliyetleri özetledi. Farklı sektörlerden sanayicilerin katılımı ile düzenlenen sektörel toplantılar sayesinde Türkiye'de endüstriyel tasarım için bir yol haritası çizildiğine, ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik sergi ve atölye çalışmaları ile ise tasarım disiplinine genç adaylar kazandırdıklarına dikkat çeken Güven, tüm projeye başından beri emek veren 9 kişilik ekibe teşekkürlerini sundu.
Müze Yöneticisi Burçak Madran, "Beyoğlu'nda Tasarım" sergisinin ETSM için yapılan çalışmaların bir yansıması olduğuna değinerek, Osmanlı modernleşmesi ve sanayileşme ile birlikte tasarım ve günlük hayatta "Batı'ya bakan yüz"den ilham aldıklarını ifade etti. Madran, Beyoğlu'nun geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinden mobilya üzerine üretimler, Batı menşeli ya da kopyası tasarımlar ile tasarımın günümüzde geldiği noktayı karşılaştırmayı amaçladıklarını ekledi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise sözlerine, ETMK projesinin parçası olmayı heyecanla kabul ettiğini belirterek başladı. Sergiye baktığında eski tarihli objelerinin hepsinin ithal olduğunu, yenilerinin ise Türkiye'de üretildiğini gördüğünü belirten Demircan, "Peki bunlar ne kadar yaratıcı? Ne kadarı kopya?" sorusunu sordu. Türkiye'de kopyacılık ve ezberciliğin yaygın olduğunu, özgün üretimlerin sıklıkla ortaya konamadığını söyleyen Demircan, bu durumun mimarlık ve planlamada daha da belirgin olduğuna değindi. Demircan sanayileşmenin bu açmaza çözüm oluşturabileceğini ekleyerek, Belediye Başkanlığı sırasında bizzat içinde bulunduğu ve Beyoğlu'nun dar sokak ve yokuşlarında çalışmaya uygun özel çöp kamyonu ürettirme sürecinden detayları aktardı.
Beyoğlu'nun Yaratıcı Dünyasından İzler, Endüstriyel Tasarım Tarihimizden Kesitler
Çeşitli özel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen "ETMK Geçmişten Günümüze Beyoğlu'nda Tasarım" sergisi, bir yandan Beyoğlu'nun yaratıcı dünyasından izler yansıtırken, aynı zamanda endüstriyel tasarım tarihimizden noktasal kesitleri de göndermelerde bulunuyor.
Sergide, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren modernliğin, eğlencenin adeta ışıltılı bir merkezi olan Beyoğlu'nun tasarım vurgusu taşıyan hayat tarzı, modaları ve üretim çeşitliliği, günümüze uzanan bir süreçte, dönem objeleri, efemera ve fotoğraflar aracılığıyla izleyiciye sunuluyor. Sergi, 22 Haziran 2012 tarihine kadar Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde görülebilecek.
ETSM Üzerinden Türkiye'de Endüstriyel Tasarımın Bağlamları Okunabilecek
Üretici ve tasarımcılara dair nesne ve arşiv malzemesini bir araya getirerek bir tasarım belleği oluşturmayı hedefleyen "Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi"nin koleksiyonunun temelini, ETMK'nın bugüne kadar düzenlediği etkinliklerde yer alan ürünler oluşturuyor. Koleksiyon geliştirme çalışmalarında izlenen yol, günümüzden başlayıp geçmişe doğru uzanan bir bakış içinde Türkiye'de endüstriyel tasarım geçmişinin bütünsel belleğini oluşturabilecek, özgün tasarım örneklerinin ve/veya belgelerinin derlenerek izleyiciye sunulması şeklinde açıklanıyor.
İnternet ortamında 1000 ürünün yer aldığı koleksiyonuyla hizmet vermeye başlayan ETSM, Türkiye'de endüstriyel tasarımın doğrudan ve dolaylı bağlamlarını olabildiğince belirliyor. Buradan hareketle hazırlanan ETSM Endüstriyel Tasarım Kronolojisi, Türk tasarım tarihi gelişiminin ana hatlarını göstermeyi amaçlıyor. Çizelge, Türkiye'nin ekonomik, politik ve kültürel alanlarındaki gelişimini dünyadaki gelişmelerle birlikte sunabilmek amacıyla, "Dünyada Endüstriyel Tasarım", "Türkiye'nin Dönüşümleri", "Türkiye'de Endüstriyel Tasarım" ve "Türkiye'de Endüstriyel Üretim" başlıkları altında dört bölüme ayrılarak hazırlandı.
Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi'ni izlemek için lütfen tıklayınız.
Sergi açılışından kareler için ilerleyiniz. >>>>>