Uluslararası Fikir Önderleri İstanbul'un Kültürle İmtihanını Mercek Altına Aldı
mimarizm.com
/ 20 Eylül 2011
"Mimarlığın Kent Kültüründeki Rolü ve Önemi" nin tartışıldığı ikinci oturumda ise açılış konuşmasını, Herzog & de Meuron mimarlık ofisinin kurucu ortağı, Pritzker ödülü ünlü İsviçreli mimar Jacques Herzog yaptı. Mimarlığın, bir şehrin küresel kültür haritasına eklenmesinde en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çeken Jacques Herzog sözlerine şu şekilde devam etti:
Herzog: "Şehirler arasında fark yaratan, daha güzel bir opera salonuna sahip olmak değil"
"Şehirler arasında fark yaratan, daha güzel ya da daha az güzel bir opera salonuna, daha başarılı veya daha az başarılı bir operaya sahip olmaları değildir. Bir şehirdeki kültürel yaşamın şehrin sosyal yaşamında önemli bir yer edinmesi, kentin kültürel köklerini geliştirmekle olur. Sanatçısıyla, koleksiyoneriyle, sponsoruyla her yönden desteklenen bir kültürel hayatın, 'tabandan tavana' stratejisi ile geliştirilmesi önemlidir. Bu bakış açısının, Basel gibi daha küçük şehirlerde yüzyıllardır kültürel ve sosyal hayatın işleyişinin parçası haline geldiğini görebilirsiniz. Bu, politikacılar için anlaması güç bir çaba çünkü kısa süreli başarıyı yeni bir müze kanadı inşa ederek elde etmek, sosyokültürel dönüşüm sürecini başlatmaktan daha kolay."
ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Suha Özkan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen mimarlık oturumunda ise; 2010 Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün sahibi Emre Arolat, Mecanoo Mimarlık Ofisi'nden Francine Houben, Frankfurt Modern Sanat Müzesi'nin tasarımcılarından, Hans Hollein mimarlık ofisi kurucu ortağı Hans Hollein ve Tabanlıoğlu Mimarlık kurucu ortağı Murat Tabanlıoğlu görüşlerini paylaştı.
Konferans, 2009 yılından bu yana Contemporary Istanbul ile ortak konferans programı düzenleyen Akademie Der Künste'nin Direktörü Dr. Johannes Odenthal'in kapanış konuşmasıyla son buldu.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın