Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen "EKODesign Konferansı 2011" kapsamında bugün (15 Nisan 2011) düzenlenen "Yeşil Bina Tasarımı için Yol Haritası" atölye çalışmasında, yurt içi ve yurt dışında hayata geçirilen LEED ve BREEAM uygulamaları, Altensis'in deneyimleri üzerinden katılımcılar ile paylaşıldı. Altensis kurucu ortakları Berkay Somalı ve Serkan Emin'in, yeşil bina sertifikaları ile ilgili ayrıntılı sunumları, atölye katılımcılarının soruları ve katkıları ile daha da zenginleşti.
"Yeşil Bina Yol Haritası", "Sertifika Alan Projelere Bakış" ve "Uygulama Örnekleri" olmak üzere üç bölümde gerçekleşen atölye çalışmasında, Türkiye'de, Altensis danışmanlığında LEED ve BREEAM sertifikası alan şu projeler, vaka etüdü şeklinde ayrıntılı olarak incelendi:
Unilever Merkez Ofisi – LEED Silver (Türkiye'nin ilk LEED sertifikalı projesi)
Philips Merkez Ofisi – LEED Silver
Turkish Engine Center (TEC) - LEED Gold
Eser Holding Binası – LEED Platin (Türkiye'nin ilk LEED Platin sertifikalı projesi, aynı zamanda uluslararası sıralamada ilk 10'a girdi)
Tekfen Levent Ofis – LEED Gold (Türkiye'nin ticari yapılar kategorisinde ilk LEED Gold sertifikalı projesi)
Toyota (Onatça) Adana – BREEAm Very Good
Sabancı Nanoteknoloji Binası – LEED Gold ve BREEAM Very Good
On Basamakta "Yeşil Bina Yol Haritası"
Yeşil bina tasarımı izlenmesi gereken süreci adım adım aktaran Berkay Somalı ve Serkan Emin; yeşil bina sertifikasyon sürecinde danışmanlık ve denetim hizmeti sunan Altensis'in konuya "yeşil bina tasarımı"nın ötesinde, "sürdürülebilirlik yönetimi" şeklinde yaklaştığına dikkat çekti. Yatırımcının motivasyonuna göre çözüm geliştirmenin önemine değinen Somalı ve Emin, "yeşil bina yol haritası"nda izlenmesi gereken basamakları şöyle sıraladı:
1. Entegre Tasarım: Konvansiyonel ve hiyerarşik proje tasarım sürecinden, tüm paydaşların tasarıma entegre edildiği katılımcı bir sisteme geçilmesi
2. Arazi Tasarımı: Tasarım sürecinde, özellikle büyük şehirleri ilgilendiren; yağmur suyu kontrolü, ışık kirliliği, ısı adası oluşumu, biyolojik çeşitlilik gibi başlıkların dikkate alınması.
3. Su: Yağmur suyu ve gri su uygulamalarının önceden göz önünde bulundurularak projeye entegre edilmesi.
4. Enerji: Yeşil binaların olmazsa olmazı "enerji verimliliği" konusunda, öncelikle talebi azaltılıp, son aşama olaral alternatif enerji çözümlerine gidilmesi.
5. Malzeme: Türkiye'de çevre dostu malzeme üretimi yurt dışına oranla daha kısıtlı olsa da, bilinçlenmeyle birlikte son yıllarda bu konuda belirli bir artış gözleniyor.
6. İç Mekan Kalitesi: Hava ve akustik gibi alt başlıklara sahip iç mekan kalitesi, insan sağlığını doğrudan etkilemesi açısından çok önemli.
7. İnşaat Uygulamaları: Sadece şartnamelerin dayadığı maddelerle sınırlı kalmayıp, projelerin genel anlamda daha çevreci planlanması ve müteahhitlerin de bu anlamda bilinçlendirilmesi.
8. "Commissioning" (İşletmeye alma): Yeşil binanın tasarımının uygulamaya doğru aktarılması
9. Operasyon ve bakım: Binayı işletecek olanların doğru şekilde eğitilmesi; uygulamanın ardından tasarımın tekrar ölçülüp değerlendirilmesi.
10. İnovasyon: Yeni bir icat gerektirdiği düşünüldüğünden, Türkiye'de çekinilen bir konu. Oysa Türkiye'de henüz gerçekleştirilmemiş bir uygulamayı buraya entegre etemek de inovasyondur.
Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz.