"İran'ın güneyinde yer alan Şiraz, ülkenin önemli ticaret merkezlerinden biridir." Şiraz'ı anlatan pek çok metin kentin 'ticari merkez' özelliğine vurgu yapıyor. Oysa, bu soğuk tanım, Şiraz'ın romantizmini ve derinliğini anlatmaktan öylesine uzak ki...
Şairleri dışında Şiraz'ın çarşıları ve camileri de oldukça ünlü. Kentin merkezinde yer alan Vekil Çarşısı, Doğu'ya özgü tüm ürünleri bünyesinde toplamış. Ancak, Doğu'ya özgü esnaf karakterini bünyesine almamış. Burada kolunuzdan çekiştiren, bağırış çağırış esnaf tipi yok. Ayrıca, herhangi bir mala verilen fiyat asla abartılı değil. Zaten bu dürüstlüğü, esnafların mal satma konusunda ısrar etmemesinden ve pazarlık yapmamasından hemen anlıyorsunuz. Halı, kilim, baharat, sürme, safran, binbir çeşit koku ve daha pek çok çeşit ürün satan küçük dükkanlar çarşının koridorlarına sıralanmış. Şiraz'ın kapalı çarşılarında sesler, renkler, kokular adeta birbirine karışmış.
*
Vekil Çarşısı'nın yanı başında bulunan Vekil Camisi, Şiraz'ın en muhteşem camisi. 1773 yılında, kenti yöneten Zend Hanedanı'ndan, Kerim Han tarafından inşa ettirilen caminin çini bezemeleri tek kelimeyle büyüleyici. İç mekanda bulunan sütunlar, göze ve zihne şaşırtıcı perspektif tatlar veriyor.
*
Şiraz, aslında çöl ortasında bir vaha. Geniş bahçeleri vaha olma özelliğini arttırıyor. Kentte "bagh" adı verilen çok sayıda büyük bahçe var. Genellikle geçmişte kenti yönetenlerin inşa ettirdiği büyük konakların çevresi bu tip bahçelerle süslenmiş.
Şiraz'ın en ünlü bahçesi ise İrem Bağları. 19. yüzyılda yapılmış göz alıcı bir köşk çevresinde yayılan İrem Bağları, su yolları ve görkemli ağaçları nedeniyle sıcak Şiraz günleri için iyi bir sığınak.
Sonraki sayfada:
Persepolis