Çetinye'nin Büyükelçilikleri ve Hayaletler

Attila BEKSAÇ / 03 Ekim 2013
Eski Karadağ Krallığı'nın başkenti olan Çetinye, günümüzde ülkenin onursal başkenti olarak kabul ediliyor. Yoğun bir genç nüfusa sahip kentte yer alan eski büyükelçilik binalarının çoğu, çeşitli eğitim kurumlarına dönüştürülmüş durumda.

Çetinye, Eski Karadağ Krallığı'nın başkenti. Döneminde nüfusuyla dünyanın en küçük başkentlerinden biri olan şehir, günümüzde ülkesinin ikinci başkenti olarak kabul ediliyor. Karadağ Cumhurbaşkanı yaşamını burada sürdürüyor.

 
Çetinye surlarında bir kule


15. yüzyılda kurulan Çetinye, tarihi mirası olan bir kent. Sırp Ortodokslar'ın dini merkezi haline gelen kent, uzun yıllar Karadağ'ın başkentliğini yapmış olması nedeniyle bugün, ülkenin onursal başkenti konumunda.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sanayi kenti olarak gelişimi teşvik edilen Çetinye'nin turistik potansiyeli bu dönemde ikinci plana atılarak, sosyalist rejim yıkılana kadar ayakkabı ve beyaz eşya fabrikalarına yatırım yapılıyor. 
 

Eski buzdolabı fabrikasının bugünkü harap hali. Yeni bir üniversite binası projesi kapsamında, Rem Koolhaas'ın projesinin uygulanmasını bekliyor.

Çetinye Manastırı, Vlaşka Kilisesi, Bilijarda ve müzeler, şehrin önemli yapıları arasında. Zet'in evi, krallık tiyatrosu ve yabancı büyükelçilik binalarını da unutmamalı. Yoğun bir genç nüfusa sahip kentte yer alan eski büyükelçilik binalarının çoğu, çeşitli eğitim kurumlarına dönüştürülmüş durumda.

 
Sosyalist dönemden kalma terk edilmiş evlerden biri


Çürümeye bırakılmış tarihi kalıntıların şehir içinde yarattığı görüntü

Çetinye, Karadağ'ın 1878'de bağımsızlığını kazanmasıyla başkent olmuş ve çoğu günümüzde de ziyaret edilebilen, kentin gurur dolu geçmişini simgeleyen büyükelçilikler bu dönemde inşa edilmiş. 1878'de Berlin Kongresi'nde Karadağ'ın bağımsızlığı tanınınca, çok sayıda Avrupa ülkesi bu yeni ülkeyle diplomatik ilişkiler kurmak amacıyla irtibata geçmiş. İlişkilerin kurulmasının bir ürünü olarak da başkentte büyükelçilik binaları inşa edilmiş. Günümüzde Çetinye'de mimari çözümlemeleriyle başarılı olmuş birkaç büyükelçilik binasından bahsedilebilir: eski Avusturya-Macaristan, Rusya, Fransa, İtalya, Türkiye ve İngiliz misyonları. Tüm bu binalar sahip oldukları gücü ve zenginliği göstermek amacıyla seçicilikle yapılmış.

Ancak başkentin Podgorica 'ya taşınması, büyükelçilik binalarının ve Çetinye'nin kaderini farklı bir yola saptırmış. Peki, bir süreliğine hayaletleşen Çetinye'nin kimliğinde önemli yer tutan binaların dünü ve bugününde neler oldu?

İlk binamız, Avusturya-Macaristan Büyükelçiliği. Yapımı, tanınmış mimar Dr. Joseph Slade tarafından 1899'da tamamlanmış. Binanın kuzey kısmına Roma Katolik Şapeli eklenmiş. Günümüzde Devlet Kültür Anıtlarını Koruma Enstitüsü olarak hizmet veriyor.

 
Eski Avusturya-Macaristan Büyükelçiliği

>>>>>


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :