Sergilemek için Mimarlık, Mimarlık için Araştırma

E. Seda KAYIM / 05 Ocak 2012
Sergilemelere yönelik geniş ve ilgi çekici bir portfolyo sahibi Superpool… Pratiğin kurucuları Gürdoğan ve Thomsen ile, “kentte sergilenen” ile “etkinlikte sergilenen” tasarımsal çabaların doğasını ve geri dönüşlerini tartıştık.

2006 yılında, 2003'den beri birlikte çalıştıkları OMA'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşen ve özgül pratikleri "Superpool"u kuran Selva Gürdoğan ve Gregers Tang Thomsen, kısa sürede ülkenin en çok gelecek vadeden mimarları olarak bellendiler. Doygun bir kuramsal ve pratik altyapı, disiplinli mesleki yaklaşım ve ulusal mimarlık sahnesi için taze denebilecek proje üretimleri, ikilinin tanınırlık ve başarısının arkasında yatan nedenlerden sayılabilir. Ancak onları doğrudan ulusal ve uluslararası kültür-sanat çevresi ile buluşturan bir dizi sergi projesinin de sahip olduğu etkiyi unutmamak gerek.



Gerek Vasıf Kortun ile henüz OMA dönemlerinden başlayarak gelişen tanışıklıkları gerekse şanslar/fırsatlar sonucu –kendilerinin dahi "tam olarak da amaçlamadıklarını" belirttikleri şekilde- sergilemelere yönelik geniş ve ilgi çekici bir portfolyo üretti Superpool… Platform Garanti için gerçekleştirdikleri geçici "Açık Kütüphane" ile başlayarak Rotterdam, Frankfurt ve Venedik'e ulaşan sergi mekanı ve içeriği çalışmaları, yapı ölçeğindeki üretimlerine eşlik etti.



Gürdoğan ve Thomsen ile, "kentte sergilenen" ile "etkinlikte sergilenen" tasarımsal çabaların geçiciliği-kalıcılığı, hızı-ömrü, kullanıcı/ziyaretçi ile kurdukları doğrudan ve dolaylı ilişki potansiyeli, tanıdıkları uygulama özgürlükleri ve limitleri ile ortaya koydukları karşılıklı besleme potansiyellerini işleri üzerinden tartıştık.


Superpool'un Sergi İşleri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :