Studio KA'nın kurucusu Kerem C. Akın, Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk yapısı, BZJ Tekstil Fabrika ve Ofis Binası projesini ve proje sürecindeki deneyimlerini anlatıyor...
BZJ Projesi, yapının projelendirme sürecinden inşaatın bitmesine kadar geçen yaklaşık iki yıl boyunca içinde olduğumuz bir projeydi. Projenin tasarımına başlamadan önce işverenin yeni fabrikasıyla birlikte yeni bir vizyon da inşa etmek istediğini, ayrıca fabrikada yer alan mekanların kendisi, çalışanlar ve misafirler için gün boyunca rahat vakit geçirebilecekleri yerler olmasını istediğini biliyorduk.
Bir başka veri de fabrika inşaatında hızlı ve ekonomik olduğu için tercih edilen prefabrik betonarme sistemin kullanılacağı idi. Prefabrik betonun ham görüntüsü fabrika binalarının özgün bir karakteristiği olarak ilk tasarım girdimiz oldu. Buradan yola çıkarak bina içinde ve dışında malzemeleri ham olarak kullanmayı, taşıyıcı sistemin yanı sıra elektrik ve mekanik tesisatı da açıkta bırakmayı kararlaştırdık. Gerekli rahatlık ve inceliği sağlamak için tasarlanan mekanlar, mobilyalar, aydınlatma elemanlarının seçimi gibi pek çok detayın kararını beraber bir denge oluşturacak şekilde ele aldık.
Cephede ve iç mekanlarda fabrikanın bu iki farklı yüzünü yansıtmaya çalıştık. Binanın ofis bölümü ahşap ve ikinci bir perfore cepheyle kaplanırken üretim bölümünde betonarme ve kompozit panel kullandık. Binanın üzerine giydirilen bu 2. cephe için ek bir çelik strüktür inşa edildi.
Yapının projelendirilmesi, malzemeler ve uygulama teknikleri seçimi işveren ile fikir birliği içinde yürütüldü. Ayrıca yapının inşası sürecinde yerel üretici ve uygulayıcılarla çalışmanın doğru olacağı da öngörüldü. Ancak yapının tasarımı Bursa Organize Sanayi bölgesinde çalışan uygulayıcı ve üretici firmaların alışkanlıkları dışında olduğundan inşaat safhasında pek çok zorlukla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Üreticilerin yapıya yaklaşımlarını değiştirebilmek ve gerçekten ne istediğimizi anlatabilmekten daha karmaşık olan süreç, üretici ve uygulayıcıların gerçekte ne yapabileceğini anlayabilmek oldu. Bu sebeple çok fazla araştırma yapıldı ve pek çok farklı firmayla çok sayıda görüşme ayarlandı. Bu aşamada yapının tasarımı da farklı girdileri gözönüne alarak revizyonlardan geçti. Sonuç olarak, firmaların pek çoğunun projenin üzerinde düşünmeden bildikleri kodlar ve yöntemlerle üretim yapmak istemesi ve iletişim konusunda yaşanan aksaklıklar, şantiye takibini zorunlu kıldı.
Bu süreçte, en önemli kazanımımız işverenle bir takım olarak calışmanın ve işverenin projeye olan inancının ne kadar değerli olduğunu anlamak oldu. Ek olarak mimari çizim tekniklerinin tüm binayı anlamaya ya da anlatmaya yetmeyeceği, projede farkedilen her bir boşluk için verilen kritik kararların önemi ve tasarımından çok uygulayıcılarla yaşanılan diyaloğun binanın gerçek kaderini belirlediğini idrak ettik.
Proje Künyesi:
Proje Adı: BZJ Tekstil Fabrika ve Ofis Binası
Proje Yeri: Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Bursa
Proje Tipi: Fabrika
Proje Bitiş Tarihi: Kasım 2015
Arsa Alanı: 5.120 m2
Toplam İnşaat Alanı: 7.796 m2
İşveren: BZJ Jakarlı Dokuma | Cem Öztürk
Tasarım Ekibi: Mimari, Peyzaj, İç Mimari: StudioKA | Kerem Akın, Nina Handelman, Y.E. Esen
3D Görselleştirme: Carmelia Chang
Grafik Tasarım: Aslıgül Akın
Mobilya Tasarım: Özben Saygun
Fotoğraflar: Ali Bekman