Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (DETKİB) Yönetim Binası

05 Eylül 2008

İşveren: Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

Proje ekibi: Efekta Tasarım Ekibi

Statik proje: Yapı Teknik Ltd.Şti. / İnş. Müh. Mustafa Kayış

Mekanik proje: Giray Mühendislik / Mak. Müh. Serper Giray, Tarık Mühendislik / Mak. Müh. Tarık Sarayköy

Elektrik projesi: Desat / Elk. Müh. İbrahim Tamer Fışgın

Arsa alanı: 3.500 m²

İnşaat alanı: 4.250 m²

Proje yılı: 2004

Yapım yılı: 2005-2007

Yüklenici: Alke İnşaat / İnş. Müh. Dede VURAL

Cephe: Atak Alüminyum

Prekast cephe: Fibrobeton

Asansör: Otis

İç mekanlar: Hazer Yapı A.Ş.

Ofis Mobilyaları: Axis

DETKİB tarafından 2004 yılında açılan proje yarışmasına davet edilen mimari gruplar içinde Efekta Mimarlık tarafından hazırlanan projenin yapımına karar verilmiştir.

Denizli ekonomisinin lokomotifi olan tekstil sektörünün ihracat işlemlerinin yürütüldüğü kurum olan DETKİB için alınan arsa, Denizli-Ankara Karayolu 8. km'de yer almaktadır.

İçinde çeşitli yönetimsel birimlerin yer aldığı bina bodrum, zemin, 4 normal kat ve çatı katından (winter garden) oluşmaktadır.

Bina tasarımında kurumun bugünkü ihtiyaçları ile ilerleyen zamanlarda diğer ihracatçı birliklerinin katılımıyla büyüme perspektifine göre oluşacak ihtiyaçlar düşünülmüştür.

Bodrum katta yer alan eğitim salonlarında tekstil sektörüne yönelik eğitim programları uygulanmaktadır. Binanın zemin katında yer alan 150 kişilik konferans salonu çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır. Binanın tüm yatay sirkülasyon alanları, merdiven ve asansör galerilerinin cepheye bakması nedeniyle doğal ışıktan faydalanmaktadır. Bina tasarımında esnek kullanım kriterleri esas alınmış olup; binanın farklı zamanlarda farklı amaçlarla kullanımına izin verecek mimari düzenlemeler yapılmıştır. Hem oluşabilecek alan ihtiyaçları için rezerv alanlar bırakılmış, hem de olası kullanım revizyonları için yükseltilmiş döşemeler, metal asma tavanlar ve modüler bölme duvarları kullanılmıştır.

Yapıda elektrik enerjisinin kullanımı, aydınlatma, ısıtma, soğutma, havalandırma, güvenlik ve asansör sistemleri otomasyon kontrolünde çalışmakta olup, işletme ve enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır.

Güneş kontrollü dış cephe camları ve ısı yalıtımlı prekast cepheler binanın dış kabuğunu oluşturmaktadır. Giriş katında yer alan sergi salonun yerel ve ulusal sanatçıların kişisel ve toplu sergilerine ev sahipliği yapması planlanmıştır. Böylece binanın şehrin sosyal hayatına katkı sağlaması düşünülmüştür.

Çatı katında yer alan; bir tarafta Pamukkale, diğer tarafta Ege Bölgesi'nin en yüksek tepesi olan Honaz Dağı manzaralı çelik/cam kullanılarak imal edilen kış bahçesi, birlik üyeleri ve misafirlerinin çok amaçlı kullanımları (restoran, lobi, toplantı) için tasarlanmıştır.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :