Khanty Mansysk Spor Kompleksi

Serdar KAYAALP / 12 Mayıs 2015
Khanty Mansysk Spor Kompleksi

Ödüllü yeşil bina projeleri ile tanıdığımız Kayaalp Mimarlık'ın, Azaksu Mimarlık işbirliğinde hayata geçirdiği ilk büyük ölçekli yapısı olan Khanty Mansysk Spor Kompleksi'nin hikâyesini, ofisin kurucusu Serdar Kayaalp'ten dinliyoruz.  


Dört mevsimi tek çatıda sunmak

Rusya'nın Khanty Mansysk şehrinde yer alan 20.000 metrekare kapalı alana sahip yapı, 2000 kişilik buz hokeyi salonu ile kentlilere farklı sportif aktiviteler yapma şansı sunuyor. Projede, seyircili etkinliklerin yapıldığı halka açık iki farklı oyun alanı tasarlandı. İki salonun giriş-çıkışı, kullanım ve teknik birimleri ayrı kurgulandı. Seyircili salonda birden fazla spor ve sosyal etkinliğin sağlanabilmesi için mekânsal ve teknik ihtiyaçlar yerine getirildi. Bu iki salondan birinde iç mekân sıcaklığı 26 derece iken diğer salondaki sıcaklığın 14 derece olabilmesi için gerekli sistemler kullanıldı.



Yüzme havuzu, su parkı, fitness salonu ve sauna kompleksinin de yer aldığı binada; sporcu, seyirci, basın, VIP, personel ve servisler için birbirinden bağımsız giriş ve çıkışlar tasarlandı. Yatayda ve düşeyde kendileri ile ilgili birimlere erişimi sağlanan girişler; gerektiğinde bakım, onarım ve işletme nedeniyle birbirine geçiş olanağına sahip olacak şekilde planlandı. Ayrıca her birime yangın kaçış olanağı sunuldu.



Binanın yarışma dışı zamanlarda da kullanılabilmesi amacıyla antrenman, eğitim ve sosyal etkinlikler (restoran, kafe vb.) için çeşitli mekânlar tasarlandı. 130-55 metre çatı açıklığı çift kat uzay kafes sistem kullanılarak geçildi.

Khanty Mansysk Spor Kompleksi, cephe kaplaması ile, yapıldığı dönemdeki binalar arasında porselen seramik kaplamada bu ebatlarda malzeme kullanımının görüldüğü ilk örnekler arasında yer alıyor.



Tasarım sürecinin zorlu aşamaları...

Yapının tasarım sürecinde en önemli noktalardan biri, tek seferde geçilmesi gereken yaklaşık 130 metrelik açıklıktı. Bu açıklığı tek kat uzay çatı ile geçmek çok zordu. Bu nedenle çift kat uzay kafes sistemi kullanıldı. Bu sayede yapının en az 3 ay daha erken tamamlanarak kullanıcıyla buluşmasına olanak sağlandı.

Rusya'da çatılardaki kar yükü 550 kg/m3'ün üzerine çıkabildiği için çatı tasarımı ve strüktürü büyük önem taşımakta. Kullandığımız çift kat uzay kafes ile, bu durumla doğru bir şekilde başa çıkabildiğimizi düşünmekteyiz. Projede kullanılan uzay çatı sistemleri Türkiye'den Rusya'ya getirilerek, mümkün olan en hızlı şekilde yapının tamamlanması sağlandı.



Projenin koordinasyonu da bizim tarafımızdan sağlanmaktaydı. Bu nedenle bunların hepsi işverenle birlikte verdiğimiz kararlardı ve bu süreç bize oldukça önemli deneyimler kazandırdı.

Tasarım sürecinde bizi düşündüren diğer bir konu ise, salonun iki bölümünde birbirinden çok farklı sıcaklıkta mekânların yer alacak olmasıydı. Sıfırın altında sıcaklığa sahip buz hokeyi salonu ile yüksek sıcaklıkta olması gereken aquapark bölümleri arasına seyir ve restoran kısmı yerleştirilerek, gelişmiş yalıtım sistemlerinin yanında, doğal yolla da çok farklı sıcaklıktaki mekânlar arasında dengeleyici bir zon yarattık.


Valilikle birlikte şekillenen tasarım, unvanı beraberinde getirdi

Aslında yapının ilk tasarımında binanın çatısı yapay bir kayak pisti olarak düşünülmüştü, ancak ekonomik nedenlerden ötürü daha sonra bu fikirden vazgeçildi. Binanın şu anda aquapark olan bölümü ise projede antrenman sahası olarak kurgulanmıştı. İnşa sürecinde yapının uzay kafes bölümü tamamlanıp yapının genel formu ortaya çıktığında, antrenman sahası olarak düşünülen bölüm işveren ve Khanty Mansysk Valiliği tarafından beğenilince, bu kısmın aquapark şeklinde düzenlenmesine karar verildi. Bu sayede yapının buz hokeyi sporu dışında diğer aktiviteler için de kullanılarak, sürekli yaşayan, her kesimden kitleye hitap eden bir mekân haline gelmesi amaçlandı. Daha sonra yapının yan tarafındaki araziye de bir antrenman sahası inşa edilince, bu bölge bir etkinlik ve spor kompleksi haline gelmiş oldu.

Tasarım ve uygulama çizimlerinin gerçekleştirilmesi dışında, projenin koordinasyonunu da yapıyor olmamız bizim için önemli bir deneyimdi. Yapının hem valilikten hem de uluslararası spor komisyonlarından onayları alındı. Khanty Mansysk Valiliği, bu yapı ile ofisimizi "onurlandırılmış mimar" unvanına layık gördü.

Hayata geçirdiğimiz ilk büyük ölçekli yapı olan Khanty Mansysk Spor Kompleksi, birçok fonksiyonu barındıran bir spor yapısıydı. Bu nedenle birçok alanda bilgi ve tecrübe edinebilmemizi sağladı. Buz hokeyi salonu, olimpik yüzme havuzu, aquapark, antrenman alanlarının hepsi için yapısal ve mimari gereklilikleri bu proje ile deneyimlerek öğrenmiş olduk.


Proje Künyesi   

Proje Yeri: Khanty Mansysk, Rusya
Mimari Proje: Serdar Kayaalp (Kayaalp Mimarlık), Adnan-Zehra Aksu (Azaksu Mimarlık)
Yardımcılar: Bora Temelkuran, Neslihan Ayhan
İşveren: Khanty Mansysk Valiliği
Yapımcı: Kontek İnşaat
Statik: Stand Mühendislik
Çelik Çatı: Altınyaldız
Mekanik: Met Mühendislik
Elektrik: Arma- Electropanch
Proje Tarihi: 2003
Yapım Tarihi: 2005
Toplam İnşaat Alanı: 20.000 m2


Proje çizimleri için ilerleyiniz >>>>>


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • ORHAN KELEŞ 6 yıl önce BİRDEN ÇOK İŞLEVE HİZMET VEREN BU TÜR YAPILARDA TASARLAMA, KULLANICI SİRKÜLASYONU, İKLİMSEL VERİLER, KULLANICI MEMNUNİYETİ GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİDİR. KULLANILAN MALZEMEDE FARKLI VE BOYUT OLARAK İLKLER YAŞANMIŞ. TEBRİK EDİYORUM
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :