Kentleşme ve mimarlık ilişkisini yapılarıyla sorgulamayı amaçlayan UrbAr'ın ilk yapısı ironik biçimde kentleşmenin dışladığı ve modernleşmenin bize unutturduğu bir yapı sanatını irdeliyor. Milas Bozalan Dağ Köyünde Geleneksel Taş Ev (MvNTE) projesinin hikayesini, ofisin kurucusu Ali Kural'dan dinliyoruz...
Gökova Körfezi'ne bakan dağ köyünde gerçekleştirilen taş ev, yörenin kaybolmaya yüz tutmuş yerel konut kültürünü, anonim yapı sanatını yansıtmayı amaçlamaktadır ve inşaatı yerel taş ve ahşap ustaları tarafından yörenin yapım teknikleri ve malzemeleri ile yapılmıştır. Taş evin mimari projesi 2004 yılı kış aylarında mimar ve yapıyı yaptıran işveren tarafından birlikte geliştirilmiş, inşaatı 2004 yaz aylarında başlamış, 2005 yılı kış ve ilkbaharda devam etmiş ve 2005 yılı yazında ev kullanılmaya başlanmıştır.
İşverenle birlikte üretilen eskizler
Proje, yörede yapılan gezilerden ve çeşitli kaynaklardan yerel yapı sanatına dair yapım teknikleri incelenip, bu araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere dayandırılarak tasarlandı. Yerel taş duvar kalınlıkları, kat yükseklikleri, pencere boyutları ve oranları, taş yapıların kütle oransallığı, hem planda hem de kesitte irdelendi; ahşap döşeme sistemi, döşemeyi oluşturan dilimlerin aralıkları örneklerle tespit edildikten sonra tasarıma başlandı. Bu araştırmanın öncelikli amacı, yerinde yerel ustalar tarafından inşaatı yapacak olan mimari projenin, ustaların bilgi ve birikimlerine, yörenin taş ev kültürüne uygun olarak geliştirilmesiydi.
Tasarım aşamasında, yapının, kent kültürünün getirdiği bilgi ve alışkanlıklar ile stilistik arayışlardan arındırılması; evin, anonim sayılabilecek, bilgisi ve kuralları kolektif olarak paylaşılan, kendi içinde çeşitlenmeye açık bir sistem olan yerel yapı sanatını yansıtması amaçlandı. Yörede yapılan geçmiş örneklerin yapım tekniklerinin araştırılması, bu teknikleri kullanarak yapılacak evin tasarlanması, yapım tekniğinden yola çıkarak yöredeki mekan ölçülerinin ve yapıların oran ve orantılarının tespit edilerek bu oransallıkta yapının üretilmesi amaçlandı.
Köyden yaklaşım
Evin plan kurgusu, mimari kesit ve görünüşlerin tasarımı, yapı sisteminin kendi iç kuralları doğrultusunda geliştirilmesi ile oluştu. Yerel yapım tekniği ile üretilen yapıların önerdiği yaşam biçimi de yeni yapılacak evde irdelendi. 67 m2 kullanılabilir alanın iki katta planlandığı evin en önemli mekanı, bölgenin iklim koşullarına uygun şekilde tasarlanan; eve girildikten sonra merdiven ile üst katta ulaşılan ve "hayat" olarak adlandırılan yarı açık mekandır. Hayat, hem iki farklı kotu biribirine bağlamakta, hem de yatak odalarına buradan ulaşılmaktadır. Ayrıca, evin hakim olduğu manzara da en etkileyici şekilde bu mekandan gözlenebilmektedir.
Hayattan köye bakış
Yerel yapı sanatının, yerli ustaların bilgi ve kültürüne uygun olarak tasarlanan ve inşaatı gerçekleştirilen taş ev, yerel yapı sanatı bağlamında süreklilik göstermektedir. Ancak ileriye dönük yapım sisteminin çözümlenmesi ve kurallarının belirlenmesinden sonra, tasarım aşamasında yapı sisteminin yeniliğe, değişime, dolayısıyla çeşitlenmeye çok açık olduğu gözlemlenmiştir. Bu noktada, ileride yapılacak mimari çalışmalarda yapım sisteminin kendi iç kurallarından yola çıkarak ve yine kurallara bağlı kalarak çok daha varsıl mimari örneklerin geliştirilebileceği, geleneksel yöntemlerden yola çıkılarak daha modern sonuçlara ulaşılabileceği açıkça görülmektedir.
Yapı ustaları
İnşaat aşamaları
Proje Künyesi:
Proje: 2004
İnşaat: 2004 - 2005
Yer: Gökova Körfezi, Milas
Program: Beşik çatılı iki katlı ev - iki oda, duş, hayat, oturma odası, mutfak, teraslar
Arsa: Köy çıkışında, yamacı saran, uzun cephesi güney ve deniz manzaralı 1 dönüm arazi
Bina İnşaat Alanı: 67,5 m2
Yapı: Yığma taş
Malzemeler: Taş, sedir ağacı, alaturka kiremit
Tasarım: Ali Kural
Ahşap Mobilya Tasarımı: Merede Yılmaz
İnşaat: Yerli taş ve ahşap ustaları
Çizimlere ait büyük görseller için ilerleyiniz >>>>>