mekanar.com'un amacı ne?
mekanar.com bir adres olmayı amaçlıyor. Mekan kavramı üzerinden yapılan çalışmaların adresi olmayı amaçlıyor. Kendimizi mekan kavramı üzerinden tarif etmenin kısıtlayıcı bir niteli olduğu düşünülmesin. İnternet sitemizde mekan kavramı ve amacımızı şöyle tarif ediyoruz:
Mekan kelimesinin etimolojik anlamı "olayın geçtiği yer"dir. Olayın geçtiği mekan ise çeşitli iktidar mücadelelerine sahne olan, farklı ideolojilerin çatıştığı, sosyo-ekonomik değişimlere maruz kalan, toplumsal sınıf farklılıklarına dayalı mücadele biçimlerinin yaşandığı, kültürel ve etnik kimliklerin buluştuğu karmaşık ve çok boyutlu bir alandır. Coğrafya ölçeğinden kente, kentten en küçük mekansal birim olan yere, her ölçekteki mekansal örgütlenmeyi anlamak için bu karmaşık yapının farkında olunması gerekmektedir. Hem yapılı fiziksel çevreyi üreten aktörlerin hem de bu mekansal kurguyu kullananların ideolojik, kültürel ve ekonomik yapılanmalar içindeki gerçek yerinin anlaşılması ve tüm bu süreçlerin içinde birer özne olarak var olabilmeleri için gerekli bilginin üretilmesi sorunu Mekanar Mekan Araştırmaları'nın çalışma alanıdır.
Mekanar'da interaktivite nasıl sağlanıyor?
Sitede bir forum ya da benzeri bir şey şimdilik yok. Ama sadece küçük bir grubun söz söylediği bir yer olmasını da kesinlikle istemiyoruz. Her tür katılım ve desteğe açığız. Dediğim gibi temelde bir internet sitesi değil bir organizasyon ve aktif olarak katılmak isteyen her disiplinden insanın katkısına açığız. Zaten amacımız bu. Site üzerinden konuşacak olursam da eğer bir yazı ya da projesini "bu çalışmanın doğru yeri burasıdır" diye insanların bize yollamasını sağlarsak yani bir adres olabilirsek bu işi başarmışız demektir.
İnteraktiviteyi daha çok etkinliklerimiz ile sağlamayı düşünüyoruz. Proje Dikdörtgen'i düşünürsek 60 kişilik bir atölye çalışması yaptık. Sonrasındaki sergi ve paralelindeki Mimarlık Eğitimi ve Neoliberalizm paneli ile de yüzlerce kişiye ulaştık, yeni insanlarla tanıştık, bir kısmı ile ilerde beraber çalışabiliriz diye konuştuk. Aradığımız etkileşim bu.