Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Merkezi

06 Temmuz 2015
Bütün akademik yapıları birbirine bağlayan “akademik omurga” adı verilen oluşumun ana meydan ve kampus vadisi ile yurt bağlantı kotları arasında yer alan Öğrenci Merkezi aynı zamanda bir “geçiş alanı” oluşturmaktadır.

Öğrenci merkezinin kütle yapısını belirleyen oldukça eğimli olan arazide birbiri üzerinde yükselen kütleleri tasarlama fikri, şehirde her zaman görmeye alışkın olduğumuz yapılaşmanın yorumlanması ve geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Kütlesel olarak öteki yapılardan farklılaşan ve 16mx16m’lik 16 modül, akademik omurga ve kampus vadisi arasındaki oldukça eğimli kesitte farklı açılarda ve kotlarda birleşerek fiziksel bağlantıyı sağlar. Bütün akademik yapıları birbirine bağlayan “akademik omurga” adı verilen oluşumun ana meydan ve kampus vadisi ile yurt bağlantı kotları arasında yer alan Öğrenci Merkezi aynı zamanda bir “geçiş alanı” oluşturmaktadır. Bütün sosyal ve akademik yaşantının “kalbi” konumundadır. Öğrenci merkezi, kütüphane, yemekhane, öğrenci kulüpleri, forum alanı ve öteki kampus destek mekânlarını barındırır. Forum alanı, yapının giriş aksından vadiye doğru uzanır ve bütün öteki işlevleri bağlayıcı yapıdadır. Bu hacim, öğrencilerin öğretim yılı boyunca tartışma, tanışma, söyleşi gibi çeşitli nedenlerle toplanma işlevlerine yönelik tasarlanmıştır. 



Kütüphanede farklı kullanımlara hizmet eden mekânlar yaratılmıştır. Kampusun ana meydanına bakan sessiz çalışma alanı ile bağlantısı bulunmaktadır. Kafe alanı önüne açılan teras alanıyla birlikte öğrencilerin bütün mevsimlerde sosyalleşebileceği bir mekân olarak tasarlanmıştır. Yemekhane alanı 800 öğrenciye hizmet etmektedir. Vadiye ve iç avluya bakan yemekhane, doğal ışıktan en üst düzeyde yararlanacak biçimde tasarlanmıştır. Kampusun ana giriş meydanında yer alan “pavyon” yapısı saydam bir cam küp yapı olarak tasarlanmıştır. Bu yapı kampusun ana girişinde ziyaretçileri karşılarken otopark ve öğrenci merkezi için alternatif giriş işlevi görür. Yapı içerisinde ayrıca geçici sergilerin yapıldığı alanlar bulunmaktadır.
Öğrenci merkezinin Leed Gold Sertifikası aldığı projede, öteki akademik binalar ile birlikte ikincil cephe olarak delikli metal mesh kullanılmıştır. Bu yapıda öteki binalardaki panel renklerinden farklı olarak var olan çevre peyzaj renklerinden de esinlenilerek bir renk skalası oluşturulmuştur.



*Bu proje YAPI Dergisi'nin 389. sayısında yayımlanmıştır.


Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Merkezi - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :