Semi Yapı'nın tasarladığı ve uygulamasını yaptığı Sultan Fatih Koleji, Beylikdüzü / Kavaklı Mahallesi Okullar Bölgesi'nde, 4 dönüm arazi üzerinde, 11.000 m² kapalı kullanım alanına sahip, 1040 öğrenci kapasiteli, 41 derslikten oluşan bir eğitim kompleksi binasıdır.
Toplam beş kattan oluşan Sultan Fatih Koleji binasının 2. bodrum katı toprak altında yer alırken, 1. bodrum katı su basman seviyesinin üstüne çıkmakta ve günışığından faydalanmaktadır. Yapının zemin katı ile 1. ve 2. katlarına toplam üç merdiven çekirdeği ve asansörle ulaşabilmektedir. Yapı, dıştan tek bir bina görünümünde olup, ilk, orta ve lise bölümlerine özel üç farklı bloktan oluşmaktadır.
Orta çekirdekteki çelik konstrüksiyon üzeri cam tavan sayesinde tüm katlar ve sınıf koridorları gün ışığından faydalanmakta, bu sayede maksimum enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Sultan Fatih Koleji otomasyon sitemi ve dış mekan ısı algılayıcı sensörleri sayesinde "Akıllı Bina" statüsünde ve sertifika sahibidir. Akıllı bina özelliği sayesinde ilerde oluşabilecek arızalar önceden tespit edilebilmekte, periyodik bakımlar ilgili disiplinlerce zamanında yapılabilmektedir.
Bina Mahalleri ve İç Mimarı Dağılımı
2. bodrum ve 1. bodrum katlarında;
• 350 kişi kapasiteli Konferans Salonu ve Fuayesi (Bu salonda sinema, tiyatro, folklor kulüpleri gösteriler sahnelenmekte, eğitim seminerleri ve filmler gösterilmektedir. Tüm kültür-sanat etkinlikleri ve kutlamalar bu salonda düzenlenmektedir. Yine bu salona hizmet veren ve gösteriler öncesi kullanılmak üzere tasarlanmış bir fuaye alanı bulunmaktadır.)
• İki adet kapalı spor salonu (Aynı ders saati dilimi içerisinde ilk, orta ve lise binalarına ayrı ayrı hizmet verebilmektedir. Bu bölümlere hizmet eden duşlar ve WC’ler bulunmaktadır)
• Kapalı yüzme havuzu (Yüzme havuzuna hizmet eden kız ve erkek soyunma odaları ve duşlar bulunmaktadır)
• Kütüphane, Arşiv ve Bilişim Teknolojileri Odası
• Yemekhane, Kantin ve bu mahallere ait lavabo üniteleri
• Teknik hacimlerin tamamı.
1. bodrum kat, zemin kat, 1. ve 2. katlarda;
• Fizik, Kimya, Biyoloji ve Fen Laboratuarları
• Müzik ve Görsel Sanatlar derslikleri
• İş Güvenliği ve Sağlık Odaları
• Anaokulu derslikler bloğu ve Ortaokul derslikler bloğu.
1. bodrum katta;
• Kantin (Tüm öğrencilere hizmet vermekte ve istenildiğinde yemekhane olarak kullanılabilmektedir)
Zemin kat, 1. ve 2. katlarda;
• İdari birimlere ait odalar
• Müdür ve Müdür Yardımcıları odaları
• Öğretmenler Odası
• Öğrenci İşleri
• İlkokul Derslikleri bloğu
Ana girişte;
Binanın ana girişinde Bekleme Salonu bulunmaktadır. Bu bölümün tasarımında, velilerin daha rahat ve samimi bir ortamda okul idaresiyle öğrencilerin eğitimini ve sene içerisindeki performanslarını istişare edebilecekleri özel alan etkisi dikkate alınmıştır.
Ana girişte yer alan merdivenler ve asansörlerle Mütevelli Heyeti Başkanı'nın odasına çıkılabilmektedir. Bu mekânda Mütevelli Heyeti (Türkiye İlmi İçtimai Hizmetleri Vakfı) üyeleri toplantılarını yapabilmekte; yine aynı mahaldeki toplantı odalarında okul idarecileri ile eğitim hizmetleri konusunda görüş alışverişinde bulunabilmektedirler.
Mimariye Etki Eden Dış Faktörler
Binanın ön cephesindeki Mütevelli Heyeti odası, binanın ana kütlesinden dışarıya 4 metre konsol olarak çıkmakta ve alt kısmındaki ana girişe saçak oluşturmaktadır. Odanın cephesi dekoratif bir çelik öğeyle perdelenmiştir. Yine bu odanın üzerinde bulunan motifli geniş saçak ile birlikte mimari kompozisyonu tamamlamaktadır. Konsolu taşıyan silindir formlu geniş kolonlar yapıya "sağlam" ve "güvenilir" etkisini hissettiren öğelerdir.
Merdiven kovalarındaki cam cephelerin önlerini de perdeleyen dekoratif çelik paneller sayesinde iç mekânlar günışığı alabilmektedir.
Binanın cephesindeki dekoratif çelik perdeler, ana girişteki iç mekanın tavan ve duvarına kadar devam ettirilmiştir. Özellikle cephedeki beyaz renkli çelik dekoratif öğe, iç mekana antrasit renkte taşınarak gölge etkisi yaratılmak istenmiştir.
Binanın iki uzun yan cephesinde, kompozit çerçeveler içerisindeki renkli çelik öğeler öğrencilerin kullandıkları boya kalemleri düşünülerek gökkuşağı renginde serbest düzende, hiçbir simetri ve boyut kaygısı olmadan konturu olan bir kutu içine serpiştirilmiştir.
Binanın arka cephesi ile iki uzun yan cephesi yeşil alana ayrılmıştır. Bu bölgeler ağaçlandırılarak peyzaj zenginleştirilmiştir. Böylece öğrencilerin rahat edebilecekleri güvenli oyun alanları yaratılmıştır.