2024 yılında kullanıma açılan Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nin mimari projesi TEB Mimarlık'a ait.
Proje Metni
Üniversite'nin Davutpaşa Yerleşkesi’nde inşa edilen Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 2024 yılı içerisinde kullanıma açılmıştır. Bir açık avlunun birbirine bağladığı, L formunda bir ana kütüphane mekânı ve kare planlı şeffaf bir özel kullanımlar alanı, zemin altında birleşerek kompleksi ortaya çıkarmaktadır.
Yapıya giriş çökertilmiş avludan yapılmaktadır. Avlu ile ilişkili olarak tasarlanan açık amfi ve sert zemin alanlar, yapıyı sadece bir eğitim yapısı olma kimliğinden çıkartarak yapının yerleşke içerisinde yoğun kullanılan bir etkinlik zemini olmasına olanak sağlamıştır.
Avludan yapıya girişle başlayan galeri boşluğu ve katların geri çekilmesi, şeffaf düzeylerle desteklenen cepheler ve çatıda kurgulanan açıklıklarla, okuma-çalışma deneyimi, doğal ışık ve açık mekânın özgürlüğü ile bütünleştirilmiştir. Etkinlik avlusu etrafında planlanan çalışma alanları ve mobilyaların bu düzende yerleştirilmesi ile iç mekânın günışığı ve serbest avluyla etkileşimi kesilmemiş, yapı-avlu arasına duvar etkisi yapacak bir yüzey oluşturmak yerine sade bir ‘şeffaf perde’ çekilmiştir.
Bu durum yapının üst kat okuma alanlarında da devam etmektedir. Avluya bakan ve olabildiğince geçirgen bu cephenin varlığı, yapı içerisinden kışla binası, hamam ve mescit gibi yerleşkeyi var eden ve ona kimlik kazandıran tarihi yapılara seyir sağlamış, iç mekânı zenginliğini arttırmıştır.
9.927 m2’lik kullanım alanına sahip olan yapı, kare planlı şeffaf bir kütle ile sonlanmaktadır. Bu birim de kendi içerisinde oluşturduğu iç boşluğu ve çatıda açılan ışık pencereleri ile doğal ışığın yapı içerisinde seyrine izin vermektedir.
Yapı alanı ve çevresindeki mevcut ağaçlara göre konumlanan yapı, yeşil zemini çoğaltarak sert zemin - yeşil doku dengesini gözetmiştir. Yapı içerisinde oluşturulan amfiler hem okuma deneyimi için alternatif çalışma alanları olarak kullanılmakta, hem de yapı içerisinde etkinliklerin gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Ana yapının Tarihi Hamam’a açılan ön alanı, bir açık salon olarak, sergi ve etkinliklerin de gerçekleştirilebileceği bir yapısal boşluk olarak tasarlanmıştır.
Davutpaşa Yerleşkesi’nde yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphane Binası, okuma - çalışma faaliyetinin yanı sıra, açık ve kapalı mekân ve zemin çeşitliliğiyle gündelik faaliyetlerin serbestçe gerçekleşebilmesine imkân tanımaktadır.