Tınaztepe Galen Hastanesi Bayraklı Yeni Binası

mimarizm.com / 19 Aralık 2018
Tınaztepe Galen Hastanesi’nin cephe ve iç mekan tasarımını üstlenen Vero Concept Mimarlık; sağlık yapıları tasarımındaki amaçlarını ve projenin sürecini aktarıyor.

Vero Concept Mimarlık’ın sağlık yapıları tasarımındaki birincil amacı; ”Fonksiyon”u ön planda tutarak, kullanıcı memnuniyetini sağlamak adına daha anlaşılır, algılanır ve okunabilir mekanlar tasarlamaktır.

Tınaztepe Galen Hastanesi Bayraklı Yeni Binası tasarımında da fonksiyonun doğru işlediği, formsal tasarım öğeleri ile zenginleştirilmiş aynı zamanda da mevzuatlara uygun, yönetmeliklerin gereklerinin yerine getiren mekanlar kurgulamak amacıyla yola çıkılmış.

Tınaztepe Galen Hastanesi, 14.500 metrekare toplam kapalı alanda kurulu, 180 hasta yatağına, 16 erişkin ve 32 yeni doğan yoğun bakım ünitesine sahip kompleks bir sağlık yapısıdır.

Hastane Mimarisine Yaklaşım
Genel anlamda mekan tasarımının insan psikolojisine olan etkileri, nörobilim, psikoloji, sosyoloji bilimleri ile uğraşan bilim insanları tarafından araştırılmış, pek çok bilimsel makaleye konu olmuş ve olmakta. Olumlu etkileri de yadsınamaz bir gerçek olarak ortadadır.

Hastane tasarımları özelinde ise; gerek hasta ve hasta yakını için, gerekse sağlık personeli için farklı bir misyona sahip yapılar olan sağlık yapıları, mimari ve iç mimari açıdan da oldukça önemli kompleks yapılar olup fiziksel özellikleriyle iyileşme sürecine katkıda bulunmalıdırlar.

Yüksek bir galeri boşluğuna sahip pek çok farklı fonksiyonda bankoların yer alması gereken bir giriş holüne sahip yapıda, hastanın kolay yönlenebilmesi önemli bir detaydı. Bu anlamda açılar ile vurguladığımız, tavan, aydınlatma elemanları, yer döşemesi, duvar kaplaması ve banko tasarımları çözümümüzün önemli unsurları oldu. Bazı bankoları sırt sırta çözümleyerek hem çalışanların verimli çalışması, hem de yer kaybını ortadan kaldırıp beklemeler için mümkün olduğunca fazla yer kalmasını sağlamaya çalıştık.

Yine giriş holü tasarımında yüksek galeri boşluğu nedeniyle, üst kat hollerindeki bekleme alanlarının tavanları giriş katından algılanmakta idi. Bu alanda yaptığımız tavan tasarımı ile giriş katını zenginleştirmeyi amaçladık.

Katların tasarımına geçtiğimizde ise, yine aynı hastanın yönlendirilmesi, amacını güttüğümüz konsept yaklaşımımızı sürdürerek, düşey sirkülasyon alanlarından çıkıldığında ilk karşımıza çıkan banko tasarımımızda açıları kullandık. Ancak kat hollerinde açıları bir miktar yumuşatıp, renklerde ve formlarda daha “soft” bir yaklaşım sergilemek amacında olduk.

Yine katlarda uzun koridorların monotonluğunu kırmak amacı ile tavan ve yer tasarımlarımızı yumuşak açılar ve gizli ışıklar ile zenginleştirmeye çalıştık. Aynı zamanda çocuk poliklinikleri önünde bekleme alanlarında ufak oyun alanlarını tasarımımıza ekledik.

Hasta odalarını, istenirse tek yataklı istenirse çift yataklı olarak kullanılabilecek ve yönetmeliklerin gerekleri olan tüm ihtiyaçlarını sağlayacak şekilde, genel konsepte uygun olarak tasarladık. Muayene alanlarında ise fonksiyona uygun tasarım esasları ile ele alınmış olup renk kullanımı ile zenginleştirilmiştir. 

Teknik donanım ve bölümler açısından son derece geniş bir yelpazeye sahip hastanede onkoloji hastalarına özel kemoterapi alanlarında fonksiyonel dolap çözümleri oluşturduk.


Tınaztepe Galen Hastanesi - Fotoğraflar - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :