İşverenin geçmiş deneyimleri ve yönlendirmeleri, mimari grubun kreatif yaklaşımı ile birleştirilerek firmanın kurumsal yüzünü ortaya koyan, yumuşak ancak dinamik ve teknolojik bir alan yaratılmıştır.
Turkcell Lounge’un tasarımı ve yapımı, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin Pazarlama İletişimi ve Etkinlik Yönetimi bölümünün 2012 yılı Ağustos ayında açtığı tasarım yarışması sonucunda, davetli yarışmacı olarak katılan mimaristudio ekibi tarafından üstlenildi. Proje, işletmesi AEG Facilities tarafından yürütülen, basketbol maçları dışında yıl boyunca çeşitli konser ve gösterilere evsahipliği yapan Fenerbahçe Uluslararası Spor Kompleksi, Ülker Sports Arena’da yer alıyor. Mekânda, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. çatısı altında yıl boyunca düzenlenecek çeşitli kurumsal davet, tanıtım ve organizasyonlara evsahipliğinin yanında, Ülker Sports Arena içinde düzenlenecek maçlar dahil bütün organizasyonlarda firmanın özel davetlilerinin ağırlanması amaçlanıyor.
Bütün saha çalışması 800 m2 alanda, binanın hali hazırda yaşayan ve çalışan bir yapı olması nedeni ile bina yönetiminin ilettiği haftalık program çerçevesinde gerçekleştirildi ve bütün uygulama çalışmaları 2 aylık bir sürede tamamlandı. Tasarımda çıkış noktası, mekânın hem gündüz, hem de gece kullanımına açık, firmanın kurumsal tanıtım, davet ve toplantılarının yanında, komplekste gerçekleşecek bütün organizasyonlarda özel davetlilerin ağırlanacağı bir alan olarak kullanılma düşüncesidir. Bu yaklaşımla, işverenin geçmiş deneyimleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda mimari grubun kreatif yaklaşımıyla firmanın kurumsal yüzünü ortaya koyan, yumuşak ancak dinamik ve teknolojik bir alan yaratıldı. Turkcell Lounge, 3 ana mekândan oluşuyor; giriş-karşılama, ağırlama ve seyir. Binanın Doğu ve Batı girişlerinde davetlilerin karşılanıp mekâna yönlendirilecekleri birer karşılama bankosu tasarlandı. Banko, tasarımı tamamlayan kabuk formundaki arka duvarı ile davetlilerin binaya ilk girişlerinde karşılarına çıkıyor ve arka duvarı saran yapısıyla da misafirleri asansörlere yönlendiriyor.
Mekânın ilk girişinde kurumsal kimlik vurgusu, tavan ve duvarlarda daha da iyi hissediliyor. Misafirlerin alana girişlerinde karşılama rolü üstlenen bu mahal, dairesel formu, tavanındaki özel üretim LED armatürlerle oluşturulmuş logo ve yine özel olarak üretilen bankosu ile mekânın ilk ipuçlarını veriyor. Giriş-karşılama alanından ağırlama alanına geçildiğinde tasarımda ön plana çıkan dairesel formların devam ettiği görülüyor. Mekânın genel kurgusunda, merkezinde büyük bir servis barı çevresinde farklı noktalarda konumlandırılmış, davetlilerin oturarak ve ayakta ağırlanabilecekleri bölümler ile Turkcell ürünlerinin deneyimlenebileceği özel noktalar dikkat çekiyor. İçmimari tasarımdaki bütün bu ayrıntıların yanında aydınlatma tasarımı da mekânın kimliğinde önemli bir role sahip. Gündüz ve gece “mod”ları, bu modlara bağlı ışık rengi ve düzey seçenekleri ile bütün aydınlatma tasarımı mimaristudio liderliğinde Ukon Aydınlatma firması ile yürütüldü. Mekânın kullanım gereksinimine ve mimari beklentilere göre ideal konfor ve kullanım koşullarında aydınlatma değerleri hesaplanmış ve uygun aydınlatma tip ve çözümleri tercih edildi. Mekândaki bütün aydınlatma armatürleri, elektronik bir aydınlatma kontrol sistemine bağlanarak farklı kullanımlar için farklı renk ve süre seçenekleri ile senaryolar dahilinde sistemde tanımlandı. Giriş alanında firma logosu şeklindeki aydınlatma, her biri saydam silindirik pleksi kapaklı, power LED ürünlerden özel olarak üretilmiş mimaristudio’nun tasarladığı ağırlama alanı tavanındaki 90 cm ve 150 cm çaplarındaki silindirik ürünlerin kabukları özel olarak üretilmiş. Ürünlerde Barrisol gergi tavanı uygulanarak, ürün içindeki bütün RGB ve Sıcak Beyaz Günışığı LED armatürler farklı senaryolarda aydınlatma kontrol sistemine bağlanmış.
Bina girişlerinde bulunan konuk karşılama bankoları ile deneyimleme alanı oturma bankları da mimaristudio ekibince tasarlanarak, yarı geçirgen akrilik üründen üretilmiş. Bu ürünler içinde de aydınlatma kontrol sistemine bağlı RGB LED ürünler tercih edilmiş. Dairesel formdaki ağırlama alanları ile tribün alanlarında ise Dark Aydınlatma’dan yuvarlak hatlı, sıva üzeri ve gömme LED ve halojen ürünler seçilmiş. Tasarımı ile işveren grubun farklı alternatif kullanımları adına beklentilerini karşılayan projenin içinde bulunduğu uluslararası komplekse de değer kazandırması hedeflenmiş.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 381. sayısında yayımlanmıştır.