KST Mimarlık kurucusu Kemal Serkan Tokis, Antalya'da hayata geçirdiği Y Loft projesinde, çatı katı dubleks eki olan daireyi loft tarzı bir görünüme kavuşturmuş.
Antalya şehir merkezinde, Konyaaltı bölgesinde bulunan ve çatı katı dubleks eki olan dairenin yabancı uyruklu sahipleri tarafından talep edilen loft tarzı tasarım, KST Mimarlık tarafından mekâna yansıtıldı.
Toplam 199 m2 kullanım alanı olan dubleks meskenin kat yükseklikleri standardın üstünde olmasa da salon kısmında tarzı güçlendirmek adına tuğla kemerler ile ikinci bir duvar katmanı tasarlanarak mekana boyut katmak amaçlandı. Evin genel tarzına uygun olarak eskitilmiş tuğla kaplamalar, dekoratif beton duvar ve tavan, masif ahşap ağırlıklı olarak kullanıldı.
Yaşama alanının sürme kapısı yer kaplamamak adına masif ahşap ve demir sac ile tasarlandı. Salonda kullanılan eskitilmiş tuğla yüzeye, profesyonel bir ressam tarafından çizilen ve ev sahiplerinin görmek istediği görsel yansıtıldı.
Ana banyo girişi, mevcut merdiven kaldırılarak, duvardan konsol olarak taşıtılan korkuluksuz basamaklar ile yeni merdivenin altından erişilecek şekilde tasarlandı. Böylece önceki merdivenin betonarme olması ve konumlanış şekli nedeniyle kullanılamayan alan ana banyo işlevine dönüştürüldü. Endüstriyel tarza uygun ana banyo tasarımında tuğla duvar yüzeyleri ile beton ve karo zemin kaplamaları kullanıldı.
Merdiveni taşıyan duvar güçlendirilerek daha geçirgen bir basamak dizisi oluşturuldu. Pandomo yüzey malzemesi ile hol, koridor ve ana banyoda dekoratif beton zemin elde edildi. Çocuk odası tasarlanırken mevcut kapıya çocuklara özel sarı bir kapı dahil edilerek kullanım çeşitliliği düşünüldü.
Koridordaki iki küçük oda birleştirilerek hem hobi hem de çalışma odası olarak kurgulandı. Farklı işlevlere imkân veren yeni odadaki mevcut kolon separatör olarak kullanıldı. Bazı duvar yüzeyleri aynalarla güçlendirilerek mekânın derinliğinin artırılması amaçlandı.
Gezgin bir kişiliğe sahip ev sahiplerinin dünya genelinde konakladıkları tesislerden biriktirdikleri oda kağıdı koleksiyonu için de özel bir alan düşünüldü.
Çatıdaki kullanılmayan yüzeylerin bir kısmı ebeveyn yatak odasının banyosuna dahil edilirken, mekânı derinleştimek amacıyla duvarlar şeffaflaştırıldı. Çatının diğer kısmında ise kullanılabilecek maksimum alan düşünülerek sürme kapı ile geçilen bir giyinme odası tasarlandı.