Binayı çepeçevre dolaşan eğrisel cephe tamamen camdan oluşuyor. Böylece hemen hemen bütün katlar doğrudan güneş ışığından yararlanıyor.
Küçükçekmece Belediyesi Yeni Hizmet Binası, belediyenin artan mekân gereksinimi sonrasında yeni bir yerde yeni bir anlayışla tasarlanmıştır. Kamusal işlevi nedeniyle bu yeni binanın gelişmekte olan bir bölgede ve o bölgeyi dönüştürebilecek potansiyelde olması öngörülmüş, ilçe genelinde de ortaya koyduğu “yeni kavramlar” ile hizmet sunduğu kamuya öncü ve örnek olan anlayışla sürece başlanmıştır. Binayı çepeçevre dolaşan eğrisel cephe tümüyle camdan oluşmaktadır. Böylece hemen hemen bütün katlar doğrudan güneş ışığından yararlanmaktadır. Özellikle 2 katı yer altında olmak üzere toplam 9 katı olan büro binası için bu yaklaşım son derece işlevseldir. Aynı şekilde, belediye meclis binasının bulunduğu alan da tümüyle günışığını alan korunaklı bir iç avlu/galeri formundadır. Binanın her iki yanında yer alan 7 katlı otoparkı ve tek katlı teknik hacimler binası gibi ışık alması gerekmeyen alanlarsa yer altında çözülmüştür.
Eğimli arazide yer almasından ötürü 3 ayrı kotta 3 ayrı girişi bulunan yeni belediye binasının girişleri işleve göre sınıflandırılarak bina içi hareket düzenlenmiş, bina dışında kalan alanlar dış duvarla çevrelenmeyerek çocuk parkı ve rekreasyon alanı olarak çevre yeşiline açık bırakılmıştır. Binanın dış yüzeyinin tümüyle saydam olması, kamu kurumunun çalışmasındaki saydamlık anlayışına doğrudan referans vermekte, aynı zamanda da vatandaşların kamu yapısına girmek istemelerini teşvik etmektedir. Bu saydam kabuktan görünen iç mekânlar yüksek, ferah, aydınlık ve sevimli, aynı zamanda da çağdaş ve kaliteli bir izlenim vermeyi sağlayacaktır. Üç daire formunun yan yana gelmesiyle oluşan plan şeması, dairenin merkezinden dış mekâna her yönde eşit uzaklık sağlamakta, böylece iç mekânlarda daha homojen bir aydınlık ve dış mekânı her yönde eşit algılama elde edilmekte, merkezden çevreye doğru ışık ve görüş olanağı en üst düzeye çıkarılmaktadır. Plandaki bu dairelerin içbükey birleşme noktaları, binanın girişlerinin yer aldığı ve girişin vurgulanması yanında yönlenme ve kavramayı da sağladığı noktalardır. Binanın iki yanında yer alan Başkanlık ve Belediye girişleri, en yoğun kullanılan üç kata doğrudan ve kestirmeden ulaşılabilmesini sağlamaktadır.
Başkanlık girişinden ulaşılan ve 18 metre yüksekliği olan galeri boşluğunun ortasında meclis salonu, önemini vurgulayan bir konumda yer almaktadır. Kolayca ulaşılabilen bir konumda, saydam, aydınlık bir alanda silindir formuyla yer alan meclis salonu, içe dönük yapısına karşın doğal aydınlatmadan da yararlanmaktadır. Bu galeri boşluğundan bakıldığında, binanın bütün katları algılanabilmektedir. Bütün üst katlar birbirinin tekrarı ve yine saydam belediyecilik anlayışına uygun olarak açık ve rahat ulaşılabilen bir tasarıma sahiptir. Binaya bütün ulaşımlar, her türlü fiziksel engele sahip insanın, her noktadaki hizmete yardımsız ulaşabileceği şekilde tasarlanmıştır. Binanın çevresini saran aydınlıklar, binanın toprak kotu altında kalan alanlarının da bütün katlarda doğal havalandırma ve doğal ışıktan olabildiğince fazla yararlanabilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Bu katlarda bazı büro alanları yanında, sergi salonları, kafeterya, spor salonu, kreş, mescit gibi sosyal donatı alanları da yer almakta, buradan doğrudan güney bahçeye ulaşılabilmekte, rekreasyon ve çocuk oyun alanları bu bahçede trafikten yalıtılmış bir şekilde düzenlenmektedir.
En üstte yer alan başkanlık katı ve destek birimleri, giderek yoğunluğun azaldığı uzaklıkta konumlanmakta, bunun yanında manzaraya yönlenişiyle ve iç bahçeleriyle zenginleştirilmiş bir prestij katı özelliği taşımaktadır. Binanın iç malzemeleri uzun süreli dayanıklılık ve bakım gerektirmeme özellikleri yanında “yeşil bina” ölçütlerini de sağlayacak şekilde seçilmiştir. Binanın üst çatısı, bakım gerektirmeyen örtücü bitkiler ile kaplanmış “yeşil çatı” olarak düzenlenmiştir. Binada yüksek düzeyde yalıtım, düşük hava geçirgenliği, pasif güneş enerji stratejileri, az enerji kullanan aydınlatma, az su kullanımını teşvik eden çözümler ile çevreye en az zarar verecek şekilde üretilmiş, kontrollü taşınmış yerel malzeme sayaçlar ve yağmur suyunun yeniden kullanımı gibi çevreci çözümler yer almaktadır. Küçükçekmece Belediye Binası, çağdaş ve medeni bir kamu binası, aynı zamanda mimari bir kimlikle toplumun ve kullanıcıların hizmetinde olacaktır.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 393. sayısında yayımlanmıştır.