Yalın Tasarım Mimarlık Hizmetleri imzalı projenin tasarımında, şehirde her kesime hitap eden etkinlik olanaklarının bulunduğu; yaşayan ve dinamik bir meydan yaratmak amaçlanmış.
Gümüşhane Gençlik Meydanı Projesi, şehrin en işlek bölgelerinden birinde Atatürk Parkı ve Gençlik Merkezi arasındaki alanı kapsamaktadır. Bu alanda şehrin otopark sorununu çözmek için yapılan katlı otoparkın üst döşemesi değerlendirilmiş ve var olan park ile bütünleştirilmesi hedeflenmiştir. Tasarım süreci öncesinde; proje alanı yerinde birçok kez incelenmiş ve Gümüşhane Belediyesi ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucu, alandaki sorunlu unsurların ve şehrin gereksinimlerinin analizi yapılmıştır. Öncelikle; şehirde sosyal ve kültürel alanların azlığı, artan üniversite öğrencisi nüfusu ile şehrin nüfusunun gençleşmesi ve var olan durumun bu grubun gereksinimlerini karşılayamaması; çocuk, genç ve kadın nüfus için gerekli sosyal donatı alanı azlığı proje yaklaşımında belirleyici etkenler olmuştur. Bu doğrultuda projede; kültürel ve sosyal faaliyetlere olanak sağlayan, farklı yaş gruplarından oluşan kent sakinlerinin uzun süre zaman geçirip çeşitli etkinliklerde bulunarak, kendilerini ait hissedebilecekleri bir kamusal alan yaratmak, yoğun yapılaşmanın içinde, şehrin nefes alan bir odağı olabilecek, kamusal kullanımı destekleyen bir yapı oluşturmak hedeflenmiştir. Ana yaklaşım, şehirde her kesime hitap eden etkinlik olanaklarının bulunduğu; yaşayan ve dinamik bir meydan oluşturmak yönünde olmuştur.
Proje alanında, park alanı ve planlanan meydan arasındaki kot farkı belirleyici bir unsur olmuş ve bu iki alan arasında, bağlayıcı bir nokta oluşturup iki alanı bütünleştirmek kararlaştırılmıştır. Bu bağlantıyı sağlarken merkezi, geniş ve tanımlı bir saçak oluşturulup bütün etkinlikler için yaya girişini ana bir noktada toplamak, canlı ve hareketli bir giriş sağlamak ve bu girişle ilişkili sosyal alanlar oluşturmak planlanmıştır. Giriş saçağı altında buluşan/toplanan insanların doğa içinde ve sakin; ya da açık havada ve çeşitli etkinliklerin içinde yer alacakları olanaklar sağlamak esas olmuştur. Giriş saçağı altından park ile bağlantı geniş bir merdivenle sağlanmış ve merdiven park kotundaki alt meydanda kafe ile görsel ilişki kuracak şekilde konumlandırılmıştır. Park kotundaki alt meydan, bir avlu gibi kurgulanmış, parka ve Harşit Çayı kenarındaki yürüyüş yollarına geçişin sağlandığı, korunaklı bir alan olarak ele alınmıştır. Bu avluya ve parka hitap eden büfe ve kitaplık da, park ve alt meydan arasında tanımlayıcı bir hat oluşturacak şekilde yerleştirilmiştir. Atatürk Parkı’nda ise; hiçbir ağaca dokunulmadan yürüyüş yolları planlamış ve var olan ticari alanlar parktan kaldırılarak, parkın şehirde spor alanı gereksinimini karşılayacağı şekilde düzenlenmiştir. Bu alanda; belediyenin belirleyeceği bir eğitmen ile toplu spor-yürüyüş etkinliklerini planlamak, çocuklar ya da kadınlar için sportif faaliyetler düzenlemek önerilmiştir.
Kapalı otopark alanı üzerinde oluşturulan Gençlik Meydanı ise; yarı açık sergileme alanı, çokamaçlı 2 adet salon, restoran, etkinlik alanı, basketbol sahası, çocuk oyun alanı ve yeşil alanlardan oluşmaktadır. Bu meydanda amaçlanan, farklı kullanıcı gruplarının çeşitli etkinlikler ile aktif olarak kullanabildikleri yaşayan bir meydan oluşturmaktır. Proje alanına komşu olan ve yapımı devam eden gençlik merkezi de; bu meydanı besleyen bir unsur olarak ele alınmış ve bu merkeze gelen gençlerin, spor ve kültürel faaliyetlerini meydanda sürdürebilmeleri amaçlanmıştır. Meydandaki çokamaçlı salonlar; belediyenin ve gençlik merkezinin düzenleyeceği etkinlikler, eğitimler, konferans ve film gösterileri, kermesler, sergiler gibi çeşitli etkinlikler için planlanmıştır. Çokamaçlı salonların tanımladığı etkinlik alanı ise; şehirde yapılan yiyecek festivali, çeşitli konserler ve gösterilere evsahipliği yapmak üzere oluşturulmuştur. Meydana ve manzaraya egemen konumda bir restoran da planlanmıştır.