AVLU 138

06 Temmuz 2015
Yoğun yapılaşma içinde kalan yapının avlusu sürprizli bir mekân olarak planlanmış. Avluya açılan kat holleri ile günışığının sıcaklığı koridorlara yansıtılmış ve yaşayan mekânlar ortaya çıkartılmış.

İstanbul, Gültepe semtinin ana caddesinde yer alan yapı, ticaret ve konut işlevlerini barındıracak şekilde planlanmıştır. Yapı sınırları, bitişik nizam yapılaşma içerisinde, Talat Paşa Caddesi ve paralelinde yer alan Ulu Sokak arasında kalmaktadır. Yapı sınırları arasındaki kot farkı zemin altındaki katların kullanımına olanak sağlamıştır. Yapının gerek avlusuyla gerek cephe organizasyonlarıyla kullanıcılarına ve çevresine yaşam kalitesi anlamında olumlu katkı yapması hedeflenmektedir.

 

Bina programının yoğunluğu ve imar kısıtları, yapı kütlelerinin iki ana blok ve ortada bir iç bahçe kurgusu ile ele alınmasını tariflemiştir. Zemin ve altındaki katlarda mağaza ve otopark, üst katlarda ise konut birimleri bulunmaktadır. Yaklaşık 7.000 m2 inşaat alanına sahip projede, zemin üzerindeki 5 katta toplam 46 adet konut ünitesi yer alırken, altındaki 3 kat ticarete ayrılmıştır. Konut tipolojisi, farklı yaşam tarzlarına uygun olarak 50 m2’den 170 m2’ye farklılaşan 1+1, 2+1 normal daireler ile 3+1 çatı düpleksleriyle çeşitlenmektedir.Konumu nedeniyle yoğun yapılaşma içinde kalan yapının avlusu sürprizli bir mekân olarak ortaya konmuştur. Avluya açılan kat holleri ile günışığının sıcaklığı koridorlara yansıtılmış ve yaşayan mekânlar ortaya çıkartılmıştır. Bütün dairelerin ortak paydasını oluşturan avlu organizasyonu ile kullanıcılar  arasındaki iletişimin güçlenmesi ve unutulmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkilerinin canlanması hedeflenmiştir. Yapı iç avlusuyla kullanıcılarına ve çevresine yaşam kalitesini yükselterek bir değer oluşturmaktadır. Çatı düpleksleri, çatının yüksek eğimli çözülmesi ile galerili ve yüksek tavanlı mekânlar olarak planlanmıştır.



Çatı ışıklıkları ile mekân konforunun artırılması sağlanmıştır. Cephe organizasyonunda pencereler -çevredeki dokunun aksine- yüksek kapılara dönüştürülmüş ve Fransız balkonları oluşturularak günışığı içeri davet edilmiştir. Ahşap panjurlar kullanıcıların mahremiyetini sağlarken, panjurların hareketli olması ile yaşayan bir cephe kurgulanmıştır. Sokak tarafında ortaya konan cephe kurgusu avlu tarafında avluya uzanan balkonlarla geliştirilmiştir. Bu balkonlar avlunun hacim algısını olumlu yönde geliştirmektedir. Avlu her zaman yeşil kalacak bir soluklanma mekânı olarak ele alınmıştır. Avlunun doğu sınırını oluşturan sağır komşu duvarının tırmanıcı yeşillikler ile kısa sürede yaşayan bir yeşil duvara dönüşmesi beklenmektedir. Yapının, kentsel dönüşümün yoğunlaştığı bu bölgede -nispeten ufak bir parselde de olsa- yatırımcı, tasarımcı ve uygulayıcı uyumu ve işbirliği ile insan odaklı bir çevre oluşumunda pay sahibi olması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

*Bu proje YAPI Dergisi'nin 382. sayısında yayımlanmıştır.


AVLU 138 - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :