“Dencity” Konut Projesi
06 Temmuz 2015
Projede sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması ve komşuluk ilişkilerinin pekiştirilmesi için ortak alan kullanımını teşvik edecek tasarım uygulamalarına büyük önem verilmiştir.
Dencity Tuzla, az katlı bir toplu konut projesidir. Projenin öteki toplu konut projelerinden farklı olarak az katlı bloklardan oluştuğunu vurgulamak amacıyla bir proje adı üretilmiştir. Den-city kavramı, İngilizcedeki yoğunluk kelimesi (density) ve kent (city) kelimesinin birleşiminden üretilmiştir. 2.360 m² arazi üzerinde 2 blok, 32 adet bağımsız konut ünitesini içeren proje, İstanbul’un en doğusunda bulunan Tuzla İlçesinin sahil bölgesine yakın bir bölgesinde konumlandırılmıştır.
Projenin oluşturulduğu alanın çevresinde genellikle geçmiş yıllarda kooperatif usulüyle inşa edilmiş konut binaları ve boş araziler bulunur. ”Dencity” konut projesi inşaatının ardından çevrede bulunan boş arazilerde de inşaat firmaları tarafından yeni konut projeleri geliştirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda, bölgenin hızla geliştiği ve kimlik değiştirdiği söylenebilir. Projenin planlama aşamasında, konutta yaşayacak kişilerin gereksinimlerini en etkili şekilde karşılayacak işlevsel bir tasarım yaklaşımı benimsenmiştir. Projede bulunan 4 katlı iki blok, yerin altında kapalı otopark ve ortak kullanıma açık spor salonu ve spa alanları, yerin üstünde ise yüzme havuzu ve yeşil bir bahçe ile birbiriyle ilişkilendirilmektedir.
Bunun yanında, konutlarda yaşayacak kişilerin bir araya gelebileceği bir başka alan ise iki bloğun da üstünde bulunan gezilebilir yeşillendirilmiş açık teras alanlarıdır. Projede sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması ve komşuluk ilişkilerinin pekiştirilmesi için ortak alan kullanımını teşvik edecek tasarım uygulamalarına büyük önem verilmiştir. Betonarme strüktürde oluşturulmuş binalarda, duvar malzemesi olarak pomza taşı içeren izolasyonlu hafif blok tuğla sistemleri kullanılmıştır. Yalıtım konusunda ise yenilikçi bir yalıtım uygulaması olan “biyo mantolama” sistemi benimsenmiştir. Biyo mantolomada, binaların hem iç hem de dış cephesinde doğal ürünlerden elde edilmiş bir formüle sahip ekolojik yalıtım sıvası kullanılmaktadır.
Bu yalıtım sisteminin kullanılması ile hem termal konfor hem de akustik konforun sağlanması amaçlanmaktadır. Öteki yalıtım uygulamalarının arasından bu yöntemin seçilmesi ile binanın çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlaması bunun yanında, ısınma için daha az enerji kullanılması ile binaların ekonomik sürdürülebilirliğini artırması planlanmaktadır. Binaların bütün cephelerinde boya kullanılmıştır. Kuzey cepheleri ise belirli yerlerde asimetrik olarak renkli kompozit paneller ile kaplanmıştır.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 396. sayısında yayımlanmıştır.
“Dencity” Konut Projesi - Resim Galerisi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın