Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Samet Yurtsever, Suudi Arabistan'da gerçekleşen "Marissa Dublex Apartments" konut yarışmasına "Covid 19’dan sonra ortaya çıkan yeni dünya düzeninde yeni bir konut tipolojisi nasıl olabilir?" sorusuyla katıldı.
Kütle Görünüş
Covid 19’dan sonra ortaya çıkan yeni dünya düzeninde yeni bir konut tipolojisi nasıl olabilir?
Yeni normalleşme süreci ile yeni bir konut tipolojisi nasıl olabilir?
Proje özeti:
Proje gelişimi “Konut tipolojisi tasarımını hangi yönlerde geliştirebilir ve inove edebiliriz?” sorusu etrafında gelişmiştir.
İlk olarak master plan üzerinden doluluk/boşluk ve yeşil alan orantısını sağlıklı olarak elde edebilmek amacıyla birkaç tasarım üzerinde çalıştık. Bu doğrultuda rezidans girişinden itibaren doğal bir sirkülasyon sağlamak için peyzaj tasarımı geliştirdik ve daire girişlerine özel bir anlam yüklemeye çalıştık.
Giriş Cephesi
Önceliğimiz konvansiyonel daire girişleri hakkındaki yaklaşımı geliştirmek olurken, her dairenin bağımsız ve ferah bir girişe sahip olmasını hedefledik. Rezidans apartman çerçevesinde, müstakil bir ev girişi ambiyansı ve atmosferi tasarladık. Ferah ön bahçesi olan daireler ile bu bahçeler sayesinde her dairenin özgün ve kendi stilini yansıtabileceği bir giriş ortamı sunmak istedik. Üst katlarda ise kapalı, havasız ve sıkıcı koridorlardan kurtularak, içe dönük, ferah ve açık koridorlara yer verdik. Böylece bugünlerde geçirdiğimiz bu zorlu virüs sınavına güzel bir alternatif sunmuş olduk, daima hava sirkülasyonu olan ve virüsün tutunmasını minimize edecek bir koridor tasarımı ortaya koymaya çalıştık.
Zemin Daire Girişi
İkincil olarak, evlerde kapalı kaldığımız bu süre zarfında açık alanların değeri çok daha önemli hale geldiğinden, giriş katındaki her daire için içe dönük özel bahçeler, üst kattaki daireler için ise çatı katı terasları tasarladık.
Projede genel tasarım ve yapı kütlesini içe dönük olarak ele alarak bu sayede yapının merkezinde bir boşluk yaratıp atrium geliştirdik ve daireler içerisinde kuvvetli bir doğal hava sirkülasyonu sağladık.
Köşe Cephe
İç Koridor
Program gereksinimi doğrultusunda çatı katında ortak kullanım alanları oluşturduk ve program dışı ekstra olarak ise bölgede çokça verimli olan güneş enerjisi üretimi için 104 adet 300W kapasitesinde güneş paneli yerleştirdik ki, bu sayede yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda 25 adet dairenin yılda tüketeceğini düşündüğümüz ortalama 91,25 MEGAWATT lık enerjiyi çatıdaki donanım sayesinde fazlasıyla karşılayarak 94,90 MEGAWATT lık bir enerji üretimi sağlayıp yapının kendine yetebilir bir yapı haline dönüşmesini hedefledik.
Açık Hava Eğlence Alanı ve Pasaj
Vaziyet Planı
Kesit
Görünüşler
Diyagram
Yarışma ilanı : https://www.archdaily.com/937025/open-call-marissa-duplex-apartment-competition-by-alsalimi
*
Samet Yurtsever hakkında
Tutkulu ve motive Fransız asıllı mimar & tasarımcı. Vizyonu ve tasarıma olan yaklaşımı uzun yıllar bulunduğu Fransa, Almanya ve Amerika gibi ülkelerde aldığı eğitimler ve çalışma deneyimlerinden etkilenmiştir. Doğa ve insan odaklı özgün tasarımları ve kompleks sorunlara basit çözümlü yaklaşımları ile bilinir