Tasarımı Alper Derinboğaz'a ait Çinimaçin Müzesi; bölgenin topoğrafyası, tarihi ve kentsel dokusundan doğan tasarım anlayışıyla kente yeni bir kültürel odak noktası ve kamusal alan kazandırmayı amaçlıyor.
Çinimaçin Müzesi, kent ile Bayburt Kalesi’ni birbirine bağlarken Çinimaçin Kalesi ve Bayburt tarihi konusunda yerel halk ve ziyaretçilerde bilinç oluşturmayı hedefliyor.
Yapı Bayburt’u Karadeniz’den ayıran sıradağların eteğindeki bir arazide bulunuyor. Kuzeyde ve güneyde dağlarla çevrili, geniş bir vadi olan kentin bu yapısından dolayı karakteristik özelliklerinden biri haline gelmiş olan topoğrafyası, geçmişten beri yerleşimin karakterini belirleyen bir unsur olmuş. Kent dokusunu şeklillendiren, Bayburt’a bakan yüksek bir tepede konumlandırılmış Bayburt Kalesi aynı zamanda çinileri dolayısyla Çinimaçin Kalesi olarak anılıyor.
Vaziyet Planı
Giriş, Render
Müzenin her hacmi, kendi içinde bir dizi dikey betonarme perde duvarla taşınıyor. Bu taşıyıcılar yapıyı zeminden kopartarak coğrafi sürekliliğini sağlarken yapının içinde ise galeri mekanları ve diğer ardışık mekanları türetiyor sergileme alanında ise sergileme elemanlarına dönüşüyorlar.
Sergi alanı, render
Kütle ise 3 ana parçadan oluşuyor: giriş, sergi ve servis hacimleri. İlişkili bir biçimde çalışan bu ayrı hacimler ortaya çıkacak büyük kütleyi çevrede ki gecekondu tipi konut yapılaşması ölçeğine getirmek için alt birimlerde toplandı.
Sergi alanı, render
Coğrafi Restorasyon
Kalenin karakteristiğini veren topoğrafya sürekliliği zeminden yükseltilen yapı ile yeniden kazandırılması önemsenmiştir. Bunun yanı sıra müzenin mevcut yerinde var olan “kaçak yapı” içinde yer alan kafeterya ve restoran işletmesi ve prefabrik güvenlik kulübesi yapı içinde Müze Restoran gibi fonksiyonlarla nitelikli mekanlara kavuşturulması amaçlanmıştır.
Duvar Mekan
Duvar sadece mekan kapsayan değil kale yapılarında ki gibi nişleri ve oyukları ile mekan da olabilen bir mimar eleman olarak değerlendirilmiştir. İç mekanda oturma elemanı, aydınlatma nişi, panoramik seyir pencereleri, sergileme elemanları boşluğu olarak da kullanılan boşluklar cephede okunaklı bırakılmıştır. İçerideki fonksiyonlara göre farklı şekillerde kurgulanan bu açıklıklar, farklı insan tiplerine göre belirlenmiş yüksekliklere sahip (kadın, erkek, çocuk), şehre panoramik görüntüler veren ince, derin gözlem yarıkları Kale Duvarlarının düşey arketipinden ayrışma amacıyla yatay karakterde tasarlanmıştır.
Birinci Kat Planı
Zemin Kat Planı
Sürdürülebilirlik
Yapının yerel Bayburt taşından oluşan cephesi halihazırda devam eden taş işçiliğini korumayı ve taşımacılıkta harcanacak karbon ayak izini azalatmayı amaçlamıştır. Müzenin genel aydınlatması ise galeri mekanlarında çatı ışıklıkları ile sağlanıyor.
Kesitler
Sistem Kesiti
Çevre Kesiti