Sakarya'da yer alan Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlük Binası projesinin tasarım kararlarını Sbl Mimarlık ekibi aktarıyor.
Konut dışı kentsel çalışma alanında yer alan yapının kamusal alanla ilişkisini koparmamak ve yapıyı kent yaşamının bir parçası haline getirebilmek için bahçe duvarı yapılmamasına karar verilmiş ve yapı çevresi buna göre tasarlanmıştır.
Bina girişleri ana giriş, müşteri girişi ve idari giriş olmak üzere üçe ayrılarak meydana gelebilecek kargaşa engellenmiştir. Yapının ana girişi ve müşteri girişi; ulaşım kolaylığı, araç giriş çıkış durumu ve kullanıcı yoğunluğu gibi faktörler göz önünde tutularak 40 m'lik Sabahattin Zaim Bulvarı' ndan yapılmıştır. Bina girişleri belli bir yönlendirme olacak şekilde içe doğru ve 2 kat yüksekliğinde tasarlanmıştır.
Bodrum katta sığınak, depo ve mescit; zemin katta abone işleri, harita işleri, insan kaynakları, bilgi işlem bölümü, bakım onarım odası, iç tesisat odası ve birinci katta ise yönetim kurulu başkanı odası, mali işler odası, toplantı odası, genel müdür ve genel müdür yardımcısı odaları bulunmaktadır.
Emsale dahil 2336,72 m² olan yapıda boşluklar önemli bir yer tutmaktadır.
Yapının tasarımında sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik temaları esas alınmıştır. Tasarımda, sürdürülebilirlik bağlamında doğal ışıktan üst düzeyde faydalanabilmek amaçlanırken malzeme seçimine de dikkat edilmiştir.
Yapıda kullanılan malzemeler ve donanımlar enerji tasarrufu göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Katlardaki sirkülasyon alanları yaşanabilir mekanlar oluşturabilecek şekilde tasarlanmıştır. İçe dönük olarak tasarlanmış yapı galeri boşluklarına ve bu boşlukların çevresindeki sirkülasyon alanlarına dikkat çekmektedir.
Galeri boşlukları, doğal ışık kullanımını artırırken aynı zamanda katlar arası görsel ilişkiyi de güçlendirmektedir. Ayrıca tüm katlar arasında homojen bir atmosfer oluşturmaktadır. Galeri boşlukları teras çatıda da ışıklık halinde cam örtü ile örtülmüştür. Minimal bir şekilde tasarlanan bina brüt beton ve camdan yapılmaktadır. Cepheler gün ışığından faydalanabilmek için cam olarak tasarlanmıştır. Dış cepheden içeri alınan ışık miktarını kontrol edebilmek için ahşap renkli hareketli alüminyum güneş kırıcı paneller kullanılmıştır. Bu güneş kırıcı panellerin hareketi sayesinde değişken bir cephe görüntüsü oluşabileceği gibi iç mekanda da çeşitli ışık-gölge oyunları görülecektir.
Betonarme binada sadelik ve kullanım kolaylığı açısından binanın içinde ve dışında çıplak bırakılan brüt betona uygulanan pöliüretan malzeme, beton dokusunu fiziksel açıdan güçlendirmekte ve görsel olarak öne çıkarmaktadır. Açıkta kalan kolon ve kiriş yüzeylerin de epoksi uygulanarak korunması sağlanmakta ve iç mekanlarda ağırlıklı olarak hissedilmesi amaçlanmaktadır. Uygulamada brüt betonun kaplama malzemesi özelliğinden faydalanılarak malzemenin doğal rengi olan gri renk kullanılmıştır.
Brüt betonun uygulanmasında düz yüzey elde edebilmek için kalıplarda düz kontraplak levhalar kullanılmıştır.
Cephedeki ısı yalıtımlı alüminyum doğramalar beton dokusuyla fon oluşturmak için açık gri renkte uygulanmştır. Yapının ön cephesinde kompakt laminant motifli cephe kaplaması koyu gri renkte uygulanmış ve üzerine şirket logosu yerleştirilmiştir.
***
Projede kullanılan malzemeler;
Kaba Yapı:
-Duvar: Ytong, Knauf
-Döşeme: VitrA, Seranit, Greton, Huni Parke
-Doğal Taş: Reform
Cephe:
-Alüminyum Doğrama/Panjur : Asaş, Planart Alüminyum
-Döner Kapı: Monodoor
-Otomatik Kayar Kapı: Dorma
Sirkülasyon: Kone Asansör (Asansör), Sistem Yapı Sistemleri (merdiven)
Çatı: Sistem Çatı (Çelik Çatı)
Mekanik: Erdemler
Bitirme İşleri:
-Asma Tavan: Aspen
-Alçıpan Asma Tavan: Knauf
-Modüler Bölme / Laminat kapı : Deka
-Boya: Jotun
-Cam-Paslanmaz Korkuluk: Modül Cam
Islak Hacim: VitrA, Grohe (vitrifiye malzemeleri)
Mobilya: Koleksiyon Mobilya