British American Tobacco Türkiye Genel Müdürlüğü

mimarizm.com / 17 Temmuz 2017
Bakırküre Architects imzası taşıyan British American Tobacco Türkiye Genel Müdürlüğü ofisinde sosyalliğin ve hareketin temellendirdiği bir tasarım anlayışı öne çıkıyor.

GÜRHAN BAKIRKÜRE*

» İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden birinde yer alan Orjin Maslak’ın dokuz ve onuncu katlarına taşınma kararı alan British American Tobacco ekibi ile öncelikle bir workshop düzenledik. Bu atölye çalışmasının verilerinden yola çıkarak oluşturduğumuz projede, çalışanların talepleri ve gereksinimleri üzerine bir tasarım şeması çıkardık ve verilen bütün kararlara bu beklentileri işledik. British American Tobacco için hiyerarşi yerine sosyalliğin, durağan bir oturma düzeni yerine hareketin temellendirildiği sosyal bir büro tasarladık. 

Toplamda 4.500 m² alana sahip iki katı birbirine; giriş ve resepsiyona yakınlığı esas alarak döşemede açılan boşluk sayesinde işlevsel ve modern bir merdivenle bağladık. Yaş ortalaması oldukça genç ve enerjisi yüksek BAT ekibi için daha fazla esneklik, daha iyi bir iş-hayat dengesi, daha mutlu çalışma yaşamı ve daha az hastalıkla kaybedilen zaman anlamına gelen Hareket Temelli Çalışma Sistemi kurguladık. Departmanların birbirleri ile olan ilişkilerini gözeterek bir dolaşım haritası oluşturduk.

Çalışma birimleri, sosyal alanlar, toplantı mekânları bu haritada homojen ve herkesin kullanım ve ulaşımına kolay noktalarda hayat buldu. Sosyal alanlar ve çalışma alanları birbirinin işlevini destekler nitelikte yaratıldı. Projenin en hareketli noktaları ise her biri birbirinden farklı konsepte sahip ‘kitchenette’ler ve işlevsel, renkli yemekhane oldu. Yemekhane alanını bütün gün boyu kullanılabilecek şekilde, toplantı, dinlenme gibi birçok farklı işlevi içinde barındıran geniş ve ferah  bir alan olarak kurguladık.

Açık bürolarda sıradanlaşan, tekdüze 6’lı çalışma istasyonu düzeni yerine şaşırtmalı bir yerleşim planı uyguladık. Çalışanların bir araya gelerek pop-up toplantılar yapabileceği, küçük kahve molalarına olanak sağlayan birbirinden farklı sosyal alanları çalışma istasyonlarının arasına serpiştirdik. 

Kurumun genç ve dinamik kimliğini yansıtan renk kararları, grafik tasarımı, iletişim mesajları ile her bir çizgi projenin kimliğini yansıttı diyebilirim. Proje içerisindeki yönlendirmeleri farklı yüzeylerde yer alan grafikler, gerek zeminde gerekse tavanda devam eden aydınlatma elemanlarının hareketliliği ile sağladık. 


British American Tobacco Türkiye Genel Müdürlüğü’nde günün ve firmanın gereksinimlerine yanıt veren, modern, sıcak, zamansız mimari kararlar ve bu kararları destekleyen malzeme seçimleri ile bir bütün meydana getirdik. Doğal ışık, yeşil doku, sentetik zemin, cam, mermer ve ahşabın bir araya gelişi ile doğayla bütünleşen bir tasarım üç ay gibi kısa bir sürede yeni kullanıcıları ile buluştu.

*Gürhan Bakırküre, Bakırküre Architects

YAPI Dergisi’nin 427 / Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır. Dergiden daha fazla makale okumak için akıllı telefon ve tabletlerinize derginin dijital uygulamasını ÜCRETSİZ olarak buradan yükleyebilirsiniz.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :