Rönesans Mecidiyeköy Bürosu

06 Temmuz 2015
Net tanımlanmış kütle geometrisi ve modüler cephesi ile çevresinden farklılaşan yapı, iç avlusu kurgusu ve geniş terasları ile kullanıcılarına peyzajla içiçe çalışma olanağı getiriyor.

Kaosun İçindeki Dinginlik...
Mecidiyeköy ile Zincirlikuyu arasındaki bölge, ulaşım olanakları açısından İstanbul’un önemli merkezlerinden olması nedeniyle kurumların yerleşmek istedikleri bir bölge olmuştur. Zaman içerisinde eskiyen bu bölge bir kentsel dönüşüm dinamiği içinde yenilenmektedir. Rönesans Mecidiyeköy Bürosu yapısı da bu gelişme potansiyeli doğrultusunda yaşama geçirilmiştir. Yapı arsası, Mecidiyeköy’de, Büyükdere Caddesi ile Profilo Alışveriş Merkezi’ni bağlayan ana ulaşım aksı üzerinde bulunmaktadır. Arsanın cephe verdiği Cemal Sahir ve Raşit Rıza Sokakları arasında yaklaşık 9 metre kot farkı bulunmaktadır. Tasarım, yaklaşık 4.000 m2 arsa üzerinde “blok nizam”
olarak tanımlanan ve giriş kotuna (+0.00) bağlı olarak 5,5 metre ile 18,5 metre yüksekliklerinde önceden belirlenmiş geometrik kütle (blok nizam) imarı doğrultusunda oluşan bir kütlenin içinin boşalarak balkon ve saçak gibi mimari eklentileri ile bütünleşmesi üzerine kurgulanmıştır. İmar kısıtları dolayısı ile kütle alternatifi oluşturmanın çok sınırlı olduğu bir durumda yapının yayılmış kütlesinde doğal havalandırma ve ışık olanaklarının zorluğundan yola çıkarak binanın +5.50 kotu altında kalan büyük kütlesinde boşaltmalar yapılmıştır. Bu şekilde kazanılmış olan iç avlu-bahçe hacmi, ana kütleden yapılan çıkmalar ile zenginleştirilmiştir. Bu çıkmalar çeşitli mekân kullanım olanakları dahilinde kullanıcılara sosyal alanlar da sunmaktadır.



Büro, ticaret, otopark ve teknik hacimlerden oluşan bina programı oldukça basit bir plan şeması ile yorumlanmıştır. Cemal Sahir Sokağı üzerindeki ticaret işlevli hacimler dışında kalan bütün toprak üstü alanlar büro olarak planlanmıştır. Yeraltında ise otopark ve teknik hacimler yer almaktadır. Cephesi olan bütün sokaklardan yaya, Raşit Rıza Sokağı’ndan ise otopark/lojistik erişimi sağlanmıştır. Yapı strüktürü, 8x6 metre açıklıklı betonarme ızgara ve kirişsiz döşeme olarak kurgulanmıştır. Böylece, büro ve ticari alanların esnek biçimde kullanılabilmektedir. Net tanımlanmış kütle geometrisi ve modüler cephesi ile çevresinden farklılaşan yapı, iç avlusu kurgusu ve geniş terasları ile kullanıcılarına peyzaj ile içiçe çalışma olanağını getirmektedir. Yapının yakın çevresindeki yoğun ve düzensiz yapılaşmaya, nitelikli bir alternatif oluşturması hedeflenmiştir. Arazideki kot farklarını verimli kullanarak kentsel peyzaj ile uyumlu, çevresiyle bütünleşen bir yapı ortaya konmuştur.



İç ve dış mekân ilişkisi fiziksel ve görsel süreklilik içinde bütünleşerek kullanıcıların algısı olabildiğince geniş ve ferah tutulmuştur. Bu bağlamda, büro ve ortak alanların çoğu iç avluya ya da peyzaja yönlenmektedir. Cephe tasarımı konusunda esnek bir tasarım olanağı sunan modüler bir ızgara oluşturulmuş ve güzel eskiyen, dayanıklı ve yerel malzemeler seçilmiştir. 160 cm’lik cephe modülü 110/50 cm’lik alt modüle bölümlenerek üç malzemenin farklı kombinasyonu ile cephede dinamik bir doku yakalanmıştır. Düşey cephe elemanları paslanmaz çelik tekstil örgülerden oluşturulmuştur. Bu elemanlar, doğu, güney ve batı cephelerinde güneş kırıcı olarak işlev görürken kuzey cephesinde sürekliliği sağlayan görsel unsurlar olarak korunmuştur. Cephe aydınlatması ile binanın düşey cephe elemanlarına vurgu yapılarak cephedeki ritmin gece de devamlılığı sağlanmıştır. Rönesans Mecidiyeköy Büro yapısı, doğal ve yerel malzeme kullanımı, doğal ışık ve havalandırmaya yönelik kütlesel tasarım kararları sonucunda LEED Gold Sertifikası sahibi olmuştur.



*Bu proje YAPI Dergisi'nin 388.sayısında yayımlanmıştır.
 


Rönesans Mecidiyeköy Bürosu - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :