Maxx Royal Bodrum Oteli aydınlatma tasarımı projesi, şehir hayatının kaosundan uzaklaşıp doğanın huzuruna sığınmak isteyen kullanıcılar için LIGHTING BUILDING tarafından özenle hazırlandı.
Mimari tasarım projesi GEOMIM, iç mimarisi GEO_ID tarafından yapılan Maxx Royal Bodrum Oteli'nin aydınlatma projesi ise LIGHTING BUILDING'e ait. LIGHTING BUILDING, otelin aydınlatma tasarımında nelere dikkat ettiklerini ve tasarım yaklaşımını paylaşıyor:
Maxx Royal Bodrum Oteli aydınlatma tasarımı projesi, şehir hayatının kaosundan uzaklaşıp doğanın huzuruna sığınmak isteyen kullanıcılar için özenle hazırlandı. Projemizin temel mottosu, "karanlığı tasarlamak" oldu. Bu yaklaşım, kullanıcılarımıza hem görsel hem de duygusal bir kaçış sunma amacımızın temelini oluşturdu.
Tasarım Yaklaşımı ve Felsefemiz
Yapıların dış cephelerinde karanlığı ve aydınlığı dengelemek, mimari tasarımı doğru şekilde vurgulayabilmek için aydınlatma kullanmadık. Bu tercih, doğal çevrenin ve mimarinin güzelliklerini ön plana çıkarmayı amaçladı. Peyzajda ise yalnızca birkaç büyük ve farklı ağacı aydınlattık; diğer ağaçları aydınlatma elemanı olarak kullanmaktan kaçındık. Tüm aydınlatma kararımızın peyzaj aydınlatmasındaki prensiple doğru orantılı iki ana sebebi vardı:
1. Işık Kirliliğini Önlemek: Gökyüzüne ışık kaçmasını engelleyerek doğal karanlığı korumak.
2. Görsel Derinlik: Peyzajdan yukarıya doğru çıkacak her ışığın bir ışık duvarı oluşturmasını engelleyerek, görsel derinliğin devamlılığını sağlamak.
Tüm aydınlatma armatürlerimiz, sadece gerekli düzeyde bir yürüyüş ışığı sağlayacak şekilde tasarlandı. Aydınlatma armatürlerinin göz konforunu sağlarken mekanın sıcaklığını da destekleyebilmesi için ışık renk ve gücünü buna göre belirledik ve bu değerlerin devamlılığına dikkat ettik. Böylece, kullanıcılarımız otel içinde dolaşırken gözlerini rahatsız edecek bir ışık kaynağına maruz kalmadan, doğanın ve çevrenin tadını çıkarabildiler. Bu sayede, şehirde maruz kaldıkları ışık kirliliğinden uzaklaşarak, başlarını kaldırdıklarında gökyüzündeki yıldızları izleyebilme imkanı buldular.
Odalar İçin Aydınlatma Senaryoları
Odalarda, kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için üç farklı aydınlatma senaryosu geliştirdik:
1. Karşılama Senaryosu: Kullanıcılarımızın odaya girdiklerinde odanın tamamını algılayabilecekleri ve odadaki görsel şölenin en ufak detaylarına kadar farkına varabilecekleri göz konforunu bozmayacak yükseklikte bir aydınlatma sağladık.
2. Huzur Senaryosu: Odada yaşamın devam edebileceği, kullanıcıların odada vakit geçirdiklerinde huzur hissedebilecekleri, daha düşük ışık düzeylerinin olduğu bir senaryo oluşturduk.
3. Dinlenme Senaryosu: Gece dinlenme amacıyla, ışık şiddetlerini ve yanan aydınlatma ürünlerinin miktarını düşürdüğümüz bir senaryo tasarladık. Bu sayede, kullanıcılar camdan dışarı baktıklarında peyzajdaki derinliği ve gökyüzündeki yıldızları görebildiler.
Genel Kullanım Alanları ve Resepsiyon
Otele girişte ilk izlenim çok önemlidir. Otelin genelindeki ferah ve dingin algıyı ilk izlenimde kullanıcıya sunabilmek için resepsiyon alanında yüksek tavan etkisini endirekt aydınlatmalar kullanarak güçlendirdik. Yalın ve büyük boşluklara sahip resepsiyonda, lineer karşılama deski aydınlatmalar ile vurgulanarak kullanıcıların yönlendirilmesini sağladık. Bu sayede, otel girişinden itibaren kullanıcılar kendilerini otelin tamamındaki homojen aydınlatmaya ve aydınlık-karanlık dengesine hazırlayabildiler.
Resepsiyondan fotoğraflar
Lobi, restoran ve pastane gibi genel kullanım alanlarında, mekanın yaşamsal işlevlerini sürdürebilmesi için farklı senaryolarla mimari ögeleri de birer aydınlatma armatürü gibi kullandık. Işık kaynağını doğrudan görmediğimiz, ışıkları tavanda hissetmek yerine yerde hissettiğimiz bir aydınlatma tasarımı gerçekleştirdik.
Lobi
Wellbeing Alanları
Kullanıcıların günlük aktivitelerden sonra bedenen ve zihnen rahatlayabilecekleri Wellbeing alanında bulunan masaj odaları, relax alanları, buhar odası ve saunalar gibi kapalı mekanlarda aydınlatma düzeyini düşük tutarak, bu ortamlarda mimarinin yarattığı sakin ritmin devamlılığını sağladık. Otelin genel felsefesinde, aydınlatma kaynaklarının göze çarpmadığı ve farklı senaryoların mimari yapıya uygun olduğu bir proje ortaya koyduk.
Maxx Royal Bodrum Oteli aydınlatma tasarımında, karanlığı tasarlayarak kullanıcılarımıza şehirden uzak, huzurlu ve doğal bir deneyim sunmayı başardık. Bu özgün yaklaşımımızla, aydınlatma tasarımının bir sanat formu olarak mekanın ruhunu nasıl yansıtabileceğini gösterdik.
Bu projede, aydınlatmanın ötesine geçerek, kullanıcılarımıza doğanın ve mimarinin ahengini en doğal ve huzurlu şekilde yaşatmayı hedefledik. Tasarımımızın, kullanıcılarımızın zihinlerinde ve ruhlarında kalıcı bir iz bırakacağına inanıyoruz.