Yazgan Tasarım Mimarlık imzası taşıyan Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu’nun mimari dili; fabrikalardaki konteyner tipi binalara kütlesel olarak referans veren beyaz kabukla çevrelenmiş yapılarıyla içinde bulunduğu otomobil fabrikasının endüstriyel yapısına atıfta bulunuyor.
Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu, Bursa’da, Yeni Yalova Bulvarı üzerinde bulunan TOFAŞ Otomobil Fabrikası Kompleksi içerisinde yer almaktadır. Proje, bütününde iki ana kütleden oluşuyor. Ortalarında ise bu kütleleri birleştiren bir fuaye bulunuyor. Yapıda ayrıca bu hacimlere arkadan bağlanan alçak ofis ve servis hacimleri yer alıyor. Bu kütleler hem TOFAŞ Spor Kulübünün yönetim binası ve antrenman sahası, hem de çalışanlar için de fitness alanı olarak kullanılmaktadır.
Kütlelerin mimari dili genel olarak fabrikanın endüstriyel yapısına atıfta bulunmaktadır. Yapıların tümü, fabrikalardaki beyaz konteyner tipi binalara kütlesel olarak referans verir. Projede bulunan yapılar, fabrika konteynerlerindeki gibi beyaz bir kabuk ile çerçevelenmiş yapılardır. Ayrıca, projede kullanılan malzemeler de komşu endüstriyel yapılarda kullanılmış olan malzemelerden seçilmiştir. Bunlardan biri olan kahverengi pres tuğlaları, projede beyaz yapıların üzerine oturduğu zemin malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Koyu renk seçilmiş olan tuğla malzeme, üzerine oturtulan beyaz yapılara görsel bir fon sağlamaktadır. Koyu renk fonun sağladığı görsel bütünlüğü vurgulamak için yapılar ayrıca, etraflarını saran yansıma havuzları aracılığı ile zeminden kopartılmıştır.
Tüm beyaz cephelerde görsel bir dinamizm yaratmak amacıyla, yapılara ulaşım sağlayan yolun trafik aksı göz önüne alınarak kırılmalar oluşturulmuştur. Bu kırılmalar sayesinde, tasarımda ikincil bir cephe etkisi yaratılmış ve yapının yol aksına görsel olarak yönlenmesi sağlanmıştır. Her yapının cephesi, ayrı bir renk film ile kaplanarak kütlelerin birbirinden ayrışması sağlanmıştır. Yapının spor salonlarını barındıran en büyük cephesi turuncu renk film ile kaplanmış ve diğer kütlelere kıyasla yola doğru ön plana çıkarılmıştır. Fitness, çok amaçlı salon gibi yardımcı mekânları kapsayan diğer kütle ise daha geride durmaktadır. Bu kütle, alanın yakın çevresindeki korunmuş, doğal ağaçlık bölgeye doğru cephe vermektedir. Kütle, bu bölgeye referans vermek amacıyla yeşil renkli film ile kaplanmıştır. Bu iki kütleyi birleştiren ve fuaye alanını barındıran hacimde ise geçiş özelliğini vurgulamak amacıyla, baskın renklerdeki turuncu ve yeşil cephelerden farklı olarak, koyu füme renk tercih edilmiştir. Bu renkli cam cepheler gün içerisinde güneş ışığıyla ton değiştirerek hareketli ve dinamik bir görünüm yaratmaktadır. Tüm bu hacimleri arka ve yanlardan saran, alçak ofis ve servis mekânlarını barındıran kütledeki bu sarılma etkisi ise zeminde de kullanılan koyu renk tuğla ile belirginleştirilmiştir. İç mekanlardaki turuncu, sarı ve yeşil renk geçişleri ise ara ara aydınlatma ve iç cephe kaplama malzemelerinde tekrarlanarak dış mekandaki yüzeylere referans olmaktadır.
Diagram
Görünüş
Sistem kesiti
Plan
Kesit