Bergama Ekolojik Tarım Turizm Tip Projesi

mimarizm.com / 24 Ağustos 2022
AnkaraAks, Bergama Ekolojik Tarım Turizm Tip Projesi'nde, minimum müdahale ve etki ile maksimum verim ve geri dönüş alma yaklaşımını benimsemiş.

İncecikler Mahallesi 186 ada 2 parsel tip projesi, ekolojik tarıma olanak verecek Agro Turizm Tesis projesidir ve AnkaraAks’ın topluluk temelli tasarım yaklaşımıyla ortaya çıkarılmıştır.

Bergama-Kozak Yoluna 350 metre uzaklığında bulunan bir alandır. Alan içerisinde eğim %5-%40 arasında değişmekte olup hakim rüzgar yönü kuzeydoğu ve doğudur. Aynı zamanda yükselti 240m-260m arasında değişmektedir. Alan içerisinde bir imaj analizi yapıldığında, yapılaşmanın olacağı parsellerin dışında bir ortak bulunmaktadır. Aynı zamanda foseptik, kayalık alanlar sınırlayıcı eleman olarak değerlendirilirken çeşme, ortak alan içerisinde bulunan toplanma potansiyeli çekici noktaları oluşturmuştur.

Ortak Alan

Benimsenen Vizyon

Ekolojik tarım turizmi başlığı altında belirlenen yaklaşım ise minimum müdahale ve etki ile maksimum verim ve geri dönüş almak olmuştur. Aynı zamanda doğanın ve “yaşam”ın izlerini aramak benimsenen konsept içerisinde yer almaktadır. Yerel yapı kültürünün korunarak yarınlara sürdürülmesi; Bergama’nın kültür katmanlarını, özgün mimari yapısını, enderlik değeri olan mekan ve yerleşim kurgusunu sürdürmek dikkat edilen noktalar arasında yer almıştır. Böylece Bergama’nın yerel kültüründen yola çıkarak bütünselliğin ve sürekliliğin önemsendiği yerel malzeme ve yapı teknikleri ile inşa edilen bir kurgu benimsenmiştir.

Ortak Alan Mekan Kurgusu

Üst ölçekte yapılaşma alanları ile bütüncül bir şekilde tasarlanan ortak alan, gelip geçilen,  giriş yapılan bir alan olarak değil “yaşam alanı ve birlikte vakit geçirilecek alan” olarak tasarlanmıştır. Alanın kooperatif temelli olması ve ekolojik tarım turizmi kapsamında yaya ve aktivite odaklı olması ortak alanın tasarımında dikkat edilen noktalar arasında yer almıştır. Alan içerisinde şenlik gibi aktivitelerde kullanılabilecek etkinlik alanı, amfi oturma alanları, oturma birimleri, atölye-satış üniteleri olarak kullanılabilecek birimler bulunmaktadır. Alan içerisinde bulunan birimler, modüler sistemler şeklinde tasarlanmış olup esnek kullanıma açıktır ve çeşitli işlevlerde kullanılabilir.

Ortak alan ile temas eden yolda, yaya akışının kesintiye uğramaması ve alanın erişilebilir olması için malzeme değişikliği öngörülmüştür. Örnek malzemeler, sunum içerisinde görselleri ile birlikte yer almaktadır. Ortak alan içerisinde kullanılacak sert zemin malzemeleri ahşap ve toprak malzeme olarak belirlenmiştir. Alan içerisinde ekstra bir malzeme kullanılmayarak doğanın izlerinin arandığı, yalnızca “iz” şeklinde bulunan yaya yolları da yer almaktadır. Bu yaya yollarının kesitleri, genişlikleri plan ve üç boyutlu görsellerle desteklenerek sunum içerisinde yer almaktadır.

17 Parsel Örnek Çalışma Alanı

Belirlenen doğa ile bütüncül tasarım konseptine uygun olarak tip projede doğaya minimum müdahalede bulunarak tasarım ele alınmıştır. Zemine belirlenen noktalarda temas ederek yapı yerden çelik pabuçlar ile yükseltilmiştir. Böylece zeminin doğal dokusu olabildiğince korunmuştur. Ahşap malzemeler modern teknikler ile bir araya getirilerek Bergama’nın yerel mimarisine referans verilmiştir. Bergama’nın yerel mimarisi organik köy dokusuna ve aynı zamanda antik dönemden gelen anıtsal belirli oranlarda tekrar eden rijit bir dilden oluşmaktadır. Bu projede 2 metre x 2 metre ölçülerinde gridal sistem belirlenerek modüler ancak aynı zamanda organik bir mimari konsept oluşturulmuştur. Modülerlik ve minimum müdahale çağımızın modern mimari anlayışını da yansıtmaktadır.

Yapılı alan 16 birimden oluşmaktadır. (16 metre x 4 metre = 64 metrekare.) Bu birimler esnek yapıda tasarlandığından farklı fonksiyonlara da hizmet verebilmektedir. Yapılı alan toplam alanın %10unu geçmeyecek şekilde  geri kalan kısmı tarım alanlarına ve yeşil alana bırakılmıştır.

Parsel içerisinde 4 ünite bulunmaktadır:

1. Sergi ve Satış Alanı Ünitesi (12 metrekare)

Sergi ve satış ünitesi parsel girişine konumlandırılmıştır. İçerisinde sergileme rafları, satış ve bilgi masası ve ıslak hacim bulunmaktadır. Aynı zamanda sergi satış alanı  gıda işleme atölyesi ile ortak avluya ve yaşam avlusuna açılan iki giriş bulundurmaktadır.

2. Gıda İşleme Atölyesi Ünitesi (20 metrekare)

Gıda işleme atölyesi sergi ve satış ünitesinin ve konaklama ünitesinin yanında konumlandırılmıştır. Bu sayede iki birim ile de birlikte çalışabileceği bir kurgu düşünülmüştür. Gıda işleme atölyesi içerisinde geniş depolama imkanı sunan bir mutfak, çalışma tezgahı, geleneksel gıda işleme alanı ve fırın olarak çalışabilecek bir alana sahiptir.

3. Depo (8 metrekare)

Depo alanı tarım faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Konaklama biriminin yanında gıda işleme atölyesinin karşısında yer almaktadır.

4. Konaklama Ünitesi (24 metrekare)

Konaklama ünitesi işlik ve dinlenme alanı olarak düşünülmüştür. Tarım faaliyetlerinde çalışanlara yardımcı olması amacıyla içerisinde mutfak, yaşam ve dinlenme alanı barındırmaktadır. Eğimli bir çatı kullanılarak güneş panelleri ile kendi enerjisini üretebileceği düşünülmektedir. Aynı zamanda kat yüksekliği eğimli çatı sayesinde 5 metreden 3 metreye doğru azalmaktadır. Bu alanda ara kat çözülerek dinlenme alanı düşünülmüştür.

Bu birimler geleneksel Bergama Evi mimarisinde gördüğümüz gibi ortak bir avlu ile birbirine bağlanmaktadır böylece yaşam avluda geçmektedir. Birimlerde modüler esnek dönüşebilen bir tasarım ilkesi izlendiğinden mekanlar arasında doğal bir akış planlanmıştır. Bunlara ek olarak parsel tip projede, tek bir aracın park edebileceği otopark, yarı açık yeşil atölye alanı, yarı açık tarım alanı, açık tarım alanları ve yeşil alan bulunmaktadır.

Plan

Tip Proje Site Plan


Bergama Ekolojik Tarım Turizm Tip Projesi Çizimler - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :