Kurulduğu 2000 senesinden bu yana kamu ve özel sektör için pek çok proje geliştiren Aslı Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Aslı Karaarslan Özcan yılın ilk Çat Kapı konuğu oldu.
Covid-19 süreci sebebiyle fiziksel olarak gerçekleştiremediğimiz Çat Kapı röportajları çevrim içi olarak devam ediyor. 25 Ocak Salı günü senenin ilk konuğu ise Aslı Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Aslı Karaarslan Özcan oldu.
2018 yılında Aslı Mimarlık Bakü Şubesi'ni açan ofis, tüm tasarımlarını Ar-Ge çalışmaları ile temellendiriyor. Çağdaşlığa, yaşama ve insanlığa saygılı, günümüz teknoloji ve yeniliklerini yaptığı projelere yansıtıyor. Başta Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere; Rusya, Özbekistan, Dubai, Kazakistan, Gürcistan, Suudi Arabistan, Irak, Cezayir ve Libya'da kamu ve özel sektör için pek çok proje geliştirmiş. Tasarladığı projelerde yerel ürünleri kullanarak üretim ve hizmet sektörüne katkı sağlamayı amaç edinmiştir.
Petra The Flooring Co. desteğiyle gerçekleşen söyleşinin kısa başlıklarını buradan okuyabilir, tamamını ise YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Aslıhan A. Erkmen: Önce kısaca kendinizden sonrasında ise Aslı Mimarlık’ı kurma fikrinin nasıl geliştiği, hangi düşüncelerin itici güç olduğundan bahseder misiniz?
Aslı Karaarslan Özcan: Çanakkale doğumluyum. Eğitim hayatım, üniversitede İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama çift ana dal öğrenimi ile sonlandı. Bundan 22 yıl önce profesyonel yaşamıma Aslı Mimarlık ile birlikte başladım. Halen kurucu ortaklardan biri olarak çalışmalarıma devam ediyorum.
Ofisi kurmak ile ilgili itici güç, biraz mimar olma tutkum ile birlikte başladı diyebilirim. Ben mimarlık mesleğini küçük yaşlarda seçen mimarlardanım. İlkokul’da öğretmenimin teşvikiyle mimarlığa yöneldim. O dönemde resim-sanat çalışmalarıyla önde gidiyordum. Sonrasında da mimarlığı, mimar olma hayalini hep sevdim. Dolayısıyla o hayalin peşinden koşmak, beni o noktaya getirdi. Çok fazla düşünüp, adım adım planlanmadı sürecim, sadece bir çocukluk hayalimin gerçekleşmesi olarak yorumluyorum. İnsan mental olarak çok güçlü; bir şeyi gerçekten istediğinizde ve vazgeçmediğinizde o yöne doğru başarıyı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bence benim hikayem de bu fikirle gerçekleşti.
Sinpaş Finans Şehir, ©Altkat Mimari Fotoğraf
Sinpaş Kızılbük
AAE: Çok sayıda konut projeniz bulunuyor. Pandemi ile birlikte evin ve çevresinin yeniden değerlendirildiği bir döneme girildi. Sizce arz ve talep ne yönde değişiyor? Mimarlık anlamında ne gibi değişimler bizi bekliyor?
AKÖ: Konut konusunda uzmanlaşmış bir firmayız. Son dönemde de, önceki dönemlerde de 2 milyon metrekarenin üstünde konut projeleri oluşturduk. Pandemiyle birlikte insanlar biraz daha bireysel ve aile hayatına geri döndüler. Dolayısıyla bizde toplum gereksinimlerinin yanında bireysel ihtiyaçlara daha çok odaklanan ve aile hayatına daha çok uyan tasarımlar yapmaya başladık.
Bireysel kullanıcıları düşündüğümüzde, artık çoğumuz hobilerimizi gerçekleştirmek için sosyalleşme imkanını az bulur hale geldik. O yüzden tasarladığımız yapılarda eğer bu bir konutsa içine; hobi, alternatif çalışma mekanları eklemeye başladık. Gün içinde farklı zamanlarda farklı amaçlara imkan veren tasarımlar oluşturmaya başladık.
Kent merkezlerinin dışında yaptığımız projelerde ise daha çok doğa odaklı, doğayla bütünleşik alanlar tasarlamaya başladık. Bunlara örnek olarak ofisimizde bir tasarım merkezimiz var. Bu tasarım merkezinde patentini aldığımız kullanıcıya yönelik çalışmalarımız ve tasarımlarımız var. Mesela açıkhava kütüphanesi, açık alanda yerleştirilmiş kabuk tasarımlar tasarlıyoruz. Pandemiye yönelik olarak farklı oluşumlar ve tasarımlar yapıyoruz.
AAE: City Garden projenizden bahsedebilir misiniz?
AKÖ: City Garden Azerbeycan özelinde yapılan bir proje. Yaklaşık 450.000 metrekarelik bir inşaat alanı ve 4.000 birimlik konutu var. Elbette böyle bir birim sayısı olunca içerisinde; eğlence alanları, çeşitli sosyal donatı alanları, hem devlet hem de özel okul, anaokulu, ofis yapıları, çocuklar için eğlence merkezi ve bir alışveriş bulvarı da bulunuyor. Ayrıca içerisinde bölgeye ait poliklinik sistemini kapsayan bir sağlık tesisi var. Projenin en önemli özelliği bir pandemi projesi olması.
City Garden
Aslı Karaarslan, Özcan City Garden projesini daha detaylı olarak anlattı. Sonrasında ise Sinpaş Finans Şehir, Sinpaş Kızılbük ve Gülbağlar Resort Otel projelerinden bahsetti. Aslı Mimarlık ayrıca Aya Sofya gibi çok önemli bir yapının restorasyon çalışmalarını da gerçekleştirdi. Özcan; 8 sene devam eden restorasyon sürecini de aktardı.
Gülbağlar Resort Otel
Söyleşi ofisin güncel projeleriyle ve genç meslektaşlarımıza, mimarlık mesleğini seçmek isteyen arkadaşlarımıza mesajlarıyla sonlandı.