Singapur'da gerçekleşen Dünya Mimarlık Festivali (WAF)'a paralel olarak düzenlenen Inside Festivali'nde ilk günün kazananları belli oldu. Dünyanın en iyi iç mekan tasarımlarını onurlandırmayı amaçlayan Inside Ödülleri'nin 2013 listesinde Alataş Mimarlık ve Danışmanlık'ın Dardanel Yönetim Binası da yer alıyor.
Finale kalan 59 proje; Odile Decq, Nigel Coates (jüri başkanı), Lyndon Neri, Eero Koivisto, Pernilla Ohrstedt, Linda Morey Smith, Nicholas Stringer, Shawn Sullivan ve Rob Wagemans'ın yer aldığı uluslararası jüri tarafından değerlendiriliyor.
Singapur Marina Bay Sands'de gerçekleşen festivalin ilk gününde (2 Ekim 2013), yedi kategorinin birincisi belirlendi.
Ödüllü projeler şöyle sıralanıyor:
Yaratıcı yeniden kullanım kategorisi:
Dardanel Yönetim Binası / Ahmet Alataş Mimarlık ve Danışmanlık
Kültür Kategorisi:
Auckland Art Gallery Toi o Tamaki / Francis-Jones Morehen Thorp, FJMT ve Archimedia işbirliğinde
Sağlık Kategorisi:
Knowledge Centre, St. Olavs Hospital / Nordic Office of Architecture
Ofis Kategorisi:
Clemenger BBDO / HASSELL (Foto: Nicole England)
Teşhir Kategorisi:
Tashya / Charged Void
AVM Kategorisi:
Emporia / Wingårdh arkitektkontor
Ulaşım Kategorisi:
Barrakka Lift / Architecture Project
Uras x Dilekçi de finalistler arasında...
Jüri ayrıca, ofis kategorisi için Klein Dytham Architects'in Google Japan projesini ve ulaşım kategorisinde Johnson Pilton Walker Architects'in Sydney Cruise Terminal projesini teşvik ödülüne (highly recommended) değer buldu.
Festivalin ikinci gününde, bugün (3 Ekim 2013), 'Barlar ve Restoranlar', 'Eğitim', 'Otel', 'Konut' kategorilerinin birincileri belli olacak. Türkiye'den Uras x Dilekçi'nin 11-11 CLUB projesinin de 'Barlar ve Restoranlar' kategorisinde finale kaldığını hatırlatalım.
Tüm kategori birincileri arasından seçilecek 'Yılın İç Mekân Ödülü' ise Inside Festivali'nin kapanışında (4 Ekim Cuma) açıklanacak.
* * *
Dardanel Yönetim Binası hakkında
19. yüzyılda Tarabya'da yol yalısı olarak inşa edilen bina, 80'li yıllarda orijinalinden oldukça uzaklaşarak tarihi değeri gözetilmeden gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında betonarme olarak yeni baştan konut maksatlı olarak inşa edilmiş. Yapısal birçok problemi de içerisinde barındıran yapı, Dardanel tarafından satın alındıktan sonra iç mekanları ofis maksatlı kullanılmak üzere Alataş Architecture and Consulting tarafından yeniden tasarlanmış. Binanın ön cephesi, niteliksiz restorasyon çalışmaları sırasında orijinaline ait olmayan ve strüktürün estetiğini bozan "yapıştırılmış" süslemelerden aslına uygun şekilde sadeleştirilirken, 21. Yüzyılın çağdaş mimarlık çözümleri(teknolojik imkanları) kullanılarak bu tarihi yapının şimdi ile geleceğin çalışma ve yaşamsal ihtiyaçlarına karşılık verebilmesi sağlanmış.