"Osmanlı’da Günlük Yaşam Nesneleri"ne Sedat Simavi Ödülü

mimarizm.com / 15 Aralık 2011

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2011 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen sanatçı, gazeteci, yazın, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı. Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi'nin yayıncılık faaliyetlerini yürüten YEM Yayın tarafından Haziran 2011'de yayımlanan, "Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri" kitabı, TGC Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (Övgü) kazandı.

Yarışmanın Seçici Kurulu, M. Şinasi Acar'ın "Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri" adlı yapıtını , içeriğinin özgünlüğü, seçilen nesnelerin titizlikle açıklanması, baskı ve anlatım kalitesi bakımından övgüye değer gördü.

Acar, bir mühendis yaklaşımıyla uzun soluklu araştırma ve titiz bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkardığı kitapta, kimi ilk kez gün ışığına çıkan nesneleri; yapım teknikleri, kullanım yer ve yöntemlerinin yanı sıra sanatkârları hakkında bilgilere de yer vererek okurlara aktarıyor. Acar, bu kapsamlı eseri oluşturmadaki itici gücü ise şu şekilde özetliyor: 

"Kültür tarihimizdeki değerleri tanımak, duyurmak ve koruyup gözetmek hepimiz için yerine getirilmesi gereken bir görev ve insanlık adına ödenmesi gereken bir borçtur. Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri, bu borcun –hiç olmazsa– çok küçük bir bölümünü ödeyebilmek amacıyla yazılmıştır."

"Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri"; Osmanlı'nın çeşitli dönemlerinde kullanılmış takvimlerden koyun saatlerine, terazilerden rubu tahtalarına, buhurdan ve gülâbdanlardan körüklü fenerlere, kemer tokalarından dikiş nakış araçlarına, mühürlerden kamış kalem ve kalemtıraşlara, hokka ve divitlerden elyazması kitaplara, sancak Kurânları'ndan rahle ve çekmecelere, ferman ve beratlardan kale anahtarlarına kadar çok sayıda nesneyi bir arada sunuyor.

TGC'nin Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 35 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanlarında veriliyor. 2011 Sedat Simavi Ödülleri, 22 Aralık Perşembe günü saat 19.00'da, The Marmara Taksim Oteli'nde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.


Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri
M. Şinasi ACAR
YEM Yayın
Haziran 2011
Sert kapak (şömizli)
19,5x27 cm
574 sayfa
700'ü aşkın renkli ve siyah-beyaz fotoğraf, minyatür, çizim
Türkçe


M. Şinasi Acar Hakkında
10 Şubat 1939 İstanbul doğumludur. Memur çocuğu olması nedeniyle ilk ve orta öğrenimi sırasında Ankara, İstanbul, Bodrum ve İzmir'deki çeşitli devlet okullarında okumuş ve 1962 yılında İTÜ Elektrik Fakültesi'nden yüksek mühendis olarak mezun olmuştur. Bir yıl kadar İzmir ESHOT Elektrik Şebeke Müdürlüğü'nde çalıştıktan sonra askere gitmiş ve askerliğini 1963-65 yılları arasında, Ankara'da Mamak Muhabere Okulu ve İnşaat Emlâk Dairesi Başkanlığı'nda mühendis olarak yapmıştır. Terhis olunca birkaç ay Betontaş A.Ş.'nin Ankara Bürosu'nda görev alan Acar, 1966 yılı başında Eskişehir'de ESTON A.Ş.'de göreve başlamış ve 1992'ye değin bu şirketin Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerini üstlenmiş; 1992-99 yılları arasında Zeytinoğlu Holding A.Ş.'de Grup Başkanı olarak çalışmış; bu dönemlerde ek olarak çeşitli şirket, sendika ve vakıflarda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. 1984-2003 yılları arasında Nesin Vakfı'nın yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Evli ve biri erkek diğeri kız iki çocuk sahibi olan Acar, halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde "Türk Hat Sanatı" seçmeli dersini vermektedir. Acar'ın, Türk Hat Sanatı (1999), Gelimli Gidimli Dünya (2004), Türkiye'de Beton Prefabrikasyonun Tarihçesi (2006), İstanbul'un Son Nişan Taşları (2006), Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi (2007),  –Sevim Selamet'le birlikte– Eskişehir Bibliyografyası (2009), Eskişehir-Zaman, Mekân, İnsan (2009), Bentler ve Sinan'ın Suyolu (2010) –Atilla Bir ve Mustafa Kaçar'la birlikte– Güneş Saatleri Yapım Kılavuzu (2010), Rubu Tahtası Kullanım Kılavuzu (2010) ve Takiyüddin'in Gözlem Araçları (2011) adlı kitapları yayımlanmış olup ilk kitabı Rusça'ya çevrilmiştir. Ayrıca, çeşitli gazete ve dergilerde –toplamı 100'ü aşkın– röportajları, prefabrikasyon, enerji ve özelleştirme üstüne teknik yazıları, geleneksel Türk sanatlarıyla ilgili araştırma ve incelemeleri ve yurtdışı gezi notları yayımlanmıştır. Nesin Vakfı Ödülü ve Türkiye Prefabrik Birliği Hizmet Ödülü sahibidir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :