Projen Mimarlık'a Kahire'den Uluslararası Ödül
Mimarlar Odası /
02 Kasım 2009
Kahire'nin kent merkezinde bulunan Ramses Meydanı'nın kentsel tasarımı için Kasım 2008 tarihinde, Mısır Başbakanı M. Ahmed Nazief ve Mısır Kültür Bakanlığı tarafından açılan uluslararası ve tek aşamalı proje yarışması sonuçlandı. UNESCO-UIA şartnameleri uyarınca ve UIA onayıyla düzenlenen yarışmanın amacı, meydanın kentsel ölçekte yeniden tanımlanması, iyileştirilmesi ve meydanda ve çevresinde yaşanan trafik akışı, ulaşım, ses ve görüntü kirliliği gibi sorunlara çözümler önerilmesiydi.
35 projenin katıldığı "Ramses Meydanı Kentsel Tasarım ve Harmoni Yarışması"nda birinciliği mimar Omar El-Hosseiny'nin ofisi BECT ile işbirliği yapan Fransız mimarlık pratiği AREP kazanırken, ikinciliğe İrlanda'dan Paul Gerard Quilligan yürütücülündeki Quilligan Architects, üçüncülüğe ise Türkiye'den Nimet Aydın'ın başkanlığındaki ve mimar Seda Aydın Büyükköken, mimar Ali Düzdağ, mimar Mürvet Şahin, mimar Tuğrul Büyükköken, mimar Ebru Öztürk ve mimar Esra Güven'den oluşan Türk ekip layık görüldü.
Projen Mimarlık'ın "Ramses Meydanı Kentsel Tasarım ve Harmoni Yarışması"nda dereceye giren projelerine ait detaylar şöyle:
"Tasarım kentin kalbinde, kentle entegre olacak bir kent merkezini özgün bir yaklaşımla meydana dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu yeni kent merkezi yenilenme ve kentlinin doğal ve kültürel mekan ihtiyacına cevap verecek alt tanımlamalara olanak sağlamaktadır. Alanın tümü bir piramidal oluşum anlayışıyla tasarlanmıştır. Bu piramidin zirvesini simgesel olarak ana Ramses Meydanı oluşturmaktadır. Meydan tüm alan ilişkilerinin odağında, ama bu ilişkileri kendi üzerinden geçiren bir "aktif çekim alanı" konumundadır.
"Merkezin genelinde esas olan mimari arayış, merkezin bütüncül bir mekan olarak kabul edilip seçilen asal geometrik argümanların, birçok kereler tasarımın farklı katmanlarında, farklı boyut ve kullanımların tekrarıyla bir dil oluşturulmuştur.
"Büyük bir ulaşım sistemi olan metro ve tren istasyonlarının ilişkisiyle alan için yaya üretimi sağlanmaktadır. Anlam olarak merkeze yerleştirilen ana Ramses Meydanı yeni kimliği ve profili ile kent için yaratılan yeni yaya dolaşım senaryosu içerisinde toplayıcı ve dağıtıcı özelliğe kavuşmuştur.
"Ana Ramses Meydanı, kentin belleğinden izler taşıyan binaların fonunda kentsel bir boşluk ve bu boşluğu sınırlayan "hypertextual" bir yüzeyle tasarlanmıştır. Kentsel boşluk alt donanımıyla aşama aşama meydanlaşmaktadır. Meydanı besleyen birinci çekirdek içinde barındırdığı çoğulcu işlevlerle piramidin zirvesidir.
"Yeni meydanla yeni trafik düzeni oluşturulmuştur. Alanın içinden geçen "6th October" üst yolu kuzeye deplase edilmiştir. Bu deplasman alanın görsel kirliliğini optimum bir düzeye indirmiştir. Yeni konumuyla üst yolun alt yollarla bağlantıları yeniden tasarlanmıştır.
"Yeni önerilen sinyalize kavşak meydandaki yaya ilişkilerini güçlendirmek içindir. Kentin kuzeydoğusundan gelen ana arterin ana Ramses Meydanı'nın oto kirliliğini artırmaması için batıya alternatif bir yola bağlanmıştır."
Yarışmada birinciliğe seçilen Mısır-Fransız ortaklığı projede, gerçek bir kent merkezi oluşturulması ve kent ulaşımının önemine yapılan vurgu jürinin takdirini topladı. Tasarımda önerilen yeni kültür yapıları ve aktivitelerinin yeşil alanlarla birleşiminin kentte yeni bir çekim merkezi yaratabileceği ifade edildi. BECT-AREP'in projesi 100 bin Dolarlık nakit ödülü kucaklarken, İrlandalı Quilligan Architects 75 bin Dolar, Projen Mimarlık ise 50 bin Dolarlık ödülün saihibi oldu.
Yarışma jürisi, jüri başkanı Abdallah Abdel Aziz, Abdel Mohsen Barada (Mısır), Sameh El-Alaily (mimar, Mısır), Diana Agrest (mimar, ABD), Axel Schultes (mimar, Almanya), Eliseo Arredondo (mimar, Meksika), Claire Bailly (mimar, Fransa) ve Soheir Zaki Hawas (Mısır) isimlerinden oluşuyordu. Alexandru Beldiman (Romanya) jüride UIA temsilcisi olarak görev aldı.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın